logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n?

FranzBiberkopf 18 Lip 2026 20:26 69 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21940877
    FranzBiberkopf
    Poziom 2  
    Próbuję podłączyć mały brzęczyk 3,3 V do mojej inteligentnej wtyczki z wbudowanym kontrolerem LN822HKI.
    Stworzyłem małą płytkę o wymiarach 5 mm x 5 mm z tranzystorem MOSFET AO3401 i rezystorem 47 k połączonym między bramką a źródłem. Brzęczyk jest podłączony między drenem a masą (GND).
    Podłączyłem tę płytkę do następujących pinów:
    Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n?
    A8, 3,3 V i GND.
    Po przeprowadzeniu analizy płytki powinien być dostępny prąd wystarczający dla mini brzęczyka (28 mA), ponieważ układ AMS1117 3,3 V z BP2525D, z którego korzystałem wcześniej, ma wystarczający zapas mocy.
    Nie ma problemu z zdefiniowaniem pinu 8 jako rel_n, ale gdy tylko podłączam moją małą płytkę, aplikacja zawiesza się i nie można się z nią połączyć przez sieć WLAN.
    Nie jest to problem z prądem, ponieważ mierzę stabilne napięcie 3,312 V, które na oscyloskopie wygląda nawet całkiem czysto.
    Testowanie płytki w trybie autonomicznym przebiega bez zarzutu: po podłączeniu do źródła napięcia 3,3 V i połączeniu Gate z GND brzęczyk działa prawidłowo.
    Dowiedziałem się więc, że pin 9 po lewej stronie pinu 8 powoduje wyłączenie płytki w celu flashowania, ale nie spotkałem się z podobnymi informacjami dotyczącymi pinu 8.
    Mogę przełączać pin 8 bez podłączonego brzęczyka, gdy tylko go zdefiniuję. Jedynym problemem jest to, że po podłączeniu mini-płytki aplikacja zawiesza się i nie uruchamia się po ponownym włączeniu zasilania.
    Oto kilka dodatkowych zdjęć płytki UPXNBOR-XT03:

Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n? Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n? Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n? Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n?

A oto zdjęcia mojej instalacji brzęczyka:

Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n? Co jest nie tak z pinem 8 w układzie LN822HKI, gdy próbuje się go wykorzystać jako rel_n? Zbliżenie wnętrza obudowy z trzema przewodami i metalowym zaciskiem w zielonej masie.

Pytanie brzmi więc: czy pin 8 pełni podobną funkcję jak pin 9, który blokuje mikrokontroler?

Dodano po 13 [minutach]:

Krótkie wyjaśnienie dotyczące brzęczyka:
    Brzęczyk powinien zadziałać, gdy podłączone urządzenie działa dłużej niż zostało to skonfigurowane oraz jeśli działa poza godzinami pracy. Jest to jedynie akustyczne przypomnienie przed cichym wyłączeniem po okresie spoczynku.
  • REKLAMA
REKLAMA