logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc w sześciopulsowym prostowniku mostkowym.

mradowski 27 Gru 2005 07:43 4625 5
REKLAMA
  • #1 2118529
    mradowski
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam Panowie, mam problem z obliczeniem mocy prostownika mostkowego tyrystorowego. Mam podane napięcia i prądy wyjściowe, kąt przesunięcia fazowego oraz kąt załączenia tyrystorów.
    Nie mogę nigdzie odnaleźć wzorów na moc czynną, moc pozorną, oraz moc bierną. Oraz mam obliczyć jeszcze jakieś k??????

Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2128511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2129031
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    narysuj przebiegi pradu (i napiecia) wyjsciowego na jednym wykresiku dla swojego obciazenia przy zadanym kacie wysterowania na tle napiecia fazowego. na podstawie tego wykresiku okreslisz wspolczynnik wypelnienia przebiegu pradu - k. (moc czynna policzysz po stronie stalopradadowej przy zalorzeniu strat w przeksztaltniku =0)
    i teraz haczyk dla nieuwaznych: jesli prad jest podany jako wartosc srednia to moc czynna jest = 3UI a jesli jako wartosc maksymalna to P=3kUI. a jesli jako wartosc skuteczna to sam sobie policz :) z tym to juz dasz sobie rade. prad jest pewnie podany w wartosci sredniej zeby bylo zabawniej :) a napiecie pewnie skuteczne sieci. ale jest zaleznosc wiazaca Ud z u i chyba cosinusem kata wysterowania.
    moc pozorna policzysz z defnicji S=u*i, a potem wyznaczysz moc bierna z wzoru ogolnie znanego P2+Q2=S2, ktory to niezupelnie jest trafiony ale sie nada. jak sie nie nada to zalorzymy ze napiecie zasilania jest sinusem i wtedy juz bedzie sluszny.
    no dobra, moc bierna mozesz jeszcze policzysz jak znajdziesz punkt przejscia sinusoidy podstawowej harmonicznej pradu przez zero i zobaczysz o ile jest on przesuniety wzgledem punktu przejscia napiecia przez zero. to jest fi. P tez juz masz. to i S policzysz nie? i Q chyba tez.
    aha podpowiedz. prostokat to skladaniec wszystkich harmonicznych nieparzystych o amplitudach ~1/n
    sa to oczywiscie tylko rozwazania dla czystego 6t bez dodatkowych warunkow, czyli takiego jaki wystepuje w zadaniach na wyzszych uczelniach technicznych. zwlaszcza na aghu.
    metody obliczania znajdziesz w kazdej dobrej ksiazce np
    "Energoelektronika" - Henryk Tunia, Bolesław Winiarski
    "Energoelektronika w pytaniach i odpowiedziach" - autorzy jak wyżej
    "Podstawy energoelektroniki" - j.w.
    ale bardziej polecam
    "Energoelektronika" - Stanisław Piróg
    "Energoelektronika. Negatywne oddziaływania układów energoelektronicznych na źródła energii i wybrane sposoby ich ograniczenia" - jw
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2131368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2137594
    mradowski
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Panowie załączam schemat układu i wykresik, nie pamiętam dokładnie dla jakiego konta załączenia ten wykres ale jest to praca jak widać prostownikowa. Są to zrzuty zrobione na uczelni. Do tego odnoszą się moje zapytania. Muszę obliczyć moce wejściowe, wyjściowe j jakieś "K"
    Załączniki:
    • Jak obliczyć moc w sześciopulsowym prostowniku mostkowym. laborka2.JPG (76.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć moc w sześciopulsowym prostowniku mostkowym. laborka.JPG (68.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 2142871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA