logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hulajnoga Frugal - nie włącza się, świeci stop, liczba 8 na wyświetlaczu

dzejo5 20 Lip 2026 21:31 105 2
REKLAMA
  • #1 21942161
    dzejo5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Mam problem z hulajnogą frugal.
    Nie chce się włączyć. Po trzymaniu włącznika zapala się światło stop oraz na wyświetlaczu wyświetla liczbę 8 i tak jakby delikatnie hamowało koło.
    Po puszczeniu włącznika wszystko gaśnie i koło luźno się kręci.
    Akumulator naładowany.
    Sprawdziłem już czujnik stopu, jest ok.
    Sprawdziłem manetkę gazu, zasilanie jest 5 V. Jak nie dodaję gazu, jest 0,8 V, a przy maksymalnym dodaniu gazu jest 4,5 V, z tego co wyczytałem jest chyba ok.
    Rozłączyłem silnik i jest dalej tak samo, nie uruchamia się.
    Co można jeszcze sprawdzić?

Okrągły wyświetlacz hulajnogi pokazuje „S2” i dużą cyfrę 8 oraz ikony u góry
    Wnętrze hulajnogi: sterownik z przewodami i niebieski pakiet akumulatorów z etykietą
  • REKLAMA
  • #2 21942174
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5485
    @dzejo5
    Wskazane przez Ciebie objawy (delikatne hamowanie koła przy próbie włączenia oraz wyświetlanie liczby 8) bardzo precyzyjnie zwężają krąg podejrzanych. Liczba „8” na wyświetlaczu hulajnóg Frugal (oraz wielu pokrewnych konstrukcji opartych na sterownikach marki iXinte czy Xbot) to kod błędu (Error 8), który oznacza awarię manetki hamulca lub problem w obwodzie hamowania.

Aby upewnić się, czy winna jest klamka hamulca, czy sam sterownik:
    - Odłącz całkowicie przewód od klamki hamulca przy kierownicy (lub odepnij jego wtyczkę w podeście, jeśli idzie bezpośrednio do sterownika). Spróbuj włączyć hulajnogę z odłączonym hamulcem.
    Scenariusz A: Hulajnoga włączy się normalnie, wyświetlacz ruszy, a koło nie będzie hamować -> Winna jest manetka/klamka hamulca (czujnik Halla wewnątrz niej ma zwarcie lub odpadł magnes). Klamka jest do wymiany.
    Scenariusz B: Dalej jest to samo (błąd 8 i blokowanie koła) -> Uszkodzony jest sterownik główny w podeście. Doszło w nim do przebicia tranzystorów (Mosfetów) w sekcji hamowania i sterownik na stałe zwiera fazy silnika.

Czy po całkowitym fizycznym odłączeniu wtyczki hamulca hulajnoga dalej zachowuje się tak samo i blokuje koło?
  • #3 21942799
    dzejo5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    >>21942174 >>21942174
    Witam.
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Sytuacja wygląda następująco. Odłączyłem przewody od hamulca, które idą do wyświetlacza, i dalej to samo. Sprawdziłem miernikiem, czy działa poprawnie manetka od hamulca, i jest ok. Gdy jej nie naciskam, nie ma przejścia, ale jak już nacisnę hamulec, to jest przejście, czyli manetka i przewody idące do wyświetlacza są w porządku.
    Możesz troszkę mnie nakierować, w którym miejscu są te sekcje od hamowania?
REKLAMA