logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rola komputera PC w sieci CAN i budowa sieci CAN - szczegóły

qzynos 27 Gru 2005 18:59 6373 11
  • #1 2120326
    qzynos
    Poziom 11  
    Witam!! Mam wielką prośbe, potrzebuje wiadomosci na temat : Jaka rolę w sieci CAN może pełnić komputer PC oraz jak jest dokładnie zbudowana ta sieć. Dzieki z góry za każdą pomoc, pozdrawiam.[/b]
  • #5 2141517
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam.
    No to ja też jeszcze jedną stronkę dołożę o CANie ( po polskiemu )
    http://free.of.pl/c/can1/index.htm
    Robiłem pracę mgr inż. z CANa. W razie problemów mogę co nieco podpowiedzieć.

Pozdrawiam Jamzy SQ5CZZ
  • #6 2148703
    grudziu
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    ja mam nastepujace informacje na temat tych sieci: (mozliwe ze nieaktulalne bo ze starej ksiazki)
    sieci CAN stosuje sie np w pojazdach samochodowych. Są dostępne moduły interfejsow z magistralą PCI (PCI/CAN) , moduły te można wykorzystać np w testowaniu i diagnostyce pojazdów, automatyce przemysłowej i sterowaniu maszynami. Więc do tego moze być wykorzystywany PC.
  • #7 2149720
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    witam wszystkich
    pozwole sobie przy okazji dodać swoje pytanie

czy ktos z kolegów może poleciś jakieś godna zaufania odbirniki, nadajniki cana -- tzn . takie których używał i wie zę są dobre i nalepiej jeszze tanie
    przyznam sie że mam arma lpc 2129 i chciałbym w końcu coś na tym canie zrobić ale nie wiem gdzie szukać jakiś odbironików
    myśle sobie o budowie na avr -ku jakiegoś moduliku ale ten odbiornik skąd go wziąść ????
  • #8 2150000
    jamzy
    Poziom 17  
    Ja w swojej pracy bazowałem na mikrokontrolerze Atmel T89C51CC01UA-SLIM ( ma wbudowany kontroler CAN ) oraz transceiverze PCA82C250.
    Elementy te można kupić w sklepach internetowych, np SEGURO itp. Cena mikrokontrolera to ok. 70 zł, a transceiver to rzędu 7 zł.
    Z tego co się orientuję, to jest jeden z najtańszych układów z CANem (fakt że możliwości troszkę ma ograniczone, ale na początek wystarczy).

Pozdrawiam Jamzy SQ5CZZ
  • #9 2153141
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    no to przyznam szczerze żę raczej kiepski ten atmel bo ja za 42 zł mam arma philipsa lpc2129 pracującego na 60Mhz z dwoma canami i 256 k pamieci flash
    ale wracając do tematu jak wynika z wypowiedzi oprócz kolegi za canem w mikrokontrolerze potrzebuje wbudować jeszcze transiver can jak rozumie ????
    a jak to jest z drugiej strony czyli odbiorcy też potrzebuje układ z canem i trasniver czy moge sobie np. zbudować układ na małym avr np atmega8 i dołączyć jakiś ukłąd który zajmnie sie transmisją can ???
  • #10 2292864
    jamzy
    Poziom 17  
    Po obu stronach musi być układ z CANem i transciever CAN - tak jak w moim przypadku Atmel i PCA82C250.

Producenci mikrokontrolerów nie implementują z reguły transcieverów, ponieważ nośniki fizyczne CANa mogą być rózne - światłowód, skrętka, fale radiowe. A to wymagało by odrębnych bloków w strukturze i podnosiło znacznie cenę ukladu.

Wbudowane są najczęściej kontrolery transmisji (sprzętowe) i tego raczej nie da się zastąpić programem np w atmega8.

Także trzeba mieć dwa mikrokontrolery z CANem i dwa transceivery CAN, aby zrobić najprostszą sieć CAN.

Pozdrawiam Jamzy SQ5CZZ
  • #11 3352045
    madzikb
    Poziom 1  
    Mam do was ogromna prosbe, potrzebuje dokladnego opisu przykladu zastosowania sieci CAN, jak wyglada przesylanie danych itp... obijetrnie dla jakiego przykladu (ABS czy ProfiBus) jest to bez roznicy... gdzie moge znalesc na ten temat informacje... jesli chodzi o jakis przyklad??

pozdro Madzikb

Podsumowanie tematu

✨ Sieć CAN (Controller Area Network) jest powszechnie stosowana w pojazdach samochodowych oraz automatyce przemysłowej do komunikacji między urządzeniami. Komputer PC może pełnić rolę interfejsu diagnostycznego i testowego w sieci CAN, wykorzystując moduły PCI/CAN do podłączenia do magistrali. Sieć CAN składa się z mikrokontrolerów z wbudowanymi kontrolerami CAN oraz zewnętrznych transceiverów CAN, które odpowiadają za fizyczną warstwę transmisji danych. Mikrokontrolery takie jak Atmel T89C51CC01UA-SLIM (z wbudowanym kontrolerem CAN) oraz transceiver PCA82C250 są popularnym i stosunkowo tanim rozwiązaniem. Alternatywnie, mikrokontrolery ARM Philips LPC2129 oferują wyższą wydajność i posiadają dwa kontrolery CAN. Do prawidłowego działania sieci CAN po obu stronach transmisji wymagane są układy z kontrolerem CAN oraz transceiverem, gdyż transceivery obsługują różne nośniki fizyczne (skrętka, światłowód, fale radiowe). Programowa implementacja kontrolera CAN w prostych mikrokontrolerach (np. Atmega8) jest niewystarczająca, dlatego konieczne jest stosowanie dedykowanych układów sprzętowych. W sieci CAN dane przesyłane są w formie ramek, a protokoły wyższego poziomu (np. ABS, ProfiBus) definiują szczegóły komunikacji i zastosowań. Dostępne są liczne źródła i artykuły online, które szczegółowo opisują budowę i działanie sieci CAN oraz przykłady jej zastosowań.
REKLAMA