logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzna stacja CD USB znika z Windows po odtworzeniu płyty - co sprawdzić?

Nebilet 26 Cze 2026 18:02 159 4
REKLAMA
  • #1 21928276
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Witam serdecznie. Proszę Panów ma dylemat. Od pewnego czasu gdy włożę płytę do stacji CD ( mam stację dołączaną do komputera, bo mój komputer nie ma stacji CD ) zaczyta czytać a po chwili przestaje i znika ikona CD z Ten komputer. Nie mogę grać żadnej muzyki z CD. Co to oznacza ? Nawet tych oryginalnych nie mówiąc już o nagranych nie tak dawno na tej właśnie stacji. A jeśli wjadę na skrót stacji na pulpicie i nacisnę to widnieje informacja że ten skrót zostało przeniesione i nie będzie można odczytać informacji. Jeśłi wyjmę wtyczkę i włożę to ukaże się ikona CD ale jak zrobię odtwórz utwory to pojawiają się w Winampie ale automatycznie ikona CD znika i przestaje grać. Odinstalowałem Winampa bo myślałem że to on i zacząłem odtwarzać w Media Player Clasik , ale dźwięk pływa. Zainstalowałem Winampa ze strony producenta to gdy zrobię Winampa na belce to nie ma oryginalnej ikony tylko jest biały prostokącik. Co prawda w Playerze gra ale już pisałem jak. Nie wiem od czego zależy ikona na pulpicie od ikony na pasku. No niestety, Po restarcie komputera ukazuje się ikona CD ale jak zrobię odtwórz ( w Winampie ) to zaczyna grać, aby po chwili utwór zamilkł bo zniknęła ikona CD. Przysięgam że nic nie ruszałem, dawno nie odtwarzałem w Winampie ale to nie ma nic do rzeczy. Muzyka odtwarzana w Playerze odtwarza się normalnie mogę z niego wychodzić , mogę włączać inną i nic się nie dzieje. Może polecicie mi jakiś dobry odtwarzacz muzyki. Taki żeby nie znikała ikona CD ? Wszedłem ( nie wiem dlaczego ) w program Defragmentacji chociaż nigdy nie defragmentuję dysku SSD i widzę po raz pierwszy taki wpis "\\?Volume(746a2d3-1ba6-11f1-9021-806e6f6e6963)\ " Nie wiem co to oznacza ale nigdy go nie widziałem. Przeskanowałem dysk programem Bit Defender oraz wbudowanym i nic nie wykryło. Chcę zaznaczyć że mam Windows !!
  • REKLAMA
  • #2 21928303
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 740
    Może po prostu gniazdo USB nie wyrabia prądowo, jest przeciążone i się wyłącza?

Do zewnętrznych napędów CD/DVD stosowano kable z dwiema wtyczkami USB, żeby zapewnić odpowiednie zasilanie.

Zewnętrzna stacja CD USB znika z Windows po odtworzeniu płyty - co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #3 21928304
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ale moja nagrywarka ma już zainstalowany przewód > Z jednej na stałe z drugiej USB. A co zrobić, aby ikona Winampa była taka sama na pulpicie jak i na pasku zadań, bo jak do tej pory na pulpicie jest OK, a na pasku jest biały kwadracik? A co to za wpis "\\?Volume(746a2d3-1ba6-11f1-9021-806e6f6e6963)\ " Nigdy go tam nie było.
  • REKLAMA
  • #4 21928715
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1105
    Jaki system operacyjny ma Kolega zainstalowany, w sensie która to jest wersja Windows?
  • #5 21928745
    Nebilet
    Poziom 3  
    Mam zainstalowany Windows 11 Home. Lecz muszę poinformować że sprawę już rozwiązałem. Po prostu odinstalowałem Winampa programem REVO i zainstalowałem najnowszy jaki był na stronie producenta. Wszystko wróciło do normy chociaż się dziwię bo nic przy systemie ani programach nie grzebałem , CD nagrywał i odtwarzał do tej pory aż tu nagle takie chocki. W tej chwili wszystko działa normalnie ale nasiedziałem się i metodą prób i błędów doszedłem . A jerśłi chodzi o przewód do CD to jest taki jak na załączonej fotografii, z tym że z jednej strony wychodzi bezpośrednio z CD
REKLAMA