logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW X3 E83 2006 - woda kapie na tylną kanapę, jak ustawić tylne drzwi?

robertostefano255 04 Cze 2026 23:09 162 6
REKLAMA
  • #1 21915726
    robertostefano255
    Poziom 3  
    Witam, jestem posiadaczem BMW X3 E83 z 2006 r. Ostatnio uszczelniłem wszystkie drzwi w aucie z powodu mokrej wykładziny po deszczu. Ale po kilku dniach, jak zaczęło padać, zauważyłem krople na tylnej kanapie z lewej strony. Woda cieknąca z dachu na drzwi i między karoserię a uszczelkę wdziera się do środka i po wewnętrznej uszczelce u góry drzwi przesuwa się i spada na kanapę i brzeg kanapy z tyłu. Co zauważyłem, to brudne uszczelki górne wewnątrz drzwi z jednej i drugiej str. z tyłu. Pytanie, czy można drzwi jakoś ustawić, by dociskamy mocniej, ewentualnie jakie porady, wskazówki. Z góry serdecznie dziękuję. Pozdro. Robert. Dodam, że szyberdachu nie posiadam.
    Co dokładnie było uszczelniane w tych drzwiach i czym - same uszczelki, folia/membrana pod boczkiem, odpływy, czy jeszcze coś?
    W środku, tam gdzie oryginalne pianki, by woda spływała na zewnątrz odpływami, a nie do środka.
    Czy tylne lewe drzwi albo szyba odstają/źle się zamykają i czy woda leci też na postoju przy samym deszczu lub polewaniu wodą, czy tylko podczas jazdy?
    Drzwi dobrze się zamykają, nic nie odstaje, zauważyłem to na postoju. Podczas jazdy nie sprawdzałem. Auto na razie stoi.
  • REKLAMA
  • #2 21915729
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6701
    Regulacja jak najbardziej jest pytanie tylko czy drzwi wyglądają na całe nie pogięte i jak dolegają do karoserii czy szczeliny są równe.
  • REKLAMA
  • #3 21915731
    robertostefano255
    Poziom 3  
    Drzwi wyglądają na całe, nie są nigdzie pogięte, stawiałbym na przestarzałe uszczelki, po prostu wysłużone (są w całości, nie popękane itp.).
  • #4 21915757
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6701
    Nie sądzę żeby uszczelki były zużyte BMW jeszcze wtedy jakość trzymała. Przyjrzyj się jak drzwi dolegają do karoserii. Jak wyglądają szczeliny.
  • REKLAMA
  • #5 21922059
    quaczuq
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Jesteś pewien, że to uszczelką? W BMW spotykałem mokre dywaniki i przecieki z powodu uszkodzonej folii ,która jest za boczkiem. Woda przecieka szybą i zamiast trafić na zewnątrz zalewa boczek i dywan.
  • #6 21922157
    robertostefano255
    Poziom 3  
    Tak, jestem pewien, ponieważ zanim to zauważyłem, to wcześniej też zobaczyłem, że woda z drzwi trzy sztuki, oprócz drzwi kierowcy, to leje po progu do środka, więc uszczelniłem wszystkie sznurem butylowym. Teraz już jest ok. Dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam. Robert

Dodano po 7 [minuty]:

Tak, jestem pewien, ponieważ zanim to zauważyłem, to wcześniej też zobaczyłem, że woda z drzwi trzy sztuki, oprócz drzwi kierowcy, to leje po progu do środka, więc uszczelniłem wszystkie sznurem butylowym. Teraz już jest ok. Dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam. Robert

Dodano po 38 [minuty]:

Dodam jeszcze, że ściągnąłem uszczelki i nałożyłem je ponownie oraz posmarowałem je preparatem na uszczelki (konserwacja i ochrona) były suche i brudne. Po tych manewrach nic już nie kapie. Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc. Wszystkiego dobrego. Temat uważam za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #7 21922192
    robertostefano255
    Poziom 3  
    Ściągnąłem uszczelki, wyczyściłem, następnie założyłem ponownie i potraktowałem je preparatem na uszczelki (konserwacja i ochrona), teraz już nic nie kapie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W BMW X3 E83 z 2006 r. pojawił się problem przecieku wody na tylną kanapę po deszczu, mimo uszczelnienia drzwi i braku szyberdachu. Rozważano możliwość regulacji tylnych drzwi, aby mocniej dociskały do karoserii, ponieważ woda spływała z dachu po wewnętrznej uszczelce i trafiała na kanapę. W odpowiedziach wskazano, że regulacja drzwi jest możliwa, ale najpierw trzeba sprawdzić, czy drzwi są proste i czy szczeliny są równe. Zwrócono też uwagę, że przyczyną przecieków w BMW często nie są same uszczelki, lecz uszkodzona folia/membrana pod boczkiem drzwi, przez którą woda zamiast odpływać na zewnątrz dostaje się do wnętrza i zalewa boczek oraz dywan.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA