Niestety, wielotalerzowe niehelowe dyski 7200 obr./min. to są grzejniki. Fakt, że one są sprzedawane w niewentylowanej obudowie nie oznacza, że w taki sposób należy użytkować je. W takich warunkach do gwarancji może jakoś dociągną i na tym będzie koniec.
Pomijając, iż zakup dysku refubrished to był słaby pomysł, odsyłanie go to droga do nikąd. Następna sztuka będzie zachowywać się podobnie. Należy wyjąć ten dysk z obudowy i ponownie zmierzyć temperatury. A jeśli nadal będą nadmierne, jedyne rozwiązanie to dorobienie nawiewu. Dla dysków zewnętrznych jest to nieco trudniejsze do wykonania, lecz jak najbardziej możliwe.
Mój gagatek Western Digital nawet bez obudowy nagrzewał się do >50°C w idlu. Rozwiązałem to w następujący sposób:
Może nie wygląda jakoś bardzo ładnie, za to działa bez zarzutu.
sylweksylwina napisał: Ogólnie dysk raczej powinien zwolnić jak się za mocno nagrzeje. W skrajnych wypadkach może się zapisać thermal trip I parametr w SMART będzie na czerwono.
sylweksylwina napisał: dyski jak osiągną pewną temperaturę to często zwalniają (tak, z tego co kojarzę to takie zewnętrzne HDD potrafią zwolnić przy wysokich temperaturach no chyba że coś pomyliłem) nie tak łatwo je przegrzać, skoro producenci je sprzedają w takich obudowach to chwilę muszą podziałać

Nie spotkałem HDD, który zwalnia przy przegrzaniu. Natomiast pamiętam stare WD, to były jeszcze bezkolorowe Caviary, które wyłączały się powyżej pewnej temperatury. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, jak katastrofalne konsekwencje miałoby użycie takich dysków w RAID. Planowałem kupić je; na szczęście w porę przeczytałem o tej wtopie.