logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wpiąć bramę wjazdową do stacji bramowej przez styk beznapięciowy?

ExaSnr 27 Maj 2026 15:30 165 9
  • #1 21911010
    ExaSnr
    Poziom 3  
    Schemat podłączenia wideodomofonu: monitor, moduł i stacja bramowa z zaciskami oraz elektrozaczep

Witam, mam pytanie jak do tego układu wpiąć bramę wjazdową, to co na zdjęciu mam już podpięte, potrzebuję wpiąć jeszcze bramę, pod stację bramową podciągnięty jest kabel z bramy, styk beznapięciowy powoduje otwarcie. Z góry dzięki za pomoc.
    Podaj proszę markę i model stacji bramowej/domofonu oraz napędu bramy - bez tego ciężko wskazać dokładnie, pod które zaciski się wpiąć.
    wideodomofon hilook hd vis 02
  • Pomocny post
    #2 21911024
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam nie podaje kolega jakie to urządzenie (brama) ale tak wygląda że trzeba podpiąć pod com i NO2 .
    trzeba podać więcej danych jakia brama jest .
    Pozdrawiam
  • #3 21911047
    ExaSnr
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź, jest to przesuwna brama wjazdowa z silnikiem Roghera, po prostu z silnika bramy wychodzi kabel dwużyłowy i zetknięcie się tych żył powoduje ruch bramy. Potrzebuję te dwie żyły wpiąć tak, żeby móc domofonem uruchomić bramę, czyli zewrzeć ten właśnie kabel. Jest to styk bez napięcia, w tym momencie mam podpięty elektrozaczep na furtce i on ładnie chodzi, z tym że, jak dobrze rozumiem, elektrozaczep potrzebuje puszczenia na niego napięcia, a styk w silniku od bramy nie. Nie chcę na tym etapie czegoś upalić :).
  • Pomocny post
    #5 21911109
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    ExaSnr napisał:
    potrzebuje wpiąć jeszcze bramę,p pod stacje bramowa podciągnięty jest kabel z bramy, styk bez napięciowy powoduje otwarcie.

No to skoro masz już kabelek podciągnięty z centralki bramy, który jak rozumiem po jego chwilowym zwarciu następuje uruchomienie bramy to wystraczy teraz podłączyć pod COM i NO2 stacji zewnętrznej Hilook-a.

Nie wiem czy nie należy aktywować tego drugiego przekaźnika w opcjach wideodomofonu i koniecznie ustawić długość impulsu dla bramy (zwarcia COM i NO2) na max 1 sek., albo krócej.
  • #6 21911115
    ExaSnr
    Poziom 3  
    Kto nie ryzykuje, szampana nie pije :)
    Dzięki za odpowiedź, tak drugie wejście już jest aktywowane, chodziło mi głównie o to, czy podpiąć w NC czy NO, bo nie bardzo rozumiem tę różnicę.
  • Pomocny post
    #7 21911118
    rokbok
    Poziom 40  
    ExaSnr napisał:
    chodziło mi głównie o to czy podpiąć w nc czy no

Zdecydowanie pod NO.

ExaSnr napisał:
    bo nie bardzo rozumiem tą różnice.

NC w stanie spoczynku jest zwarte z COM, NO w stanie spoczynku czeka na zwarcie po podaniu impulsu/zadziałania przekaźnika, do sterowania bramą potrzebujesz chwilowego impulsu, który osiągniesz z COM i NO.
  • #8 21911137
    ExaSnr
    Poziom 3  
    Misja udana, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat. Pozdrawiam.

Dodano po 41 [sekundach]:

Misja udana, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 21911149
    rokbok
    Poziom 40  
    ExaSnr napisał:
    bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat

Żeby zamknąć temat musisz kliknąć w buton "Rozwiązano - zamknij temat" na jego początku.

Przycisk „Rozwiązano - zamknij temat” na ciemnym tle
  • #10 21911248
    ExaSnr
    Poziom 3  
    Podpiąłem kable z bramy w wejście com i no

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia napędu bramy wjazdowej do stacji bramowej wideodomofonu przez styk beznapięciowy (suchy kontakt), który ma wyzwalać otwarcie bramy. Wskazano, że do precyzyjnego określenia zacisków potrzebna jest marka i model stacji bramowej oraz napędu; podano, że zastosowany wideodomofon to Hilook HD VIS 02. Problem polega na wpięciu dodatkowego przewodu z bramy do istniejącego układu tak, aby sygnał bezpotencjałowy uruchamiał otwarcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA