logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate USB w plastikowej obudowie - temperatura 60°C bez odczytu, czy to normalne?

Youmound 20 Lip 2026 12:32 357 18
REKLAMA
  • #1 21941787
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Czemu SEAGATE USB w plastikowej obudowie się tak grzeje?

Kupiłem jako: ODNOWIONY PRZEZ PRODUCENTA w korzystnej cenie.
    Dysk jest podłączony i nic nie robi. Żadnych zapisów, odczytów.

I jego temp. rośnie jak jest włączony do absurdalnych 60^C.
    Obawiam się, że ten dysk nie przeżyłby kopiowania plików na niego.

To tak ma być czy jest coś z nim nie tak?

Zrzut CrystalDiskInfo z dyskiem ST28000DM000 i temperaturą 60°C oraz tabelą S.M.A.R.T.
  • REKLAMA
  • #2 21941802
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8282
    Youmound napisał:
    Czemu SEAGATE USB w plastikowej obudowie się tak grzeje?

Bo plastikowa obudowa działa trochę jak termos i utrudnia pozbycie się ciepła.

Youmound napisał:
    Kupiłem jako: ODNOWIONY PRZEZ PRODUCENTA w korzystnej cenie.

Ciekawe, co sprzedawca odnawiał w tym dysku :)

Youmound napisał:
    Dysk jest podłączony i nic nie robi. Żadnych zapisów, odczytów.
    I jego temp. rośnie jak jest włączony do absurdalnych 60^C.

Jest to dysk 7200 RPM zamknięty w termosie. Jak nic nie robi to wydziela około 6 W ciepła. To wystarczy, żeby przy braku wentylacji dysk trzymał podobną temperaturę. Dyski tego typu powinny być montowane raczej w wentylowanych obudowach.
  • REKLAMA
  • #3 21941812
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2353
    Dysk 28TB, 7200 RPM w obudowie biurkowej - to nie moglo się inaczej skończyć. Niestety to norma dla takich konstrukcji. WD też potrafią mieć takie temperatury.
  • #4 21941870
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    No jak norma to jaki to ma wpływ na ich żywotność?
  • #5 21941883
    sylweksylwina
    Oczywiście niekorzystną.
    Im zimniej tym lepiej. Ale producentom nie zależy na długowieczności, dlatego jest tak a nie inaczej. Ogólnie dysk raczej powinien zwolnić jak się za mocno nagrzeje. W skrajnych wypadkach może się zapisać thermal trip I parametr w SMART będzie na czerwono. Aczkolwiek tu nie widać progu krytycznego. Natomiast sam dysk widać że rozgrzał się w przeszłości do 71 stopni...

Ja bym ten dysk wyjął z obudowy i wrzucił do PCta lub NASa ;) Te zewnętrzne obudowy to nieporozumienie, chyba że ktoś włożył by tak dysk 2.5 cala 5400 RPM.
  • #6 21941930
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Na razie odsyłam do sprzedawcy. Kupiłem u niego 2 sztuki i druga osiąga tylko 52^C. A ten rozgrzał się przez kolejne godziny bezczynności do 61^C. Jednak różnica 9-10^C to spora. Nawet jeśli rozważę jakieś chłodzenie.

Ale co ciekawe mam dyski 12-18 TB i mają ponad 50^C w trakcie pracy a potem trzymają ponad 30^C stabilnie. I też są w takich samych obudowach...
  • #7 21941941
    sylweksylwina
    Te 30 stopni to coś czuję że jest kwestią standby :)
    Odmontuj oba dyski w systemie, postaw obok siebie w takiej samej pozycji i możesz wtedy porównywać. Nie chce mi się wierzyć że jest aż taka różnica temperatur...

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba że w środku obudowy siedzi inny model dysku, takie przypadki się coraz częściej zdarzają. WD robił to samo i np. Mieli w obudowach dyski helowe które się mocno nie grzały i mieli też nowy wypust gorących nie-helowych WD.
  • REKLAMA
  • #8 21941943
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Stoją obok siebie.

Ewidentnie ten jeden jest jakiś walnięty.

Seagate USB w plastikowej obudowie - temperatura 60°C bez odczytu, czy to normalne?

No dobra mój błąd nie 30 a 40 stop. Jednak to i tak jest spora różnica.

A po tych kodach nie dojdziesz co jest w środku?
  • #9 21942024
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    Tutaj masz parametry dysku 26 TB Link_ ST26000DM000-3Y8103/FW:EN03/

Te STxx000DM000C | 1 Year Warranty, (Refurbished) CMR
    26/ 28 TB pojawiły sie na (ebay) w cenie od 750.$
    * także z serii Seagate Exos ST28000NM000C IronWolf Pro (5-lat Gwarancji), CMR

?! ..domyślnie sformatowane jako CMR?
    lub To są napędy Barracuda HAMR ?

!!! Tak sa reklamowane
    Cytat:
    Każdy dysk ma unikalny numer seryjny na etykiecie, który znajduje się w bazie danych Seagate.
    Dyski bez przebiegu, kondycja jak w nowym dysku. Odnowienie nie polega na prostym zresetowaniu przebiegu tylko są one rzetelnie odnawiane by przywrócić je do stanu jak w nowych dyskach. Obudowy są otwierane, wymieniane wszystkie zużyte lub uszkodzone komponenty. Sama obudowa może nie być wymieniona dla oszczędności.

Cytat:
    Firmware dla dysków Seagate:
    Dla amatorów najprostszym rozwiązaniem jest zainstalowanie oprogramowania zarządzającego Seagate w systemie Windows i użycie go do sprawdzania.
    Na stronie Seagate jest też narzędzie, gdzie możesz wpisać swój model i numer seryjny, a oni poinformują cię, jakie oprogramowanie jest dostępne. Profesjonaliści i duże firmy (w ramach NDA z Seagate) mają własne oprogramowanie i otrzymują kopie firmware.

P.s.
    Test Seagate Exos X16 ST16000NM001G Link
    -poniżej test 30TB Iron Wolf ST30000NT011
  • REKLAMA
  • #10 21942042
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Parametry w SMART pozostały. ...

Critical maximum temperature 65°C (149°F)

No właśnie a on bez kopiowania jest bliski. Już nie mówiąc, że zacznę go zapełniać. To nie wiem czy by przeżył.
    A wtedy reklamacja jak nic.
  • #11 21942075
    sylweksylwina
    No jak widać po SMART to masz zupełnie inne dyski, innych serii, innej pojemności. Nic dziwnego że inna temperatura...

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym dyski jak osiągną pewną temperaturę to często zwalniają (tak, z tego co kojarzę to takie zewnętrzne HDD potrafią zwolnić przy wysokich temperaturach no chyba że coś pomyliłem) nie tak łatwo je przegrzać, skoro producenci je sprzedają w takich obudowach to chwilę muszą podziałać :P
  • #12 21942102
    dt1
    Admin grupy komputery
    Na pewno SSD zwalniają, ale talerzówek zwalniających od temperatury nie widziałem.
    Ten dysk jest w fabrycznej obudowie Seagate Expansion Desktop, czy jakiejś innej?
    Temperatury pracy ponad 50 stopni dla HDD uznaję (według swojej skali) za wysokie, a bezczynność w temperaturze około 60 stopni już bym uznał za niepokojącą, a temperaturę godną obniżenia. Dojście do takiej temperatury przy dużym obciążeniu byłoby akceptowalne, ale podczas bezczynności jest to niepokojąco wysoka temperatura.
  • #13 21942103
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Fabryczna obudowa.
  • #14 21942158
    lisek
    Serwisant RTV
    W stanie Iddle to nie wiecej jak 30-33 st.C

Te dyski jak piszą max. Temp. to nie wiecej jak 50 st.C
    - firma podaje zakres pracy 5 - 60 st.C
    Cytat:
    Seagate does NOT recommend operating at sustained case temperatures above 60°C. Operating at higher temperatures will reduce useful life of the product.

Spoiler:
    !16 TB z tej strony Link
    - pokazana płytka elektroniki

Ubuntu wspiera dyski HM-SMR (Link)

Cytat:
    Aby przesunąć limit pojemności dysku twardego z 14 do 16 TB i wyżej bez użycia SMR, producenci musieli wdrożyć jedną z obiecujących technologii, których stopniowo zmniejszającą się listę odtwarzamy w corocznych artykułach podsumowujących
    - czytanie ścieżki przez kilka głowic jednocześnie (Tdmr, Two-Dimensional Magnetic Recording).
    Dalszy ruch prędzej czy później będzie wymagał większych zmian w podstawach HDD
    — takich jak podgrzewanie płyty za pomocą lasera lub mikrofal (HAMR/MAMR, Heat/Microwave-Assisted Magnetic Recording) w momencie przejścia głowicy rejestrującej.

Moderowany przez dt1:

Informacje bez związku z tematem zostały ukryte w spoilerze.

• #15 21942227
    dt1
    Admin grupy komputery
    lisek napisał:
    W stanie Iddle to nie wiecej jak 30-33 st.C

Na pewno nie bez wentylacji w plastikowej obudowie :)
  • #16 21942417
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    Niestety, wielotalerzowe niehelowe dyski 7200 obr./min. to są grzejniki. Fakt, że one są sprzedawane w niewentylowanej obudowie nie oznacza, że w taki sposób należy użytkować je. W takich warunkach do gwarancji może jakoś dociągną i na tym będzie koniec.

Pomijając, iż zakup dysku refubrished to był słaby pomysł, odsyłanie go to droga do nikąd. Następna sztuka będzie zachowywać się podobnie. Należy wyjąć ten dysk z obudowy i ponownie zmierzyć temperatury. A jeśli nadal będą nadmierne, jedyne rozwiązanie to dorobienie nawiewu. Dla dysków zewnętrznych jest to nieco trudniejsze do wykonania, lecz jak najbardziej możliwe.

Mój gagatek Western Digital nawet bez obudowy nagrzewał się do >50°C w idlu. Rozwiązałem to w następujący sposób:

Seagate USB w plastikowej obudowie - temperatura 60°C bez odczytu, czy to normalne? Improwizowany nawiew: wentylator zamocowany przy dysku HDD Western Digital na perforowanej powierzchni.

Może nie wygląda jakoś bardzo ładnie, za to działa bez zarzutu.

sylweksylwina napisał:
    Ogólnie dysk raczej powinien zwolnić jak się za mocno nagrzeje. W skrajnych wypadkach może się zapisać thermal trip I parametr w SMART będzie na czerwono.

sylweksylwina napisał:
    dyski jak osiągną pewną temperaturę to często zwalniają (tak, z tego co kojarzę to takie zewnętrzne HDD potrafią zwolnić przy wysokich temperaturach no chyba że coś pomyliłem) nie tak łatwo je przegrzać, skoro producenci je sprzedają w takich obudowach to chwilę muszą podziałać :P

Nie spotkałem HDD, który zwalnia przy przegrzaniu. Natomiast pamiętam stare WD, to były jeszcze bezkolorowe Caviary, które wyłączały się powyżej pewnej temperatury. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, jak katastrofalne konsekwencje miałoby użycie takich dysków w RAID. Planowałem kupić je; na szczęście w porę przeczytałem o tej wtopie.
  • #17 21942464
    sylweksylwina
    Ja wiem że dyski nie zwalniają, być może moje doświadczenia z zewnętrznym WD były zaafektowane przez inne czynniki (cache, kontroler USB, rozmiar zapisywanych bloków), albo miałem uszkodzony dysk. Z resztą to dawno było, a temperatury nie były na tyle wysokie by była to jakaś skrajność działania dysku :)
  • #18 21942654
    lisek
    Serwisant RTV
    Klient opisał dysk jak autor tematu Link
    Cytat:
    Crystal Disk Info shows ST26000DM000, 7200 RPM.
    ...

Crystal Disk Mark measures sequential write speed at 157 MB/s and read at 263 MB/s. Are these expected values for this (HAMR?) drive? My 20 TB WD Elements measures ~215 MB/s for both read & write.

Idle temperature is 50C.
    High? Room temp is 74F and the drive is sitting on my desk. Nothing blocking airflow. Drives in my NAS have temps in the mid 30s C.

O Temperaturach 26 TB dysków Link
    * oraz Link

p.s
    Cytat:
    The Seagate 26TB hard drive (ST26000DM000-3Y8103) normally operates at temperatures ranging from 40°C to 54°C, depending on enclosure airflow and workload.
    High idle or active temperatures around 50°C–54°C are frequently reported by users in tight multi-drive setups.
    26TB is already HAMR.
    [u]They do indeed get warmer during writing
    than non-HAMR ones[/u]

Poczytać Link
  • #19 21942794
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    >>21942654 Nie nie-zbij to do 40 stopni bo pożegnasz się z dyskiem

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny Seagate USB w plastikowej obudowie nagrzewa się do około 60°C mimo braku odczytu i zapisu, co budzi obawy o jego trwałość podczas kopiowania danych. Pytanie dotyczy tego, czy tak wysoka temperatura w stanie bezczynności jest normalna dla tego typu konstrukcji, czy wskazuje na usterkę lub problem z chłodzeniem. Dysk został kupiony jako odnowiony przez producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA