Cześć,
znalazłem kilka używanych wtyczek Smartplug z napisem „EP2”. Działały one z platformami Smart Life / Tuya, a tylko jedna miała wersję 1.0.4 – wszystkie pozostałe miały wersję 1.0.7. Udało mi się zaktualizować wtyczkę z wersją 1.0.4 za pomocą narzędzia OpenRTL87X0C poprzez OTA z wykorzystaniem tuya-cloudcutter; w przypadku wtyczek z wersją 1.0.7 nie było dostępnego exploita. Nie udało mi się też przylutować tych małych pól lutowniczych.
Jak dotąd udało mi się uruchomić REL, Btn i 2 diody LED. Ale jak znaleźć właściwe piny do pomiaru napięcia?
Sterownik ładuje się poprawnie, ale wszystkie wartości pozostają na poziomie 0. Wypróbowałem kilka kombinacji dla BL0973CF, SEL, CF1, a także dInput CH 0 na wszystkich pozostałych pinach, ale w logach nie pojawił się żaden sygnał.
Czy robię coś zupełnie nie tak?
Był moment, kiedy uzyskałem pewne statystyki dotyczące zasilania, BEZ przypisania jakichkolwiek pinów.
AI: Czy możesz zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płytki drukowanej, zwłaszcza obszaru modułu RTL87X0C oraz obszaru układu pomiaru mocy, w tym wszelkich oznaczeń układów / tekstu dotyczącego wersji płytki?
zdjęcia są w poście
AI: Czy możesz potwierdzić dokładne oznaczenie układu pomiarowego na płytce — czy to naprawdę BL0937, BL0942, BL0973 czy coś innego — i czy sprawdziłeś, które piny tego układu są połączone z portami GPIO modułu RTL87X0C?
BL0937 jest prawidłowe
nie, nie mogę ich prześledzić, ponieważ nie udało mi się niczego przylutować.
Dodano po 2 [godzinach] 46 [minutach]:
>>21948489
Udało mi się to uruchomić, ale mój przycisk nie rozpoznaje już żadnych sygnałów, nawet jeśli przywrócę poprzednie ustawienia.
Oto działający szablon (przycisk z tymi samymi ustawieniami, ale nie działa, dziwne!!)
Chociaż próbowałem użyć dzielnika dla Current, nadal nie jest to właściwy współczynnik. Wygląda na to, że setChannelType nie ma żadnego efektu:
znalazłem kilka używanych wtyczek Smartplug z napisem „EP2”. Działały one z platformami Smart Life / Tuya, a tylko jedna miała wersję 1.0.4 – wszystkie pozostałe miały wersję 1.0.7. Udało mi się zaktualizować wtyczkę z wersją 1.0.4 za pomocą narzędzia OpenRTL87X0C poprzez OTA z wykorzystaniem tuya-cloudcutter; w przypadku wtyczek z wersją 1.0.7 nie było dostępnego exploita. Nie udało mi się też przylutować tych małych pól lutowniczych.
| | |
| | |
Jak dotąd udało mi się uruchomić REL, Btn i 2 diody LED. Ale jak znaleźć właściwe piny do pomiaru napięcia?
Sterownik ładuje się poprawnie, ale wszystkie wartości pozostają na poziomie 0. Wypróbowałem kilka kombinacji dla BL0973CF, SEL, CF1, a także dInput CH 0 na wszystkich pozostałych pinach, ale w logach nie pojawił się żaden sygnał.
Czy robię coś zupełnie nie tak?
Był moment, kiedy uzyskałem pewne statystyki dotyczące zasilania, BEZ przypisania jakichkolwiek pinów.
{
"vendor": "Tuya",
"bDetailed": "0",
"name": "Full Device Name Here",
"model": "enter short model name here",
"chip": "RTL87X0C",
"board": "TODO",
"flags": "1024",
"keywords": [
"TODO",
"TODO",
"TODO"
],
"pins": {
"1": "Rel;1",
"12": "Btn;1",
"17": "LED_n;1",
"18": "LED_n;2"
},
"command": "startDriver BL0937",
"image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
"wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
}
AI: Czy możesz zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płytki drukowanej, zwłaszcza obszaru modułu RTL87X0C oraz obszaru układu pomiaru mocy, w tym wszelkich oznaczeń układów / tekstu dotyczącego wersji płytki?
zdjęcia są w poście
AI: Czy możesz potwierdzić dokładne oznaczenie układu pomiarowego na płytce — czy to naprawdę BL0937, BL0942, BL0973 czy coś innego — i czy sprawdziłeś, które piny tego układu są połączone z portami GPIO modułu RTL87X0C?
BL0937 jest prawidłowe
nie, nie mogę ich prześledzić, ponieważ nie udało mi się niczego przylutować.
Dodano po 2 [godzinach] 46 [minutach]:
>>21948489
Udało mi się to uruchomić, ale mój przycisk nie rozpoznaje już żadnych sygnałów, nawet jeśli przywrócę poprzednie ustawienia.
Oto działający szablon (przycisk z tymi samymi ustawieniami, ale nie działa, dziwne!!)
{
"vendor": "Tuya",
"bDetailed": "0",
"name": "Full Device Name Here",
"model": "enter short model name here",
"chip": "RTL87X0C",
"board": "TODO",
"flags": "1024",
"keywords": [
"TODO",
"TODO",
"TODO"
],
"pins": {
"1": "Rel;1;0",
"3": "BL0937CF1;0;0",
"4": "BL0937CF;0;0",
"12": "Btn;1",
"17": "LED_n;2",
"18": "LED_n;3",
"21": "BL0937SEL;0"
},
"command": "backlog setChannelType 3 Current_div100; startDriver BL0937; startDriver NTP; SetupEnergyStats 1 60 60"
}Chociaż próbowałem użyć dzielnika dla Current, nadal nie jest to właściwy współczynnik. Wygląda na to, że setChannelType nie ma żadnego efektu: