logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BIOS - brak kluczy Secure Boot i błąd uruchamiania

prond123 16 Lip 2026 16:38 132 3
REKLAMA
  • #1 21939671
    prond123
    Poziom 2  
    laptop:
    ASUS Vivobook Pro 14X OLED X7400PC
    BIOS w wersji 303
    problem:
    UEFI laptopa zgubiło klucze Secure Boot (pisało coś w stylu "nie znaleziono kluczy"), a przywrócenie fabrycznych kluczy powoduje błąd podczas uruchamiania laptopa. BitLocker zablokował dysk, zanim zobaczyłem, że Secure Boot się wyłączył i brakuje kluczy. Nie było żadnej aktualizacji systemu, gdy to się stało, oraz UEFI ma najnowszą wersję. Dodam zdjęcie ekranu konfiguracji Secure Boot i ekran błędu. Nie zmieniałem żadnych ustawień BIOS-u.
    Ekran laptopa ASUS z komunikatem „Secure Boot Violation” i błędem „Invalid signature detected”

Ekran ASUS BIOS Utility, Security > Secure Boot > Key Management z listą kluczy i opcjami resetu oraz eksportu.

AI: Jaka jest dokładna treść błędu po przywróceniu fabrycznych kluczy Secure Boot? Wrzuć też zdjęcie ekranu błędu i zakładki Secure Boot/Boot z BIOS-u.
    Invalid signature detected. Check Secure Boot Policy in Setup.
    AI: Jaki system jest zainstalowany / był uruchamiany, np. Windows 10 czy 11, i czy masz klucz odzyskiwania BitLockera z konta Microsoft lub wydruku/pliku?
    Windows 11 i mam klucz odzyskiwania dysku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21939685
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 990
    Miałeś włączony bitlocker na dysku?
    Jeśli tak to pożegnaj dane.

Dodano po 47 [sekundy]:

Masz klucz odzyskiwania Bitlockera?

Dodano po 4 [minuty]:

Nie zrobiłeś takiego schematu jak np update biosu przed wyłączeniem i odszyfrowaniem dysku z systemem Bitlocker?
    Samo to się nie stało.Co dokładnie było grzebane?
  • REKLAMA
  • #3 21939703
    prond123
    Poziom 2  
    >>21939685 Dysk odblokowałem, a co do grzebania, to 2 tygodnie temu robiłem "reset to defoults" w biosie, bo laptop długo się uruchamiał i Reddit mi tak podpowiedział, a poza tym to nic nie robiłem.
  • #4 21942175
    prond123
    Poziom 2  
    Serwis Asusa wysłał mi plik z aktualizacją UEFI, który zapisał nowe klucze Secure Boot.
REKLAMA