logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro B 1.6 CDTI 2016 - brak sterowania sprężarką klimatyzacji

bbartek34111 12 Cze 2026 23:13 93 8
REKLAMA
  • #1 21920214
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Opel Vivaro B 2016 1.6 CDTI brak sterowania sprężarką klimatyzacji temat trochę dziwny...
    Sprawdzone:
    -Ciśnienie w ecu koło 6bar (na tym powinna śmiało ruszyć)
    -Wysterowanie sprężarki z kompa działa
    -Wentylatory z kompa również działają.

Jedyne czego nie jestem pewien to czy idzie prawidłowe wysterowanie z panelu na ecu.
    Dorwałem taki schemat i zastanawiam się co tam leci? masa czy sygnał logiczny.

Schemat elektryczny klimatyzacji z zaznaczonym modułem sterowania HVAC i połączeniami przekaźnika sprężarki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21920240
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Panel klimatyzacji K33 NIE steruje sprężarką bezpośrednio. On wysyła sygnał cyfrowy logiczny do modułu A90 (HVAC logic), a ten dopiero komunikuje się z ECU... To jest LIN / PWM / sygnał logiczny, zależnie od wersji wyposażenia. Ogólnie to ECU dostaje info sygnałem logicznym o włączeniu klimatyzacji ale z panelu nie otrzymuje ani masy ani +12V. Dostaje sygnał AC Request.
  • REKLAMA
  • #3 21920246
    bbartek34111
    Poziom 9  
    >>21920240

oki no to fajna odpowiedź.... wiesz jeszcze sprawdziłem czy gdy włączam przycisk na panelu to zmienia się wartość załączenia sprężarki ale nic się nie dzieje. Masz jakaś wizje? panel podkładałem inny.
    Chłop był u jakiegoś elektryka i ten mu nagadał że to jest wina wyłączenia ekologi w ecu.
    Ale dorwałem gościa co mu to robił i wrzuciłem soft oryginalny i na nim efektu też nie było.
  • #4 21920249
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Hmm rzucałem okiem na ten Twój schemat. Wewnątrz modułu K33 (HVAC Control Module) masz blok A90 Logic… Widać tam przełącznik (przycisk klimatyzacji ze śnieżynką) oraz diodę LED sygnalizującą pracę.Kluczowy jest ten symbol pod napisem "Logic" – to jest wewnętrzny klucz elektroniczny (tranzystor) podpięty bezpośrednio do symbolu masy (gruntu)
    Wyjście z pinu A5 idzie przewodem 38Z bezpośrednio do sterownika silnika K20 (Engine Control Module) na pin K4 lub H3 (w zależności od wersji wyposażenia)

Skoro wysterowanie sprężarki "z kompa" (czyli testem elementów wykonawczych z poziomu komputera diagnostycznego) działa, to możemy sobie na pewniaka stwierdzić sprawność przekaźnika sprężarki KR29.
    Wiązka od ECU (K20) przez przekaźnik do samej cewki/zaworu sprężarki (Q2) jest cała. ECU fizycznie potrafi to odpalić.

Tak się zastawiam bo te panele są dziwne... Wpinanie się czy w ogóle mierzenie w panelu czegokolwiek może być niebezpieczne. Układ logiczny steruje linią elektronicznie w taki sposób że ECU na jednym pinie wystawia napięcie pull-up jest to 5V. Gdy klima jest wyłączona a ktoś czy Ty zmierzy tam napięcie 12V i klikniesz włącznik klimy celem go sprawdzenia z automatu napięcie pojdzie na mase…

Jeśli panel jest uszkodzony, ten wewnętrzny tranzystor może nie zwierać linii do masy albo sama linia 38Z jest urwana po drodze (wtedy ECU cały czas widzi napięcie podciągające i myśli, że klima jest wyłączona).

Najlepiej sprawdzić stan w parametrach live data... Podłącz komputer diagnostyczny pod sterownik silnika (ECU), wejdź w podgląd parametrów na żywo i znajdź pozycję typu: "Żądanie klimatyzacji" (A/C Request Signal). Zaobserwuj status jakiegoś parametru zmienia się z NIEAKTYWNY na AKTYWNY, gdy klikasz guzik na panelu... Jeśli się zmienia, a klima nie rusza to winić można ECU. (Bo blokuje start przez inne parametry) Jeśli zmian nie będzie to problem z panelem albo kablem 38Z... Posprawdzaj też czyjnik temp. zewnętrznej czy działa i jakie wartości mierzy. Bo jak mu odbilo i pokazuje -30 to klima nie ruszy
  • #5 21920250
    bbartek34111
    Poziom 9  
    JuniorS napisał:
    Hmm rzucałem okiem na ten Twój schemat. Wewnątrz modułu K33 (HVAC Control Module) masz blok A90 Logic… Widać tam przełącznik (przycisk klimatyzacji ze śnieżynką) oraz diodę LED sygnalizującą pracę.Kluczowy jest ten symbol pod napisem "Logic" – to jest wewnętrzny klucz elektroniczny (tranzystor) podpięty bezpośrednio do symbolu masy (gruntu)
    Wyjście z pinu A5 idzie przewodem 38Z bezpośrednio do sterownika silnika K20 (Engine Control Module) na pin K4 lub H3 (w zależności od wersji wyposażenia)

Skoro wysterowanie sprężarki "z kompa" (czyli testem elementów wykonawczych z poziomu komputera diagnostycznego) działa, to możemy sobie na pewniaka stwierdzić sprawność przekaźnika sprężarki KR29.
    Wiązka od ECU (K20) przez przekaźnik do samej cewki/zaworu sprężarki (Q2) jest cała. ECU fizycznie potrafi to odpalić.

Tak się zastawiam bo te panele są dziwne... Wpinanie się czy w ogóle mierzenie w panelu czegokolwiek może być niebezpieczne. Układ logiczny steruje linią elektronicznie w taki sposób że ECU na jednym pinie wystawia napięcie pull-up jest to 5V. Gdy klima jest wyłączona a ktoś czy Ty zmierzy tam napięcie 12V i klikniesz włącznik klimy celem go sprawdzenia z automatu napięcie pojdzie na mase…

Jeśli panel jest uszkodzony, ten wewnętrzny tranzystor może nie zwierać linii do masy albo sama linia 38Z jest urwana po drodze (wtedy ECU cały czas widzi napięcie podciągające i myśli, że klima jest wyłączona).

Najlepiej sprawdzić stan w parametrach live data... Podłącz komputer diagnostyczny pod sterownik silnika (ECU), wejdź w podgląd parametrów na żywo i znajdź pozycję typu: "Żądanie klimatyzacji" (A/C Request Signal). Zaobserwuj status jakiegoś parametru zmienia się z NIEAKTYWNY na AKTYWNY, gdy klikasz guzik na panelu... Jeśli się zmienia, a klima nie rusza to winić można ECU. (Bo blokuje start przez inne parametry) Jeśli zmian nie będzie to problem z panelem albo kablem 38Z... Posprawdzaj też czyjnik temp. zewnętrznej czy działa i jakie wartości mierzy. Bo jak mu odbilo i pokazuje -30 to klima nie ruszy

Właśnie pisałem Ci wcześniej że w ECU nie widać zmian parametrów gdy wciskam przełącznik od klimy. Cały czas pokazuje brak żądania załączenia klimatyzacji. Panel też zakładałem inny. Jedyne co mogę powiedzieć to nie jestem pewien czy przewód od panelu do ecu jest sprawny.
    Mierzyłem jedynie wyjście 5 z panelu i tam było tak gdy przycisk był wyłączony to pokazywało 11V z groszami. A gdy go włączałem to pokazywało 0V.
    Ale to tylko miernik może pokazywać różnie. Co do czujnika temp to muszę Ci przyznać się że nie sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #6 21920259
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3381
    Trzeba też posprawdzać w danych rzeczywistych pozostałe czujniki temperatur - parownika, temp wewnętrznej itd. Każdy uszkodzony lub przekłamujący czujnik zablokuje pracę układu.
  • #7 21920262
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Aleksander_01 napisał:
    Trzeba też posprawdzać w danych rzeczywistych pozostałe czujniki temperatur - parownika, temp wewnętrznej itd. Każdy uszkodzony lub przekłamujący czujnik zablokuje pracę układu.

Pewnie masz rację. Tylko to jest zwykła klima nie żaden klimatronic. Więc ecu napewno takich info nie dostaje.
  • REKLAMA
  • #9 21921479
    bbartek34111
    Poziom 9  
    CameR napisał:
    Poniżej masz schemat połączeń panelu klimatyzacji K33
    Schemat elektryczny połączeń panelu klimatyzacji K33 z bezpiecznikami i modułami sterującymi

To wychodzi na to że jest tu tylko sygnał pracy wentylatora? chyba że ta ikona co innego oznacza.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Vivaro B 1.6 CDTI z 2016 roku występuje brak sterowania sprężarką klimatyzacji mimo prawidłowego ciśnienia czynnika około 6 bar. Sprawdzone zostało wysterowanie sprężarki z komputera oraz sterowanie wentylatorami, które działa poprawnie. Wątpliwość dotyczy sygnału z panelu klimatyzacji do ECU oraz tego, czy na schemacie jest podawana masa czy sygnał logiczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA