logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[AM5] Ryzen 7 7800X3D - lagi po włączeniu fTPM i BSOD MEMORY_MANAGEMENT na Win10

adek96 04 Cze 2026 21:17 90 1
REKLAMA
  • #1 21915677
    adek96
    Poziom 2  
    Hej,

Mam względnie nowego PC'ta. Rok temu składałem, poniżej specyfikacja.

Nazwa systemu operacyjnego Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
    Produkt płyty głównej B650 GAMING PLUS WIFI (MS-7E26)
    Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D 8-Core Processor, 4201 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16
    Nazwa NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER
    Pamięć GoodRam IRDM PRO 2x16 GB DDR5 6000 CL30 Black IR-6000D564L30S/32GDC
    Zasilacz modularny MSI MPG A850G PCIE5 850 W 80 Gold ATX 3.0
    Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 360 Black (ACFRE00136A)

Od jakiegoś czasu doświadczam problemów z wydajnością, lag spike'ów w grach i mulącej przeglądarki.
    W grach czasami tak ścina, że nawet dźwięk jest "zlaggowany".
    Temperatury wydają się w normie, procek i GPU nie przekraczają 70° Celsjusza przy dużym obciążeniu.

Problem jakoś zaczął występować, od kiedy włączyłem fTPM w BIOS-ie, aby móc grać w BF6.
    Dodatkowo wywala mi blue screeny, kiedy wybudzam kompa z hibernacji. Nie mam screena, ale to był błąd związany z "MEMORY_MANAGEMENT".
    Robiłem memtesty i nic mi nie wykrywa, dodatkowo zmieniłem "MEMORY IT" w BIOS-ie z 6000 MHz na auto (4800 MHz), ale problem dalej występuje.

Pytanie brzmi, czy mogę jeszcze coś zdiagnozować, aby wykluczyć hardware? Możliwe, że problemem jest system Win 10, który "przeszczepiłem", kiedy składałem nowego kompa. Przełożyłem dysk M.2, na którym go miałem, i też wolałbym nie rezygnować z tego systemu na rzecz Win11 i nie chce mi się go też kupować.
    Jeśli chodzi o hardware, moje podejrzenia skierowane są na RAM i zasilacz, ale nie wykluczam też, że system lipnie działa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Jaki masz dokładnie BIOS na tej płycie (wersja/data, ewentualnie AGESA) i czy po włączeniu fTPM BIOS był aktualizowany? Dodatkowo: masz teraz wszystko na stocku poza fTPM, tzn. EXPO/PBO/Curve Optimizer/Memory Context Restore wyłączone?
    BIOS updejtowałem na najnowszą wersję 7E26v1N2. Nie pomogło, wszystko poza fTPM z dodatkowych opcji w BIOS-ie wyłączone
    Możesz podać dokładny kod BSOD z podglądu zdarzeń / plików minidump oraz napisać, czy po przełożeniu dysku robiłeś czystą instalację sterowników chipsetu AMD i GPU (najlepiej po DDU), czy to dalej ten sam “przeszczepiony” Windows bez świeżej instalacji?
    Stare sterowniki odinstalowałem, a nowe były pobierane i instalowane ze strony producenta. Kod MEMORY_MANAGEMENT.
  • REKLAMA
  • #2 21915964
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8213
    Witaj.
    AMD wie o tym problemie i doradza aktualizację BIOS (którą wykonałeś) albo wyłączenie fTPM (i ewentualne zastąpienie zewnętrznym TPM, jeśli masz możliwość i potrzebujesz).

https://www.amd.com/en/resources/support-articles/faqs/PA-410.html

Jako że sprzęt masz rok to jest on na gwarancji, więc może warto z niej skorzystać. Chociaż ciężko stwierdzić, czy winna jest płyta, czy procesor, skoro jedno i drugie w teorii działa.
REKLAMA