logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linde H16T03 - brak jazdy i gazu, jak sterować 3 cewkami zespołu pomp?

KrzychuWalczak 12 Lip 2026 11:45 153 8
REKLAMA
  • #1 21936949
    KrzychuWalczak
    Poziom 6  
    Witam
    Posiadam wózek londe h16t03. Nie działa w nim jazda i dodawanie gazu. Sterownik był już 2 razy naprawiany przez poprzedniego właściciela i tym razem stwierdzili, że jest już nie do naprawy, a nie uśmiecha mi się wydawać 11000 na sterownik, dlatego planuję przerobić jazdę na przełącznik w kierownicy przód-tył i gaz w pedale, ale nie wiem, jak działają te 3 cewki na zespole pomp, czy analogicznie odpowiadają one pierwsza za jazdę do przodu, druga to hamulec, a trzecia to jazda do tyłu, czy musi być odpowiednia sekwencja ich ustawienia? Proszę o pomoc lub chociaż schemat elektryczny wózka, tak bym sam do tego doszedł.

Podaj dokładny rok wózka i numery/oznaczenia z tabliczek sterownika, zespołu pomp oraz tych 3 cewek, najlepiej dodaj też zdjęcia tych elementów i wtyczek.
    Wózek h16t03 sterownik LHC02/10FE10
    Jakie pomiary już robiłeś: czy dochodzi zasilanie do sterownika i cewek, jakie jest napięcie na każdej cewce przy próbie jazdy przód/tył i czy wózek pokazuje jakieś błędy/kody na wyświetlaczu?
    Wózek nie posiada wyświetlacza, a sterownik jest upalony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21937209
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ocena: 189
    Hmmm nie no nie nie nie…

Na pewno nie będzie działać jazda "na krótko" a nawet jeśli to byłoby to dość niebezpieczne... Linde serii 350 (H16T-03) to nie jest wózek który można tak ogarnąć jakbyś chciał...
    Masz tam napęd hydrostatyczny. Te trzy cewki na zespole pomp o które pytasz nie pracują analogowo ON/OFF. Sterownik LHC02 steruje tymi cewkami za pomocą sygnału PWM - płynnie zmienia natężenie prądu... Jeszcze kilka innych rzeczy jak np. hamowanie itd. itp.. Na krótko jak podłączysz to albo wózek wystrzeli jak rakieta z miejsca albo będzie palił gumę w miejscu. Jeśli wystrzeli i się rozpędzi to hamowanie też będzie od razu z pełną siłą i wtedy rozsadzi pompę albo porozrywa węże.
    Ktoś Ci już w sterownik zaglądał... I go dobił. Schemat i tak Ci nic nie pomoże bo bez mikrokontrolera generującego odpowiednie prądy sterujące dla zaworów nie uruchomisz tego wózka.

Albo poszukaj sterownika używanego za max 2500 PLN albo wyślij ten który masz do jakiegoś profesjonalisty. Są firmy które naprawiają takie rzeczy. Może poszukaj regenerowanego...
    Na pewno nie idz w przerabianie Linde w hydrostacie na elektrykę z przełącznikiem
  • REKLAMA
  • #3 21937215
    KrzychuWalczak
    Poziom 6  
    >>21937209 Dzięki za podpowiedź. No, sterownik niestety nie do naprawy, tak stwierdzili w paru serwisach. Jedyny, jaki mi zaproponowali, to taki za 11000. Sam szukałem na własną rękę i nic nie znalazłem. Taki za 2500 to by była bajka, nawet za 3500, ale niestety nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 21937224
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ocena: 189
    Domyślam się że to nie jest takie proste... Możesz spróbować uderzyć do firmy która naprawia elektronikę przemysłową i sterowniki jazdy wózków kosz naprawy nie przekracza 2000 i masz 12 miesięcy gwarancji.. Polecam firmę Acore. Nr telefonu mogę przesłać w wiadomości prywatnej.

Sprawdź też tutaj Link

Kolejne miejsce - Lektronix (Oddział PL/DE). Akurat oni mają w swojej bazie dokładnie ten model dodatkowo zajmują się profesjonalną regeneracją oraz sprzedażą zamienną elektroniki Linde.

Szukając sterownika dla serii 350-01 / 350-02 tj H16T-03 spróbuj wpisać nr katalogowy. Na obudowie jest naklejka z kodem kreskowym. Szukaj numeru zaczynającego się od cyfr 390 360. Całość to 9 cyfr i po tych cyfrach szukaj
  • #5 21937229
    KrzychuWalczak
    Poziom 6  
    >>21937224 Jeszcze raz dzięki, inoformacje bardzo pomocne. Muszę poszukać i podzwonić, może żeczywiście tam, gdzie dawałem, to partacze i nie potrafią zrobić.
  • REKLAMA
  • #7 21937319
    KrzychuWalczak
    Poziom 6  
    >>21937249 tak. To jest ten sterownik.
    Załączniki:
    • Linde H16T03 - brak jazdy i gazu, jak sterować 3 cewkami zespołu pomp? 20260711_184437.jpg (4.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21937326
    KrzychuWalczak
    Poziom 6  
    >>21937249 Ile naprawa takiego sterownika? I może najpierw by trzeba było go sprawdzić, bo już nie ufam poprzednikom, którzy go sprawdzali. Wiem, że był już raz czy dwa naprawiany, nie działa jazda i dodawanie gazu. W sumie gdybym nie był wyciągnięty zaworek zamykający LPG i ręcznie bym nie dodawał gazu, to by nawet nie odpalił.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wózka widłowego Linde H16T03, w którym nie działa jazda ani dodawanie gazu. Sterownik był już dwukrotnie naprawiany przez poprzedniego właściciela, a obecnie uznano go za nienaprawialny, dlatego rozważana jest przeróbka układu jazdy na prostsze sterowanie przełącznikiem przód/tył w kierownicy oraz pedałem gazu. Główne pytanie dotyczy sposobu działania trzech cewek na zespole pomp: czy odpowiadają za jazdę do przodu, hamulec i jazdę do tyłu oraz czy wymagają określonej sekwencji załączania. W odpowiedzi pojawia się prośba o dokładny rok wózka, oznaczenia sterownika LHC02/10FE10, tabliczki zespołu pomp i cewek, zdjęcia elementów oraz podstawowe pomiary napięć i błędów na wyświetlaczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA