logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.8 116KM 2000 - wysokie obroty po nocy i stuki na wybojach

Pawelban03 18 Lip 2026 19:52 78 1
REKLAMA
  • #1 21940852
    Pawelban03
    Poziom 3  
    Witam Opel Astra G 5d 2000 1.8 116 KM pierwszą rzeczą to to, że przy odpalaniu po postoju wskakuje na 1,5+-tys. obrotów, delikatnie musnę gaz i wraca na normę i tak tylko za pierwszym razem po nocy. Przepustnica wyczyszczona, przedmuchów brak, do tego w trasie też lubi powoli wytracać obroty. Niektórzy mówią, że silniczek krokowy, ale nie potrafiłem go namierzyć. Druga sprawa - dźwięk od strony kierowcy na wybojach/dziurach, luzów na podniesionym kole nie ma, sprężyna wygląda dobrze. Osłona tarczy przegniła, więc ją usunąłem, myśląc, że ona o coś uderza/trze, ale nie liczę na każdą pomocną radę. Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 21940913
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.
    Co do zawieszenia. Podobny efekt daje zużyty łącznik stabilizatora albo guma mocowania stabilizatora. Choć tez może być wybity dolny sworzeń wahacza.
    Spotkałem też nadmierny luz na nakrętce górnej amortyzatora w kolumnie Macphersona. Ale nie kojarzę tego konkretnego układu więc to tylko gdybanie.

Pozdrawiam.
REKLAMA