logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Yaris 2004 immobilizer VS po wymianie aku - jak uruchomić auto?

StrictPowerlink 31 Maj 2026 12:39 360 10
  • #1 21912950
    StrictPowerlink
    Poziom 3  
    Proszę o pomoc. Immobilizer w Toyocie Yaris z 2004 r. odciął paliwo po wymianie akumulatora. Pilot przestał działać, mrugają światła awaryjne, silnik kręci, ale nie dostaje paliwa. Znalazłem ukryte elementy immobilizera z logo VS, składające się z centralki, mniejszego elementu z otworem i plastikowego grzybka z metalową, okrągłą pastylką, którą, jak zbliżam do tego elementu z otworem, to rozbłyska dioda, ale poza tym nic się nie dzieje. Jaka powinna być procedura odblokowania takiego urządzenia, abym mógł odpalić auto?
    Toyota Yaris 2004 immobilizer VS po wymianie aku - jak uruchomić auto?
    Ręka trzyma brelok, obok czarna centralka z logo VS i wiązka przewodów w aucie

Czy na centralce/pilocie/pastylce immobilizera jest jakiś dokładny model albo numer (np. naklejka, symbol VS-...)?
    VS
    Czy masz drugi pilot albo drugą pastylkę do tego immobilizera i czy przed wymianą akumulatora wszystko działało normalnie bez żadnych objawów?
    Tak, mam drugi pilot, wcześniej było ok.
  • Pomocny post
    #2 21913082
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    StrictPowerlink napisał:
    abym mógł odpalić auto?

Dla próbnego uruchomienia, emulator immo powinien rozwiązać sprawę.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu.

• #3 21913129
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    Adam Walko napisał:
    emulator immo

Ty nie widzisz, że tam siedzi zwykły alarm z odcięciem, do czego ci ten emulator?

Dodano po 3 [minuty]:

Na zdjęciu widać centralkę alarmu i czujnik zbicia szyby. Zrób wyraźne zdjęcie kabli w kości modułu alarmu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 21913175
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Zwierasz dwa kable z tej centralki i po problemie.
  • #5 21913205
    StrictPowerlink
    Poziom 3  
    Ale które

Dodano po 7 [minuty]:

Zdjęcie kostki.
    Załączniki:
    • Toyota Yaris 2004 immobilizer VS po wymianie aku - jak uruchomić auto? IMG_20260531_194930564.jpg (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21913220
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    StrictPowerlink napisał:
    zdjęcie kostki

To jest dla Ciebie wyraźne zdjęcie?
    Odwiń trochę izolacji i zrób porządne zdjęcie kabli przy wtyczce.
  • #7 21913221
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Zrób zdjęcie kabli, prawdopodobnie dwa czarne.
  • #8 21913275
    StrictPowerlink
    Poziom 3  
    Jeszcze mam takie zdjęcie, jutro zrobię lepsze, ale i tak dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • Toyota Yaris 2004 immobilizer VS po wymianie aku - jak uruchomić auto? IMG_20260531_194808659.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21913390
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    To jest system alarmowy VS 10 AAC Clifford (nazywany też Challenger VS10).
    StrictPowerlink napisał:
    Znalazłem ukryte elementy

Odklej z dodatkowych wiązek przewodów taśmę izolacyjną.
    Niektóre przewody będą podłączone (dolutowane) do fabrycznych wiązek przewodów - te odetnij i miejsca podłączenia zaizoluj.
    Dwa (lub więcej) przewodów będzie podłączona do fabrycznej instalacji samochodu, która będzie rozcięta.
    Te dwa końce rozciętego przewodu zlutuj ze sobą (kolor w kolor) - tak jak było fabrycznie (bez alarmu).

Obwód odcięcia w tej centralce alarmowej jest zrealizowany na dwóch (wyraźnie widocznych) grubych, czarnych przewodach, zakończonych dwu-pinową wtyczką... .

Centrala alarmu samochodowego z kolorową wiązką przewodów i dwiema wtyczkami na białym tle

StrictPowerlink napisał:
    Jaka powinna być procedura odblokowania takiego urządzenia, abym mógł odpalić auto?

Włączenie trybu serwisowego:
    1. włączyć stacyjkę w pozycję zapłon
    2. nacisnąć jednocześnie przyciski I i II pilota
    Załączniki:
    • Instrukcja obsÅ_ugi VS 10.pdf (74.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21913643
    StrictPowerlink
    Poziom 3  
    >>21913390 Nie wiem, jakim cudem, ale udało się go uruchomić dzięki instrukcji i jest w trybie serwisowym (dioda pali się cały czas). Czy może pozostać w takim trybie cały czas, bo szczerze to nie chcę ryzykować i uzbrajać go ponownie? Dziękuję za instrukcję i pomoc.
  • #11 21914062
    StrictPowerlink
    Poziom 3  
    Auto odpaliło. Skorzystałem z przesłanej instrukcji. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie akumulatora w Toyocie Yaris 2004 przestał działać pilot, zaczęły migać światła awaryjne, a silnik kręcił, lecz nie podawał paliwa. W aucie znaleziono ukryty zestaw immobilizera VS: centralkę, mniejszy element z otworem oraz plastikowy „grzybek” z metalową pastylką, która po zbliżeniu do elementu aktywuje diodę. Pytanie dotyczyło procedury odblokowania tego immobilizera, aby uruchomić samochód, oraz identyfikacji dokładnego modelu lub numeru urządzenia. Potwierdzono, że wcześniej wszystko działało poprawnie i dostępny jest drugi pilot/pastylka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA