logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 3008 II hak - po podpięciu przyczepki brak kierunków, świecą postojowe

kulpik135 31 Maj 2026 07:54 222 14
  • #1 21912829
    kulpik135
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam panowie, podłączyłem instalację haka 3008 II zgodnie z instrukcjami, zasilanie do modułu wziąłem koło kierownicy i wtyczkę zarobiłem według instrukcji, i zaprogramował u speca, a po podpięciu przyczepki nie działają kierunkowskazy i cały czas świecą się światła postojowe.
    Poproszę o pomoc.

Jaki dokładnie masz moduł i wiązkę haka - oryginał Peugeot/PSA czy uniwersalny, jaka firma i czy gniazdo jest 7 czy 13 pin?
    Orginalny moduł
    Sprawdzałeś to na innej przyczepce albo testerem gniazda haka, i czy ktoś mierzył piny w gnieździe - czy na aucie bez przyczepki też świecą postojówki, czy dopiero po podpięciu?
    Nie mierzyłem testerem, nie mierzył nikt, na aucie nie świecą postojówki.
  • #2 21912844
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    kulpik135 napisał:
    Nie mierzyłem testerem, nie mierzył nikt, na aucie nie świecą postojówki.

No to sprawdź to bo może Twoja przyczepka jest uszkodzona.
  • #3 21912845
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1418
    No wielkiego wyboru to nie masz albo źle zakodowane albo złe podłączenie . Stawiam na to drugie . Częsty błąd to zerkanie na jakieś zdjęcia czy nawet schemat a tam jest lustrzane odbicie . Niejednokrotnie przerabiany temat . Sprawdź raz jeszcze podłączenie haka .
  • #4 21913062
    kulpik135
    Poziom 11  
    Sprawdzałem podpięcie ze schematem i na gnieździe
    wszystko dobrze jest podpięte. Są postojowe, które świecą się cały czas, światła stopu, brak kierunkowskazów i przeciwmgielnych świateł.
  • #5 21913117
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    No to teraz podawaj 12V na wtyczkę na poszczególne piny i zobacz co się zapala. Będziesz widział gdzie nie zgadza się gniazdo z wtyczką
    Tu masz pinout
    Wtyczka 7-pinowa (Standard ISO 1724) Stosowana głównie w przyczepach lekkich, lawetach i mniejszych bagażnikach rowerowych.
    Numer Pinu Kolor przewodu Funkcja światła
    1 Żółty Kierunkowskaz lewy
    2 Niebieski Światło przeciwmgłowe
    3 Biały Przewód masowy (wspólny dla styków 1-8)
    4 Zielony Kierunkowskaz prawy
    5 Brązowy Światło pozycyjne prawe + oświetlenie tablicy rej.
    6 Czerwony Światła stopu
    7 Czarny Światło pozycyjne lewe
  • #6 21913696
    kulpik135
    Poziom 11  
    Tak się zgadza wszystko tylko z modułu pod pozycją kierunkowskaz i przeciwmgielne nie
    ma napięcia.
  • #7 21913711
    Borygo123
    Poziom 28  
    A na dojściu do modułu masz napięcie na kierunkowskazie i przeciwmgielnych?
    Peugeot 3008 II hak - po podpięciu przyczepki brak kierunków, świecą postojowe
  • #8 21913774
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    kulpik135 napisał:
    i zaprogramował u speca,

To chyba sterowane jest po CAN, więc
    Borygo123 napisał:
    A na dojściu do modułu masz napięcie na kierunkowskazie i przeciwmgielnych

to chyba odpada, pozostaje sprawdzić na innym module
  • #9 21914653
    kulpik135
    Poziom 11  
    Czy może z modułu z innego pina wychodzić sygnał kierunkowskazu?
  • #10 21914661
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    kulpik135 napisał:
    Czy może z modułu z innego pina wychodzić sygnał kierunkowskazu?

A od czego masz probówkę? Nie możesz sobie tego sprawdzić?
    Przecież sprawdzenie co jest uszkodzone w tym przypadku zajmuje 10 minut. Podaj numer modułu jaki założyłeś?
  • #11 21914880
    kulpik135
    Poziom 11  
    9837167080
  • #12 21914889
    Borygo123
    Poziom 28  
    Od SI

Część o numerze 9837167080 to oryginalny fabryczny moduł (sterownik) haka holowniczego stosowany w samochodach koncernu PSA / Stellantis (m.in. Peugeot Partner/Rifter/308/5008, Citroën Berlingo/C4, Opel Combo/Vivaro oraz Toyota ProAce). Wyprodukowany przez firmę Delphi.
    Moduł ten posiada dwa 16-pinowe gniazda (zazwyczaj jedno niebieskie, drugie brązowe lub czarne).

Poniżej znajduje się opis instalacji i układu pinów (pinout) dla tego typu sterowników PSA:

Gniazdo wejściowe (Połączenie z samochodem i zasilanie)To gniazdo odpowiada za komunikację cyfrową oraz zasilanie modułu. Wpięte jest do instalacji auta, skąd pobiera dane z sieci CAN-Bus.
    Zasilanie główne (+12V stałe): Realizowane przez grube przewody zasilające doprowadzone ze skrzynki bezpieczników. Najczęściej są to piny 1, 2 oraz 3 (w zależności od wersji wiązki zabezpieczone bezpiecznikami 15A/20A). Masa (GND): Pin 8 lub 16 (gruby przewód podłączany bezpośrednio do punktu masowego w nadwoziu). Magistrala CAN (Komunikacja):CAN High: Pin 10 (Zielony lub czarny)CAN Low: Pin 12 (Graszowy, biały lub żółty) Uwaga: Moduł nie potrzebuje analogowych sygnałów świateł z lamp (pozycja, stop itp.), ponieważ odczytuje komendy cyfrowo z sieci CAN pojazdu.
    Gniazdo wyjściowe (Wiązka do gniazda przyczepy 7/13 PIN) To gniazdo przekazuje bezpośrednie, odseparowane prądy na zewnętrzne gniazdo przyczepy. Wychodzące z niego piny odpowiadają standardowym funkcjom oświetlenia:
    Pin 1: Kierunkowskaz lewy (zazwyczaj przewód czarno-biały)
    Pin 2: Światło przeciwmgłowe (przewód niebieski)
    Pin 4: Kierunkowskaz prawy (przewód czarno-zielony)
    Pin 5: Światło pozycyjne prawe (przewód szaro-czerwony)
    Pin 6: Światło STOP (przewód czarno-czerwony)
    Pin 7: Światło pozycyjne lewe (przewód szaro-czarny)
    Pin 8: Światło cofania (w przypadku instalacji 13-pinowej)
    Piny mikrostyku (opcja): Służą do detekcji włożenia wtyczki przyczepy, co pozwala autu na automatyczne wyłączenie tylnych czujników parkowania oraz dezaktywację światła przeciwmgłowego w samochodzie. [1, 2, 3, 4, 5]Ważna wskazówka montażowa Samo fizyczne podłączenie przewodów według pinów nie uruchomi modułu. Ponieważ jest to sterownik sieciowy (CAN), po montażu konieczne jest zakodowanie (telekodowanie) komputera pokładowego BSI przy użyciu interfejsu diagnostycznego Diagbox (PSA). Bez przypisania modułu w opcjach wyposażenia auta, sterownik nie zacznie reagować na sygnały z pojazdu. 
  • #13 21914972
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    No to na 99% moduł uszkodzony no chyba że wiązka.
  • #14 21915041
    kulpik135
    Poziom 11  
    Dzięki za sugestię, że to moduł, bo nie brałem go pod uwagę.
  • #15 21915051
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Wymieniałem niedawno w VW bo nie było kierunku w przyczepie. Zamówiłem jeden oczywiście używany który tak siał po sieci że powodował błędy lamp w samochodzie, zamówiłem kolejny który wcale nie działał więc z tymi używkami to zawsze jest loteria.

Podsumowanie tematu

✨ Po podłączeniu oryginalnego modułu haka w Peugeot 3008 II przyczepka ma stale świecące światła postojowe, brak kierunkowskazów i świateł przeciwmgielnych, mimo że na aucie bez przyczepy instalacja działa poprawnie. Sprawdzono zgodność podłączenia ze schematem i gniazdem, ale z modułu nie wychodzi napięcie na wyjścia kierunkowskazów i przeciwmgielnych. W dyskusji sugerowano sprawdzenie przyczepki, pomiar napięć na pinach, weryfikację zasilania i dojścia do modułu oraz możliwość błędnego kodowania lub uszkodzenia modułu/wiązki. Ostatecznie najbardziej prawdopodobną przyczyną uznano uszkodzony moduł haka albo wadliwą używaną jednostkę.
REKLAMA