logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Która brytyjska inteligentna wtyczka do monitorowania zużycia energii w 2026 roku może zostać zaktua

beniamino38 01 Sie 2026 14:51 489 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21948498
    beniamino38
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Mam około 10 generycznych wtyczek Wi-Fi marki Tuya przeznaczonych na rynek brytyjski (modele LSPA8, WHDZ03 i inne oznaczenia), które przeprogramowałem za pomocą OpenBeken – głównie poprzez rozmontowanie ich i wykorzystanie interfejsu UART. Mają już kilka lat i ostatnio część z nich przestała działać. Mam problem ze znalezieniem zamienników. Kupiłem kilka podobnie wyglądających w serwisie AliExpress, ale okazało się, że mają nieco inne płytki drukowane i trudno było je zaprogramować, a w niektórych przypadkach było to wręcz niemożliwe.

Czy ktoś może polecić inteligentną wtyczkę do monitorowania zużycia energii przeznaczoną na rynek brytyjski, dostępną w 2026 roku, którą można niezawodnie zaprogramować za pomocą OpenBeken?

Dzięki!

Ben
    AI: Czy szukasz konkretnie wtyczek, które można zaprogramować przez UART po rozmontowaniu, czy też akceptowalne byłoby również programowanie typu OTA lub w stylu cloudcutter?
    Każda z tych opcji byłaby w porządku, najlepiej OTA lub cloudcutter.
    AI: Do jakiego rodzaju obciążeń mają służyć – np. tylko do monitorowania oświetlenia, czy też do urządzeń o większej mocy, do 13 A?
    Najlepiej do urządzeń o dużej mocy, ale zadowoliłoby mnie również samo monitorowanie oświetlenia.
  • REKLAMA
  • #2 21948601
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 271
    Najnowsze gniazdka są małe i ciężkie w demontażu. Bez uszkodzenia obudowy nie da rady. Co się stało z tamtymi? Bo często w takich gniazdkach kondensatory padają po latach.
  • REKLAMA
  • #3 21948650
    beniamino38
    Poziom 6  
    Dwa urządzenia uległy awarii w ten sam sposób – na przełączniku zasilania pali się nieustannie słabe niebieskie światło, a urządzenia nie łączą się z siecią Wi-Fi ani nie wykazują żadnych innych oznak działania. Nie znalazłem sposobu, by je zresetować, mimo że próbowałem ponownie wgrać oprogramowanie do pierwszego z nich. Sprawdzę kondensatory w drugim urządzeniu – dziękuję za sugestię.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21948734
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1073
    Widzę, że masz większe potrzeby (10 wtyczek). Pomyśl o przejściu na ZigBee. Tam nie musisz przeprogramowywać układów. Jak się zepsuje to kupujesz nową i parujesz - całość zajmuje kilka sekund.
  • REKLAMA
  • #5 21950047
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12945
    OpenBeken działa również na nowych układach BK7238, więc jeśli coś kupisz, istnieje spora szansa, że urządzenie będzie obsługiwane. To bezpieczny wybór. W najgorszym przypadku możesz zapytać tutaj, a my pomożemy ci z flashowaniem.

To prawda, że w takich urządzeniach często psują się kondensatory, ale w OBK możesz włączyć tryb PowerSave, aby przedłużyć ich żywotność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21953871
    beniamino38
    Poziom 6  
    >>21950047 Kupiłem kilka nowych wtyczek, żeby sprawdzić, czy uda mi się je zaktualizować. Zdjęcia są poniżej – byłbym wdzięczny za radę.
    Która brytyjska inteligentna wtyczka do monitorowania zużycia energii w 2026 roku może zostać zaktua
REKLAMA