logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G X18XE1 LPG - dławi się do 1500 obr/min i gaśnie na PB zimny silnik

mkpl 22 Cze 2026 09:02 204 19
REKLAMA
  • #1 21925732
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Witam

Walczę z X18XE1 w Astrze G 98r z skrzynią automatyczną i LPG

Zimny silnik dławi się przechodząc z wolnych obrotów do około 1500obr/min. Po przekroczeniu tej bariery odzyskuje moc.

Konkretniej po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca samochód zaczyna się normalnie toczyć. Bardzo delikatne dodanie gazu pozwala przekroczyć próg 1500obr i samochód "ciągnie" do czasu aż obroty znów nie zmniejszą się do felernego zakresu. Mocniejsze naciśnięcie gazu powoduje wypadanie zapłonów "takie szarpanie" kończące się zgaśnięciem silnika.
    Po przełączeniu na LPG problem ustępuje o dobre 80%. Silnik nadal dławi się w zakresie wolnych obrotów do 1500obr/min ale nie gaśnie.

Po nagrzaniu do temperatury roboczej na LPG problem ustępuje na PB jest ale da się jeździć i silnik "zamuli się" ale po sekundzie wkręci się na obroty.

Poza tym wszystkim ma tendencje do nagrzewania się lekko powyżej 90*C np. stojąc w korku czy na światłach i to też nie zawsze . Wcześniej niebyło takiego zachowania.

Na analizie spalin CO i HC było przekroczone około 300% na wolnych obrotach. Po przekroczeniu 1500 obr/min mieszczą się z 30% zapasami w normie (konkretnych wartości nie pamiętam).

Co zrobiłem.
    Wymieniony termostat, sprawdzony układ chłodzenia, sprawdzona chłodnica i wentylatory, świeży płyn chłodnicy.

Wymieniony przepływomierz (podejrzenie "laga" na początku charakterystyki) - bez zmian

Wyeliminowana sonda lambda - ma swoje lata ale jest sprawna.

Kolektor dolotowy szczelny.

Wydech szczelny.

Wymieniłem świece i podczas wymiany dwie z nich rzuciły mi się w oczy.

Opel Astra G X18XE1 LPG - dławi się do 1500 obr/min i gaśnie na PB zimny silnik
    Dwie świece zapłonowe wykręcone z silnika, pokazane z bliska na tle głowicy
    Cztery wykręcone świece zapłonowe ułożone na pokrywie silnika obok żółtego korka oleju

Iść w wymianę cewki zapłonowej czy raczej w kierunku wtryskiwaczy?
    Wtryski z LPG mają już swój nalot i mogły by być podejrzane ale na logikę wydaje mi się mało prawdopodobne uszkodzenie wtryskiwaczy LPG i PB jednocześnie w tych samych miejscach ale mogę się mylić i wolę zapytać zanim właduję się w koszty. Wtryski LPG planuję sobie zregenerować jak uda się znaleźć źródło problemu.
  • REKLAMA
  • #2 21925740
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3333
    Odłącz aku na godzinkę albo zresetuj adaptacje sond lambda (mapy korekt w ECU czasem LPG źle wyregulowane błędnie je ustawia).

Przerywanie na niskich obrotach i przy dużym obciążeniu typowe objawy z układu zapłonowego. Świece już wymienione cewka jak stara to może być podejrzana. Szczególnie że świece raczej mają spory odstęp elektrod ( mocno zużyte) co na pewno wysiliło cewkę.

Do kompletu jeszcze zmierzył bym ciśnienie paliwa na listwie czy jest te 2.4 na wolnych obrotach i rośnie przy dodaniu do 3 bar ( 3 bary ale względem ciśnienia w kolektorze dolotowym).
  • #3 21925753
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    A iskry na przewodach zapłonowych nie przeskakują?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21925776
    mkpl
    Poziom 37  
    sigwa18
    Tu niema korekcji ciśnienia paliwa regulowanego względem podciśnienia w kolektorze. Regulator ciśnienia jest w zbiorniku paliwa przy pompie. Ciśnienie paliwa jest ok. @sigwa18

Jacekj
    Niestety tu jest listwa zapłonowa wpuszczana w obudowę wałków rozrządu i niewiele widać.

