logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja Opel Vivaro, problem. Sprężarka się nie załącza, na krótko działa

merac11 07 Kwi 2024 10:07 3729 16
REKLAMA
  • #1 21035786
    merac11
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich. Już mi opadają ręce. Problem z Opel Vivaro 2008 rok i klimatyzacją. Już piszę o co chodzi. Wymieniona chłodnica, wymieniony zawór, nowy kompresor, nowo napełniona, odgrzybiona, osuszona itd. Działa na krótko, jak się podłączy. Niestety, kompresor się nie załącza po włączeniu w kabinie. Byłem już w serwisie klimatyzacji, skierowali mnie do elektryka. U elektryka nic, skierował mnie do elektronika. Elektronik sprawdził sterownik, trzymał auto ponad tydzień i mówi, że już mu ręce opadają. Nie wie i nic nie znalazł. Zapłaciłem już 3600 zł, a klimatyzacja jak nie działała, tak nie działa. Mechanik mówi, że może zrobić dodatkowy przycisk, który będzie włączał na krótko, ale to chyba jakieś jaja. Czy jest ktoś, kto naprawdę się na tym zna? Miał może taki przypadek i chciałby mi pomóc? Jestem z Sulejówka.
  • REKLAMA
  • #2 21035844
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Współczucie dla takich elektryków i pseudoelektroników. Może podjedź do ASO na samą diagnozę, przynajmniej schematy mają..
  • #3 21035866
    merac11
    Poziom 9  
    No, podobno miał schematy i wszystko sprawdzał. Komputer wydaje polecenie, a nie włącza.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21035844
    Przewody sprawdzone i drożne, naprawdę nie wiem już, co robić.

Moderowany przez ArturAVS:

Nie pisz wielkimi literami.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21035981
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5106
    Z twojego opisu wiadomo, że nic nie wiadomo. Brak podstawowych danych-jakie ciśnienie w klimie widzi ECM, czy w ECM są jakiekolwiek błędy
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21036068
    merac11
    Poziom 9  
    Ciśnienie jest ok, sprawdzane w serwisie klimatyzacji. Jeśli chodzi o serwis klimatyzacji, jestem go pewien, że wszystko zrobił ok. Zna się dobry fachowiec. Z opisu elektryka wszystkie przewody sprawdził, wiązki są ok. Komputer, przekaźnik ok, podmieniany elektronik, podmieniał komputer, sprawdzał. To nie to, podobno masy brak. Polecenie idzie do przekaźnika, a potem nie włącza sprężarki. Czujnik temperatury nowy, bo go nie było w ogóle. Nie wiem, czemu każdy sprawdzał, niby wszystko, a dalej nie włącza. Panel od klimy podmieniany, to też nie to. Naprawdę nie wiem, co mam już robić. Każdy rozkłada ręce. Ja za bardzo się na tym nie znam. Powtarzam, co mi mówili. Koleś, który robił, próbował nawet wgrywać nowe oprogramowanie z serwisu i nic. Nie mam już siły. Zaczyna się ciepło, a w busie upał. Nie wiem, gdzie się już z tym zwrócić, bo tylko płacę, a dalej nic.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21035981
    Błędów nie ma
  • #6 21036076
    milejow

Poziom 43  
    Niestety nikt tego poprzez forum nie naprawi
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 21036128
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 287
    Witam a czujnik ciśnienia masz wpięty? Po czym komp ma info że nie włączy sprężarki jak gazu brak??? Z czujnika. Najpierw podłączyć kompa i zobacz ciśnienie w układzie jakie widzi komp a później szukaj. Sprężarka nie włączy się bez odpowiedniego ciśnienia.
  • #10 21036410
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 401
    Sprawdź czy Twoje auto nie było kiedyś automatem.
  • #11 21036476
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Czy klimatyzacja w ogóle działała kiedyś w tym aucie?
  • REKLAMA
  • #12 21036485
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 287
    Skoro przekaźnik się włącza i sprężarka nie działa, to przerwa w obwodzie. Pytanie czy idą dwa przewody czy jeden do sprężarki? Proponuję podpiąć się pod przekaźnik i puścić przewód do sprężarki, bo jak masz dwa i sterowanie jest plusem to w drugim jest masa, której brak w tym kierunku bym szedł. A tak na szybko diagnoza - podepnij żarówkę 12V np. 21W i zobacz przy sprężarce i przy przekaźniku, czy się zaświeca, bo miernik to czasem pokazuje, a pod obciążeniem brak.
  • #13 21036490
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3356
    Nie chcę się wymądrzać ale usterki gdzie stale coś nie można załączyć należą do prostych usterek.
    Oprócz prawidłowego ciśnienia które musi widzieć komputer jest jeszcze kilka warunków (parametrów) do spełnienia aby sprężarka się załączyła. Tak z "grubsza" to temperatura parownika, sprawny układ chłodzenia, temperatura zewnętrzna i wewnętrzna itd. Błędów nie musi być, przykładowo - czujnik temperatury parownika będzie wskazywał minusową temperaturę i sprężarka się nie załączy. Podobnie z innymi układami, trzeba odczytać parametry "na żywo". Widocznie jest jakiś jeden warunek nie spełniony i nici z klimy.

No i dziwne jest to że płacisz za to. Spójrz na to tak - gdybyś zamówił garnitur i przy odbiorze jeden rękaw za długi, drugi za krótki, w pasie nie obstaje itd, to co zapłaciłbyś ???? To że ktoś się "narobił" a nie zrobił to jego sprawa.
    Odbierasz samochód z pretensjami że dałeś go jakiemuś nieudacznikowi, a gdyby nie chciał wydać to zgłaszasz sprawę na policję, a śmok niech dochodzi swoich "praw" przed sądem.
  • Pomocny post
    #14 21036779
    milejow

Poziom 43  
    Tam w klimie nie ma czujnika temperatury parownika, temperatury zewnętrznej też nie bierze pod uwagę, odczytuje ją tylko ekran centralny. Sterownik blokuje uruchomienie klimy jak jest jakiś istotny byk w pamięci. Klima nie ma żadnej elektroniki, po wciśnięciu przycisku a/C ECM dostaje prośbę o włączenie klimy i decyduje czy ją włączyć czy nie. Nie było coś czasem modzone w ECM, np dpf? Sprężarkę można włączyć w teście urządzeniem diag. było to robione?
    Sprawa jest prosta- po wciśnięciu A/C (12V na pin sterownika) sterownik podejmuje decyzję o włączeniu sprzęgła sprężarki, jeśli widzi właściwe ciśnienie (min. 3bary) i nie ma zapisanych istotnych dla bezpieczeństwa silnika usterek to włącza sprzęgło i pierwszy bieg wentylatora. Jeśli tego nie robi a nie ma żadnych błędów, dostaje 12V po wciśnięciu A/C i widzi właściwe ciśnienie to coś nie teges ze wsadem sterownika, może pousuwane DTC z tabeli
    Jak coś czaisz to masz schemat do Trafica 2008
    Schemat elektryczny systemu klimatyzacji w Renault Trafic 2008.
    Schemat elektryczny systemu klimatyzacji w Renault Trafic 2008
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #15 21037044
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Bywa, że sam element wykonawczy w sterowniku jest uszkodzony po naprawiaczach i wymieniaczach. Wystarczy, że było podawane zasilanie na sterowanie przekaźnika lub podmieniany przekaźnik na niewłaściwy.
  • #16 21037889
    merac11
    Poziom 9  
    >>21036490
    zapłaciłem za nową chłodnicę nowy kompresor czujnik temperatury i robotę z tym związaną elektrykowi za sprawdzenie tego oraz wymianę wentylatora a elektronik nie wziął nic bo nie zrobił

Dodano po 51 [minuty]:

>>21036779
    Samochód kupiłem z już zatartym kompresorem bezpiecznik nie był spalony samochód po podpięciu pokazuje Trafika a jest to Opel Vivaro chłodnica była wymieniana bo była dziurawa więc wszystkie te naprawy były potrzebne tak czy inaczej jednak po wszystkim i tak nie działa
  • #17 21153145
    hjacek7
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21036410
    Dzień dobry, borykam się z podobną walką jak autor posta. Przechodziłem przez nową chłodnicę klim, kompresor, nabijanie czynnika itd. Dzisiaj auto wróciło od fachmana od klimy i stwierdził, że nastąpiło zwarcie na przekaźniku i prawdopodobnie uszkodziło coś na ecu. Moj opel, 2007 kupiłem już przerobiony na manual. Podobno sterownik silnika poprzedni właściciel wymieniał. Zaciekawiła mnie Twoja sugestia w tym temacie, czy mógłbyś rozwinąć dlaczego to może być istotne?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Oplu Vivaro z 2008 roku, gdzie sprężarka nie załącza się pomimo wymiany chłodnicy, zaworu, kompresora oraz napełnienia układu. Po podłączeniu działa na krótko, a dalsze diagnozy w serwisach nie przyniosły rezultatów. Użytkownik sprawdził ciśnienie, przewody, przekaźnik oraz czujnik temperatury, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogą istnieć dodatkowe warunki do spełnienia, takie jak odpowiednie ciśnienie, brak błędów w ECM oraz sprawność układu chłodzenia. Wskazują również na możliwość uszkodzenia elementów sterujących lub błędów w oprogramowaniu sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA