logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SATEL] Integra 32 - OUT 3-8 otwierają bramę po zaniku AC i powrocie zasilania

iksu86 12 Cze 2026 21:59 234 9
  • #1 21920183
    iksu86
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Integra 32. Pod wyjście OUT 3 podłączyłem sterowanie bramą wjazdową 24. Przełącznik MONO 1 s. Wszystko działa, ale po zaniku AC i jego powrocie brama sama się otwiera i robi to na każdym wyjściu 3-8. Pod wyjścia 15 i 16 z ekspandera z akumulatorem mam podłączone bramy garażowe i one działają poprawnie, brak zasilania nie uruchamia tych wyjść.

Co sprawdziłem:
    1. Akumulator trzyma napięcie po zaniku zasilania 13,6 V.
    2. Faza na zasilaczu jest tam, gdzie ma być.
    3. Gdy wyłączam zasilanie bezpiecznikiem od alarmu w skrzynce, nic się nie otwiera, gdy różnicówką - otwiera (to kolejna zagadka).
    4. Zegar działa poprawnie.

Start centrali z kołków też uruchamia OUT 3-8.

Pomoże ktoś?
    Jak dokładnie masz podłączoną bramę do OUT 3-8: bezpośrednio pod wyjście OC, czy przez przekaźnik/moduł pośredniczący? Podeślij też krótki schemat połączeń (COM/masa, zasilanie napędu, wejście sterujące bramy).
    Przez przekaźnik NO
    Jaki dokładnie typ wyjścia masz ustawiony dla OUT 3-8 w DLOADX/TSI i czy podczas restartu centrali w teście wyjść albo pamięci zdarzeń widać ich chwilowe załączenie?
    24. Przełącznik MONO. W pamięci zdarzeń nic nie ma.
  • #2 21920251
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

To, że centrala uruchamia na ułamek sekundy wyjścia podczas restartu, to "normalne" dla Integry, opisane między innymi tutaj.
    Nie powinna jednak uruchamiać wyjść podczas powrotu AC, gdy akumulator jest sprawny. Co masz jeszcze podłączone pod zasilacz na płycie? Pamiętaj o obciążalności, tylko 1,2A.

Pozdrawiam.
  • #3 21920344
    iksu86
    Poziom 8  
    Pod zasilacz podłączone są jeden ekspander wejść, moduł ETHM i moduł INT-GSM, dwie klawiatury INT-KSG-W oraz dwie syreny - wewnętrzna i zewnętrzna. Z czujek to głównie kontaktrony w każdym oknie i drzwiach oraz kurtyny, a czujki gazu, dwie pożarowe i inne podłączone pod zewnętrzny ekspander I/O z akumulatorem.
  • #5 21920742
    iksu86
    Poziom 8  
    Dzięki za pomoc. Pozostaje dołożyć kolejny INT-IORS z akumulatorem przy centrali, to jedyna opcja, która przychodzi mi do głowy, bo drutowanie nie wchodzi w grę (nie jest to moja instalacja). Pozdrawiam!
  • #6 21920761
    STACH4U
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Trzeba jeszcze sprawdzić, czy po odłączeniu przewodów od Satela do centrali napędu zjawisko też nie występuje. Spotkałem kilka przypadków uszkodzeń central napędów Came po przepięciu (burzy), że brama się otwierała po powrocie napięcia zasilania. Może to być uszkodzenie elektroniki sterowania napędu.
  • #7 21920768
    iksu86
    Poziom 8  
    Napęd faktycznie jest Came, ale sprawdzałem miernikiem wyjścia z centrali po powrocie zasilania i obecnie problem jest po stronie centrali. Na bramę jest oddzielny wyłącznik nadprądowy i na nim testowaliśmy samą bramę i jest OK, nie otwiera się po powrocie zasilania.
  • #8 21920803
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    iksu86 napisał:
    3. Gdy wyłączam zasilanie bezpiecznikiem od alarmu w skrzynce, nic się nie otwiera, gdy różnicówką - otwiera (to kolejna zagadka).

Na koniec pewnie okaże się, że jest tam gdzieś przypięty COM centrali do obudowy, a obudowa mostkiem PE-N do neutralnego, a neutralny idzie przez RCD i po jego rozłączeniu obudowa centrali przestaje być uziemiona... I robi się dziwna pętla masy...
  • #10 21921994
    iksu86
    Poziom 8  
    Dla świętego spokoju rozwalam wszystko i składam od nowa z podziałem na drugą skrzynkę DIN z INT-IORS i akumulatorem, bo jest tam takie siano, że zaczynam się w tym gubić. Dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali alarmowej SATEL Integra 32, w której wyjścia OUT 3–8 po zaniku i powrocie zasilania AC samoczynnie aktywują sterowanie bramą wjazdową. Brama jest podłączona przez przekaźnik NO i ustawiona jako impuls MONO 1 s; wyjścia 15–16 z ekspandera z własnym akumulatorem sterujące bramami garażowymi nie wykazują tego zjawiska. Sprawdzone zostały: stan akumulatora, poprawność fazy zasilania, działanie zegara oraz zachowanie przy odłączeniu zasilania bezpiecznikiem i różnicówką. Dodatkowo start centrali z kołków również wyzwala OUT 3–8, co wskazuje na problem związany z konfiguracją lub sposobem zasilania/odcięcia tych wyjść.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA