logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozmagnesować monitor HYUNDAI DeluxScan 14S? Dziwne kolory na ekranie

Jakub_Lech 27 Gru 2005 18:53 1095 3
REKLAMA
  • #1 2120305
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Mam taki problem ze mój monitor Hyundai DeluxScan 14S sie namagnesował i ma teraz dziwne kolory. Mam takie pytanie jak go rozmagnesować i czy wogóle da sie go jakoś rozmagnesować?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2121796
    JP
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Na 99% puściły luty na pozystorze w okolicach gniazda sieciowego. Wystarzy wyjąć płytę, polutowac i włączyć. Powinno pomóc. Standardowa usterka w tym modelu.
  • REKLAMA
  • #3 2123813
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Niestety to nie to. Luty na pozystorze są w porzadku nie widać żadnych uszkodzeń. A monitor nadal jest namagnesowany ma może ktoś jakiś inny pomysł jak go rozmagnesować.
    Będe bardzo wdzięczny jeżeli mi pomożecie.
  • #4 2124412
    JP
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    To pozostaje w takim razie sprawdzic czy cewka rozmagnesowująca jest cała (sprawdz ciągłość), a najlepiej by było rozmagnesowac kineskop z zewnatrz. Albo cewką do rozmagnesowywania kineskopów, lub czymkolwiek co wytwarza zmienne pole magnetyczne. Ja stosuje transformator z wyjętą czescią rdzenia (dla lepszego rozproszenia pola) i ruchami okrężnymi najpierw blisko a potem coraz dalej od kineskopu aż do wyłaczenia. Możnaby jeszcze spróbowac wymienic pozystor-moze cos sie z nim stało, ale to rzadkość.
REKLAMA