logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PNTS 1500 C4 - czy wymiana silnika zwiększy przepływ z 27 do 60 l/s?

przemoprzem 02 Cze 2026 22:13 303 3
REKLAMA
  • #1 21914563
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Cześć. Odkurzacz warsztatowy Parkside PNTS 1500 C4 - starszy już model. W każdym razie używam go na budowie z cyklonem ale o ile nominalnie podciśnienie 19 kPa ujdzie to jak mówi czat gpt przepływ tylko 27 litrów/s - pożyczony Flex S44 AC ma 25 Kpa i 75 l/s. Wiem wiem - 300 zł swego czasu vs 3 000 zł.... Jest szansa wsadzić do tego PNTS jakiś silnik o większej wydajności żeby osiągnąć przepływ chociaż te 60 l/s? Używam cyklon z odstojnikiem więc zależy mi najbardziej na wydajności a nie np otrząsaczu itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21914695
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2697
    Kolego, odkurzacz to nie tylko moc silnika czy wydajny silnik. To także budowa turbinki oraz cała konstrukcja odkurzacza, a konkretniej odpowiednie przekroje przelotowe kanałów, odpowiednia powierzchnia przelotowa filtrów, odpowiednia jakość tych filtrów.
    Ponadto okrągłe (walcowate) filtry charakteryzują się najgorszym stosunkiem powierzchni czynnej filtra do przelotu.
    Nawet jak weźmiesz filtr płaski jak w odkurzaczach Flex, o identycznej lub nawet mniejszej powierzchni, to powierzchnia czynna tego płaskiego filtra będzie większa. Chodzi o to rozwinięcie harmonijki oraz jej zagęszczenie.
    Dodatkowe cyklony to dodatkowe, duże opory, które dodatkowo pogarszają wydajność odkurzacza.
    Jeżeli chodzi o silniki, to obecnie produkuje je chyba ostatnia w Europie, słoweńska firma Domel.
    Musiałbyś poszukać w ich ofercie wg gabarytów. Ale myślę, że niewiele osiągniesz, albo nawet nie znajdziesz mocniejszego silnika o takich gabarytach. Raczej nie oczekuj od zabawki wydajności sprzętu profesjonalnego.
    Poza tym, wbrew temu, co Ci się wydaje, otrząsacze filtrów robią naprawdę dużą robotę. Naprawdę lepiej wydać te pieniądze i kupić sprzęt firmowy z otrząsaczem niż męczyć się z takimi zabawkami. Parkisde to sprzęt do zbierania trocin z podłogi, a nie gruzu czy pyłu budowlanego, zwłaszcza gipsowego.
    Tutaj, jak chcesz sprzęt budowlany, to patrz na marki Starmix (który produkuje też dla Metabo i Hikoki i kiedyś dla Boscha), Flex, Bosch, Fein, Makita, Karcher, ewentualnie Nilfisk.

Za Starmixem i całą rodziną Starmix (Metabo, Hikoki, starsze odkurzacze Bosch) przemawia bardzo prosta konstrukcja odkurzacza, bardzo łatwa do napraw i serwisu (czasami trzeba rozkręcić odkurzacz i go wyczyścić w środku, jak ulegnie uszkodzeniu któryś filtr czy uszczelka filtra i pył się dostanie do kanałów przelotowych czy oklei turbinę silnika). Ponadto bardzo duża powierzchnia dwóch filtrów. Bardzo tanie zamienniki filtrów, przyzwoitej jakości. Łatwo dostępne wszystkie części w przystępnych cenach, spora ilość tanich zamienników przyzwoitej jakości, bo sprzęt jest bardzo popularny. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości oraz do parametrów.
  • REKLAMA
  • #3 21914792
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    tak myślałem :) Generalnie to końcówkę budowy ogarnę pożyczonym Flex, patrzę na ogłoszenia to używka firmowy to 1000 zł+ lekko - a w większości to są zatyrane urządzenia. Szlifowałem beton tarczą garnkową i cyklon bez odstojnika + ten parkside i było ok. Tak patrzę na ali i chińczycy sprzedają za ok 300 zł takie "turbiny do odkurzania" i się zastanawiam czy nie kupić tego - bo na końcu jakąś skrzynkę filtra mogę zrobić i do drewna (strugarka, grupościówka) mi wystarczy - bardziej mi ten przepływ chyba potrzebny. Jak patrzę w necie to ten "pdciąg" to klon "Urządzenie do odciągu pyłu SENDI EVC GS"

Parkside PNTS 1500 C4 - czy wymiana silnika zwiększy przepływ z 27 do 60 l/s?

Edycja. Sendi w PL podobne pieniądze
  • #4 21915234
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2697
    To się nadaje tylko do odciągu lekkiego kurzu i wiórów drewnianych. Do zassania gruzu potrzebne jest duże podciśnienie.
    Tutaj masz duży przepływ, ale małe podciśnienie.
REKLAMA