Czyli sugerujecie zainwestować w nową cewkę?
  • #5 21925805
    Jacekj
    Poziom 24  
    Zależy ile kosztuje, ja bym zaryzykował.
    Pozdrawiam
  • #6 21925907
    mkpl
    Poziom 37  
    >>21925805
    Cewka zamówiona, przyjdzie to powalczę dalej. Swoją drogą nie wiedziałem, że ten silnik miał zmienną geometrię dolotu. Ot ciekawostka.
  • #7 21926194
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ja bym wymontował cewkę i dokładnie obejrzał, czy nie ma pęknięć.
    Pozdrawiam
  • #8 21926277
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Wychodzi że bogata mieszanka na biegu jałowym.
    Sterownik silnika dawkuje paliwo w oparciu o czujnik podciśnienia (MAP) czy w oparciu o przepływomierz (MAF)?
    Jeśli MAP, to trzeba sprawdzić czy wskazania są poprawne i jakie podciśnienie panuje w kolektorze.
    Czy zawór PCV działa poprawnie i czy olej nie jest rozrzedzony paliwem.
    Ewentualnie odłączyć podciśnienie od LPG bo może membrana jest nieszczelna (kiedyś podobną sytuacje miałem w skuterach z nieszczelną membraną kranika podciśnieniowego).
  • REKLAMA
  • #9 21926316
    sigwa18
    Poziom 43  
    BANANvanDYK napisał:
    Wychodzi że bogata mieszanka na biegu jałowym.

A skąd takie wnioski?
  • #10 21926364
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Dławienie, wypadanie zapłonów i zawartość CO i HC w spalinach.
  • REKLAMA
  • #11 21926394
    sigwa18
    Poziom 43  
    Autor jeszcze mógłby z racji wieku auta zbadać ciśnienie sprężania.
  • #12 21926423
    mkpl
    Poziom 37  
    >>21926394

Będzie badane w przyszłym tyg. (jak podjadę do znajomego) w sumie tak z czystej ciekawości.

@BANANvanDYK Tam jest MAF. Wypadanie jest w sumie na 2 środkowych cylindrach przypuszczam, że z powodu ubogiej mieszanki lub i cewki? Już się tłumaczę. Moje podejrzenie było wpierw na wtrysk LPG, który zaczął "lać" przez co komputer robił korekty na wtrysku benzyny i po odpaleniu w pętli otwartej miał za mało paliwa - ubogo. Natomiast tam jest zabytkowy simtec 71 z wąskopasmową sondą lamba więc korekty chyba dotyczą wszystkich wtrysków jednocześnie? ale mogę się mylić. Gdyby ciekł wtrysk benzyny na LPG było by zbyt bogato.

Kompresja. Też mi to chodziło po głowie ale sprawa raczej nie rozwiązywała by się po podniesieniu obrotów i była by wyczuwalna przy wchodzeniu na obroty pod obciążeniem. Możliwie, że jest gorsza na środkowych cylindrach z racji wieku i przebiegu 180k ale skoro powodowała by wypadnie zapłonu na zimnym to sugerowało by raczej duży ubytek ciśnienia.

Po głowie tłukła mi się cały czas cewka. To też ją zamówiłem. Zazwyczaj psuje się "na ciepłym" ale pęknięcie połączenia może poprawiać się na ciepłym (wydłużają się druty i poprawia się styk). Co prawda stawiam na tą diagnozę jakieś 20% ale dzięki temu mogę odhaczyć układ zapłonowy. Tu sterowane są po 2 cewki jednocześnie (moduł z iskrą traconą). Wiec może przewody sterujące od komputera? W wolnej chwili popatrzę oscyloskopem co tam widać.

Myślę też, że na wstępie EVAP, MAF, ciśnienie paliwa, filtr paliwa, szczelność kolektora, przepustnicę, TPS i inne części wspólne można wykreślić bo mamy wskazanie na dwa a w zasadzie jeden konkretny cylinder.
  • #13 21926453
    sigwa18
    Poziom 43  
    Właśnie szczelność cylindra pasuje idealnie. Na wolnych jest więcej czasu na ucieczkę mieszanki z cylindra tak samo spalin. Wszystko wraca przez odmę do dolotu. Znajomy właśnie katuje tak Chewroleta Orlando ( bliźniak a18xer) padła w nim uszczelka i jest przetoka między 3 i 4 cylindrem. Przy badaniu cienienie 12 bar ( 1 i 2) a na 3 i 4 , 6 bar. O dziwo chodzi mocy coś ubyło ale nie drastycznie za to krzywo chodzi na wolnych po podniesieniu obrotów uspokaja się. Ciągnie tak już tydzień i na razie szuka nowego silnika ale jak mówi póki jeszcze jeździ to ma czas.
  • #14 21926490
    mkpl
    Poziom 37  
    >>21926453 No zobaczymy. Jeśli to problem z samym cylindrem to będę użytkował terminalnie. Mam sentyment do tego wozu a tym bardziej, że jest to początek produkcji i full wersja ale wymiana silnika czy UPG jest nieopłacalne (choć może spróbuję sam).
  • #15 21926919
    mkpl
    Poziom 37  
    Cewka podmieniona. Silnik zauważalnie chodzi bardziej "gładko" (tak mi się przynajmniej wydaje). Cykliczne drgania odczuwalne na kierownicy po odpaleniu jakby ustały. Silnik uruchamia się "inaczej" bo po odpaleniu dłużej utrzymuje wyższe obroty (~1400), które po około 10 sekundach opadają do obrotów jałowych. Wcześniej działo się to dużo szybciej.

Czy jestem w stanie opcomem skasować adaptacje? Czy lepiej próbować to "rozjeździć" ?
  • Pomocny post
    #16 21926935
    sigwa18
    Poziom 43  
    Odłącz aku na godzinę też wykasuje mapy.
  • #17 21927397
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Jak będziesz miał komp diagnostyczny to spójrz na korekty krótko i długoterminowe na biegu jałowym i powyżej tych 1500 RPM, kiedy układ będzie pracował w zamkniętej pętli (wg. sondy lambda). Zapewne rozjeżdżają się pomiędzy wolnymi obrotami a obrotami normalnej jazdy.
    Rzeczywiście patrząc na schematy, ta wersja silnika ma sterownik Simtec który ma tylko przepływomierz i na jego podstawie komputer dobiera dawkowanie paliwa. Czy przepływomierz zawyża pomiar przy niskich przepływach? Kiedyś w jakimś ludowozie był problem z pracą silnika i wymiana przepływomierza (Hitachi) pomogła.
    Jakby sterownik działał w oparciu o wartość podciśnienia w kolektorze ssącym, to można obwinić przeskoczenie rozrządu o jeden ząbek na wałku dolotowym.
    Według schematu zawór EGR ma potencjometr przekazujący aktualną wartość otwarcia zaworu. Czy na pewno zawór EGR jest szczelny?
  • #18 21932930
    mkpl
    Poziom 37  
    Zmieniłem cewkę zapłonową.
    Problem się zmniejszył.o dobre 50%. Przejechałem ~ 500km. Na nowych świecach i nowej cewce.
    Świece mają kolor jasnoszary i są identyczne na wszystkich cylindrach.
    Zmierzyłem przy okazji kompresję i było równo. Co prawda wskazało podejrzanie dużo bo po 16.2-16.5 bar ale ważne że równo.

Mam opcoma ale działa dziwnie. Po ~ 20s zrywa połączenie z sterownikiem silnika i aby je przywrócić muszę wyłączyć zapłon i włączyć ponownie. Wcześniej tak nie było.
  • #20 21933032
    mkpl
    Poziom 37  
    Zamontowałem BKR6EK (po katalogu). To są dwu elektrodowe.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra G 1.8 X18XE1 z automatem i LPG miał problem z dławieniem zimnego silnika w zakresie do ok. 1500 obr./min, wypadaniem zapłonów i gaśnięciem na benzynie, przy czym na LPG objaw był wyraźnie słabszy. Po rozgrzaniu silnik pracował lepiej, ale nadal występowało zamulenie na PB oraz lekkie przegrzewanie powyżej 90°C. W dyskusji rozważano reset adaptacji ECU, układ zapłonowy, ciśnienie paliwa, MAF, EGR, PCV, nieszczelność LPG oraz kompresję. Wymiana cewki zapłonowej i świec poprawiła pracę silnika o około 50%, zmniejszyła drgania i poprawiła kulturę pracy na zimno, a pomiar kompresji wykazał równe wartości na cylindrach. Nadal sugerowano sprawdzenie korekt paliwowych, przepływomierza i szczelności układu dolotowego oraz EGR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA