logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozpiska kabelków do monitora LIKOM L5032LD - żółty i czerwony ekran

michcio997 23 Wrz 2006 09:49 1326 7
  • #1 3048085
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam

mam monitor

LIKOM L5032LD

nawalił mi kabelek robił sie żółty ekran
    wymieniłem wtyczkę na nowa i zesztukowałem nowymi kabelkami

było oki ale później znowu żółty ekran i czasem czerwony

koledzy macie może rozpiskę kabelków z tego monitora? bo teraz mam z 6 urwanych i nie wiem jak to połatać

jakim kabelkiem kabelkami trzeba to zrobić w jednym kablu tyle żył jakoś trudno upolować przynajmniej w moich sklepach elektronicznych
  • Pomocny post
    #2 3048114
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Może pomóc:
    http://www.bnoack.com/index.html?http&&&www.bnoack.com/video/monitor-pinout.html

A coś Ty z tym kablem robił że aż przewody się pourywały?
  • Pomocny post
    #3 3048139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3048207
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Kabelek rozwaliłem przez ciągłe wysuwanie komputera z biurka i napinanie kabelka od karty graficznej. Później kupiłem wtyk do monitora i na 30cm kabelkach połączyłem wtyczkę ze starym kablem, ale to na pojedynczych kabelkach ktoś szarpną i lipa ekran czerwony!
    Musze zrobić tak jak pisał kolega uciąć kabelek przy monitorze wsadzić gniazdo i później przedłużaczem załatwić sprawę .
    Mam pytanko czy można przełożyć po prostu kabelek od innego monitora?
    Gniazda na płycie są kompatybilne?w niektórych modelach?
    Bo mam starą 14 wypalona i z niej i bym przełożył kabelek ...
  • Pomocny post
    #5 3048236
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

mam pytanko czy można pszełozyć po prostu kabelek od innego monitorka?

gniazda na płycie są kompatybilne?w niekturych modelach?

W moim starym monitorze przewody były po prostu przylutowane do płyty głównej z tego co pamiętam.

Jeśli masz sprawny oryginalny przewód od monitora - można przełożyć inny - stosując metodę opisaną przez kolegę wyżej. Czyli za pomocą omomierza sprawdzać który pin w wtyczce odpowiada danemu na płycie głównej. Następnie należy podmienić dany przewód (tak samo zrobić ze wszystkimi pozostałymi ).
  • Pomocny post
    #6 3048518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 3049387
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Komputery Hardware
  • Pomocny post
    #8 3049609
    Rijssen
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Masz dokładnie to samo co mój znajomy, wystarczyło ruszyć kablem i monitor robił się żółty. Proponuje jeszcze sprawdzić gniazdo na karcie graficznej, mogą być naderwane ścieżki.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LIKOM L5032LD ma problem z kablem sygnałowym powodującym żółty i czerwony ekran. Uszkodzenia kabla wynikają z mechanicznego naprężania i częstego wysuwania komputera, co prowadzi do przerwania żył. Rozwiązaniem jest odcięcie uszkodzonego fragmentu kabla przy monitorze i założenie nowej wtyczki DB-15 z rozbieralną obudową, z zachowaniem oryginalnego przyporządkowania pinów, które należy zweryfikować omomierzem. Następnie można użyć standardowego, solidnego przedłużacza monitorowego, co ułatwia późniejszą wymianę kabla bez konieczności naprawy elektroniki. Przełożenie kabla z innego monitora jest możliwe, ale wymaga sprawdzenia zgodności pinów i sygnałów, zwłaszcza gdy monitory różnią się technologią (np. analog 14" vs. monitor z APM). Zaleca się także sprawdzenie gniazda na karcie graficznej pod kątem uszkodzonych ścieżek. W przypadku monitorów z lutowanymi przewodami do płyty głównej konieczne jest dokładne sprawdzenie i dopasowanie połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA