logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzeżenie: XL4015E1 z modułu przetwornicy - podróbka, inny pinout

JarekC 07 Lip 2026 13:03 111 1
  • #1 21934190
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    Krótki opis historii.
    Potrzebowałem wymienić w urządzeniu uszkodzony układ Przetwornicy XL4015E1.
    Ponieważ układ nie jest dostępny ani w TME ani w Mouser czy DigiKey najprostszą opcja wydawał się zakup całego modułu przetwornicy opartego o ten układ i przełożenie samego scalaka do docelowego układu.
    Na znanym portalu zakupowym są dziesiątki ofert dotyczących tego modułu, był też dostępny w lokalnym sklepie i tam go zakupiłem.

Jednak droga ta okazała się to ślepą uliczką ze względu na Chińską inwencję w dziedzinie podróbek.
    Układ wylutowany z zakupionej przetwornicy pomimo właściwego oznaczenia XL4015E1 i prawidłowego podłączenia nie zadziałał w docelowym układzie.
    Postanowiłem sprawdzić topologię oryginalnego układu i zakupionego modułu przetwornicy i okazało się że topologia jest zupełnie inna
    a pinout układu w zakupionej przetwornicy pasuje do LM2596 a nie do XL4015. Przy porównaniu samych układów widać też różnice w kształcie radiatora.

Końcowa konkluzja: układ w zakupionej przetwornicy to przemalowany LM2596 który ma podobne parametry wydajnościowe co XL4015. Jednak ma inny pinout.

Ostrzeżenie: XL4015E1 z modułu przetwornicy - podróbka, inny pinout
  • #2 21934310
    gry6h54
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Te podrobki maja niska czestotliwosc pracy. Powinno byc 180kHz - mniej to syf. Wzglednie szbk07 odpowiada parametrom w pdf-ie. Przynajmniej moja. :>
REKLAMA