logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cabletech URZ-0336B - słaby odbiór DVB-T2 MUX-2 k.39 z Piask, jaki układ głowicy?

wiechuu 13 Cze 2026 16:42 312 11
REKLAMA
  • #1 21920579
    wiechuu
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Dekoder Cabletech URZ-0336B źle odbiera programy DVBT-2, szczególnie MUX z kanałami Polsatu i TVN nadawany z nadajnika Piaski k/Lublina na kanale 39. Jest to kolejna sztuka która ma ten problem. Posiadam jeszcze WIWĘ mini i LTC które na tej samej antenie odbierają te programy bez problemu. Czy spotkaliście się z takim problemem, dołączam zdjęcie układu głowicy tego dekodera. Co to za układ? Dodam że tvp1 i cały MUX TVP odbiera w miarę poprawnie, choć czasami robi przycięcie i kwadratyzuje obraz. Kanały w standardzie DVBT np. Republika odbiera bez problemu.
    Cabletech URZ-0336B - słaby odbiór DVB-T2 MUX-2 k.39 z Piask, jaki układ głowicy?
  • REKLAMA
  • #2 21920587
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Ocena: 171
    Wszystkie mają ten problem. Taka konstrukcja.
  • REKLAMA
  • #3 21920610
    wiechuu
    Poziom 11  
    >>21920587 Tak mi się wydawało, dodam że na innej antenie gdzie sygnał jest idealny ten dekoder działa poprawnie na wszystkich MUX-ach. Jaki dekoder z obecnie sprzedawanych dobrze radzi sobie przy średniej jakości sygnału?
  • #4 21920614
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Ocena: 171
    Tego nie wiem ale ten twój ma słabą czułość i tu jest problem.

Można dokupić wzmacniacz sygnału ale czy to jest rozwiązanie? koszty czynią cuda.
  • #5 21920654
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    U mnie też Cabletech miał problemy ze znalezieniem jednego mux-a (Fokus, antena, TTV), a teraz potrafi go nie znależź, choć moc sygnału jest doskonała. Za którymś tam przełączeniem, znajduje dopiero kanały.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21920697
    wiechuu
    Poziom 11  
    decybelgrzela napisał:
    Tego nie wiem ale ten twój ma słabą czułość i tu jest problem.

Można dokupić wzmacniacz sygnału ale czy to jest rozwiązanie? koszty czynią cuda.

Tu nie chodzi o czułość, ten dekoder ma problem z jakością sygnału - duży BER.
    Moc sygnału pokazuje 73%, jakość okolice 85% ale się zmienia, na antenie na której dobrze działa siła i jakość są na podobnym poziomie tylko BER się poprawia
    Cabletech URZ-0336B - słaby odbiór DVB-T2 MUX-2 k.39 z Piask, jaki układ głowicy?
    Załączniki:
    • 20260613_164620.mp4 (9.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21920780
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    73% to za mało. Powinno być z 90. Na 70% pokaże może jedną klatkę i się będzie przycinał strumień video.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21920852
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Na moje oko to sygnał masz dobry ale masz na danym MUX zakłócenia.
    (BER duży) na innych MUX ile masz?
    Dobrze działa Wiwa H.265 i Emos EM-190s.
    Wyłącz w dekoderze LCN.
  • #9 21920912
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1147
    Te wskaźniki w Cabletechu to kant d... potłuc. Cały czas skaczą i nic na ich podstawie nie da się wywnioskować.
  • #10 21921028
    wiechuu
    Poziom 11  
    Przeprowadziłem próby na czterech różnych antenach w różnych lokalizacjach podłączając moją WIWĘ MINI i tego Cabletecha. Moja Wiwa na wszystkich antenach działała poprawnie a Cabletech dobrze działał tylko na jednej. Nie będę walczył z tym tunerem tylko kupię Wiwę. Jaki model proponujecie z obecnie sprzedawanych bo moja Wiwa ma już ok. 4 lat i nie wiem czy obecnie sprzedawane są takie same czy zmienili w środku na coś innego. Priorytetem dla mnie jest dobry odbiór, grafika czy EPG nie ma znaczenia. Dodam jeszcze że założyłem ten post bo to już trzeci dekoder Cabletech URZ0336B z jakim się spotkałem który ma ten sam problem i myślałem że jest jakaś usterka co powoduje takie zachowanie tego dekodera i ktoś mi podpowie co zrobić aby to naprawić. Wszystkie kondensatory filtrujące zasilanie wymieniłem, podstawiałem cztery różne kwarce 24 Mhz ale nie wpłynęło to na działanie dekodera. Częstotliwość generowaną zmierzyłem i wynosi 24,0001 Mhz. Myślę że problemem jest słabej jakości głowica, zamieściłem zdjęcie układu tej głowicy żeby dowiedzieć się co to za układ i ocenić jego jakość bo nie mogę znaleźć schematu ani pdf układu.
  • #11 21921290
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 255
    To oznaczenie tunera 5010 to jest silicon labs si2151
    Tu masz link do stony co pokazuje ten tuner(drugie zdjęcie od góry po lewej stronie)
    SI2151
    SI2151.pdf (279.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Co tyczy się WIWY to starsze modele pracowały na tunerch Rafael Micro R836.
    Rafael_Mic...asheet.pdf (491.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    A teraz to może być loteria bo mogą nawet być inne procesory i płyty główne razem z tunerem
    Co masz tu opisane
    Wiwa jest na procesorze Ali M3822P
  • #12 21924436
    wiechuu
    Poziom 11  
    Kupiłem tuner WIWA MAX. Chociaż to jest konstrukcja na innym procesorze niż moja stara WIWA MINI to bez problemu odbiera wszystkie kanały na antenie na której Cabletech URZ-0336B sobie nie radził. Miernik sygnału WIWY pokazuje na MUX-ie Polsatu siła 60% a jakość 100% i odbiór jest bez żadnych zakłóceń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskutowano o słabym odbiorze DVB-T2 w dekoderze Cabletech URZ-0336B, szczególnie MUX-2 z kanałami Polsatu i TVN nadawany z Piasków na kanale 39. Porównanie z WIWA mini i LTC wykazało, że na tej samej antenie inne dekodery odbierają poprawnie, a problem Cabletecha występuje na kilku egzemplarzach i na różnych antenach. Wskazywano na niską czułość oraz duży BER, a także na mało wiarygodne wskazania poziomu i jakości sygnału w tym tunerze. Ustalono, że zastosowany układ głowicy to Silicon Labs SI2151. Zasugerowano, że starsze modele WIWA korzystały z tunera Rafael Micro R836, a jako lepiej radzące sobie z odbiorem wymieniono m.in. WIWA H.265, Emos EM-190s oraz WIWA MAX. Ostatecznie potwierdzono, że WIWA MAX odbiera problematyczny MUX bez zakłóceń na antenie, na której Cabletech nie dawał rady.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA