logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Likom L5032LD - jak naprawić brak niebieskiego koloru w monitorze?

bartek_zet 27 Gru 2005 16:33 1527 4
REKLAMA
  • #1 2119828
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam.
    W moim monitorze brakuje niebieskiego koloru. Kręciłem potencjometrem od tego koloru ale monitor w ogóle na to nie reagował.
    Pomierzyłbym co tam będziecie chcieli jak tylko wymyślę jak się do tej płytki dostać i jak odpalić monitor bez obudowy żeby mnie nie popiesciło :)
  • REKLAMA
  • #2 2119909
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli nie masz pojęcia o naprawianiu monitorów to lepiej oddaj sprzęt do serwisu - tak będzie taniej i bezpieczniej.

Jeśli już się uprzesz na samodzielną naprawę to na początek sprawdź kabel sygnałowy. Jeżeli będzie ok to po zdjęciu ekranu z płytki kineskopu popraw dokładnie zimne luty. Później pozostają już tylko pomiary napięć w torze B i porównywanie ich z napięciami w pozostałych torach. Pomierz też opory we wzmacniaczu wizji.

Szczęśliwego Nowego Roku
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2126538
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Jeszcze ostatnio zauważyłem, że jak wyłączę komputer to zaraz jak zgaśnie monitor, widać przez chwilkę niebieską kropkę na środku.
  • REKLAMA
  • #4 2275543
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Pozwolę sobie odświeżyć mojego posta.
    Nikt nie wie jak z tym problemem sie uporać????

Poradziłem sobie z problemem. Okazało się, że płytka kineskopu zbyt luźno jest nasadzona na ten wtyk przy bańce. Problem rozwiązałem nieelegancką metodą co prawda ale działa:) Płytkę kineskopu podciagnąłem sznurkiem:):):)
REKLAMA