logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka cena za opony Michelin Primacy 205/55 R19 2025 z Dacii Bigster?

Niuwald 02 Sie 2026 16:03 414 27
REKLAMA
  • #1 21949017
    Niuwald
    Poziom 4  
    Ocena: 81
    Witam.

Zakupilem 2 tygodnie temu Dacie Bigster ktora byla na oponach letnich Michelin Primacy 205/55/19 2025r. i teraz wymienilem je na caloroczne i nie wiem za ile moge wystawic na sprzedaz takie opony, ktos cos doradzi ile sa warte ?
  • REKLAMA
  • #2 21949045
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Data to tylko liczba, wystaw za np. 100zł w licytacji to się dowiesz, warte są tyle ile ktoś da, nie więcej. Powodzenia ale teraz wakacje, kto tam teraz kupuje opony......
  • #3 21949122
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 390
    Dopisz jaki model bo Primacy to były 3 i 4 a teraz to chyba 5.
    I kto wyprodukował bo niektórzy producenci jaja sobie robią i w nowej oponie wysokość bieżnika jest mniejsza niż 6mm.
    Niby to opony Premium ale tylko te Made in Germany, cała reszta nie warta swojej ceny, jak przy sprzedaży nie wystawiasz faktury to się nie dziw że nikt tego nawet za pól ceny nie weźmie bo VAT to 23% a dochodowy 19% więc kupujący traci odliczenie 42% ceny co jest nie do przyjęcia przy zakupie kompletu nowych opon dla firmy a do takich adresowany jest ten produkt.
    Do tego dochodzi brak gwarancji bo masz kwit na auto a nie masz kwitu na komplet opon z którymi kupiłeś, prawda ?
    Kowalski któremu nie zależy na fakturze i kosztach w prowadzeniu działalności za cenę katalogową jednej opony Primacy kupi cały komplet niezłych opon letnich.
  • #5 21949144
    ando09
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Mogłeś do jeździć do końca sezonu. Z tego co widzę na allegro do dużo nie zgarniesz za nie.
  • #6 21949145
    Mastertech
    Poziom 30  
    Po pierwsze to jest model e-Primacy.
    Po drugie piszesz tak jakbyś kupił w salonie i zaraz wymienił ale tak na prawdę kupiłeś używane auto z oponami ze sporym nalotem a kto wie czy któraś opona nie była naprawiana i to jest prawdziwy powód zdjęcia w lipcu opon letnich i założenia wielosezonowej.
  • #7 21949147
    Niuwald
    Poziom 4  
    Temat jest glownie spowodowany tym ze na różnych aukcjach i stronach widze identyczne opony od 300 zl do 700 zl za sztukę a czego nie moge zrozumieć to tego ze na oponeo widzialem 2 takie zestawy i tylko sie różniły data produkcji i jedne byly z 2024 za powiedzmy 700 zl a drugie byly z 2025 i za 450 zl.
  • #8 21949155
    Mastertech
    Poziom 30  
    Bo kolego do SUVa idą opony z zupełnie innym indeksem nośności niż do sedana
    Ty nawet nie podałeś tego bo uważasz że to nie istotne a to jest właśnie główny powód że ceny tak bardzo się różnią. Inny ważny szczegół to kraj w jakim opony wyprodukowano. Dopiero na dalszym planie patrz na rok produkcji bo to tylko jakieś cyfry jak zgrabnie to już ujął kolega w poście #2.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 21949302
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Jak dla mnie to bym za darmo nie wziął, ale są i tacy dla których są one coś warte.
    Wystaw na aledrogo powiedzmy za 300zł/szt lub komplet za 1000 zł. Jak nie będzie zainteresowania to schodzisz z ceną aż ktoś kupi lub Ty zrezygnujesz ze sprzedaży bo opłaty przewyższą wartośc opon.

A ile można wziąć za łóżysko dwurzędowe, wszystko jest z nim w porządku, wygląda prawie jak nowe, tylko powoduje huczenie podczas jazdy, nowe łożysko w ASO około 400 zł. Wezmę chociaż ze 100 zł ?
    I podobnie jest z Twoimi oponami.

Troszku to dziwne bo opony są z produkcji z ostatniego tygodnia 2025 roku, czyli realnie na kołach około max 6 miesięcy, a Ty wymieniasz na wielosezonówki, coś mi tu brzydko pachnie jakimś szwindelkiem delikutaśnym, nie znam nikogo oprócz M. Sołowowa kto by wymieniał półroczne opony.
  • #11 21949308
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 247
    Jakby była 18" to bym może i kupił, myślę że realna wartość to 500-600zł. Oczywiście jeszcze kwestia jaka data produkcji opon ..
  • #12 21949330
    Niuwald
    Poziom 4  
    2 tygodnie temu kupilem Dacie Bigster osadzonego na 19 wlasnie na tych oponach i wystawiam je juz teraz z tego powodu ze kupilem wielosezonowe i zeby byly jak nowe a wiadomo im pozniej tym wiecej sie zużyja i beda mniej warte

A zakupiłem te:

• #13 21949333
    ando09
    Poziom 19  
    Niuwald napisał:
    zeby byly jak nowe a wiadomo im pozniej tym wiecej sie zużyja i beda mniej warte
    A przy okazji zmieniając na wielosezonowe w połowie sezonu zdarzyć je zetrzeć bardziej niż te letnie.
  • #14 21949426
    Mastertech
    Poziom 30  
    Aleksander_01 napisał:
    Troszku to dziwne bo opony są z produkcji z ostatniego tygodnia 2025 roku, czyli realnie na kołach około max 6 miesięcy

Śmiem wątpić nad uczciwością producentów z znakowaniu opon szczególnie DOT.
    Mnie dziwi że auto wyprodukowane w połowie 2025 wyjechało na oponach z końca roku.
    Ale żeby nie schodzić zbytnio z tematu, cała grupa VAG kończy znakować bieżącą literką rocznika w VIN juź w czerwcu. Auta wyprodukowane od lipca w VIN mają już literkę z nowego roku modelowego. Komu jak komu, ale tobie @Aleksander_01 tego pisać nie muszę.
    Tu jest taka możliwość że to już drugi komplet opon najpewniej kupiony gdzieś po taniości który z oryginalnym ogumieniem producenta może nie mieć nic wspólnego i facet zauważył że coś z nimi nie tak i szuka jelenia aby je opchnąć. Kto latem zdejmuje letnie opony aby założyć całoroczne ?
  • REKLAMA
  • #15 21949432
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    Na forach Facebookowych danej marki modelu sprawdź. Masa opon jesta tam wystawiana. Ceny od 800do 1200zl, kwestia jak szybko chcesz je sprzedać.
  • #16 21949435
    Mastertech
    Poziom 30  
    Jak można proponować cenę jak nie widzisz zdjęć tych opon, nie widzisz producenta, nie znasz oznaczeń i nie znasz daty produkcji a przebieg też nie jest oczywisty bez zweryfikowania wysokości bieżnika bo Oryginalne opony mógł już opędzlować pierwszy właściciel jak zdecydował się na sprzedaż samochodu.
    Wystawić roczne auto to na 99% po wielkim dzwonie więc nie tylko opony ale też całe koła mogły być kupione po taniości.
  • #17 21949498
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 247
    Jedno ogłoszenie na miesiąc w dziale motoryzacyjnym na olx jest za darmo... Wystaw testowo a będziesz widział czy jest zainteresowanie. Jak opona nie zajeżdżona i rzeczywiście jak nowa to ja bym próbował startować od ceny 1000-1200 za komplet.
    Zrób możliwie jak najładniejsze zdjęcia, oczywiście umyte, piękne wizualnie oponki łatwiej się sprzedadzą.
  • #18 21949883
    Niuwald
    Poziom 4  
    Jak wspomniałem wczesniej na takich oponach wyjechałem z salonu bo auto nowe z salonu a sprzedaje je w srodku lata by byly cos warte bo po sezonie cena na pewno juz nie bedzie taka jak po 2 tyg jazdy na nich.
  • #19 21949893
    ando09
    Poziom 19  
    Za opony z demontażu dostaniesz tyle samo po dwóch tygodniach jazdy co po dwóch latach.
  • #21 21949950
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Niuwald napisał:
    sprzedaje je w srodku lata by byly cos warte bo po sezonie cena na pewno juz nie bedzie taka jak po 2 tyg jazdy na nich.

Już dawno po sezonie wiosennym wymiany opon z zimowych na letnie. To już schyłek a nie środek lata. Zaraz będzie jesień. Tylko nieliczni zauważą zbyt niski bieżnik, który nie dotrwa do wymiany na zimowe i być może skuszą się na używane letnie. To będzie raczej desperacki krok.
    Niuwald napisał:
    Ale dla kupującego wiadomo ze lepsze 2 tyg niż 2 letnie

To Tobie tak wydaje się jako sprzedającemu. Używka to używka. Do tego sprzedaż po 2 tygodniach w drugiej części lata rodzi podejrzenie drugiego dna takiego kroku.
  • #23 21949966
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ale totalnym frajerem nie jesteś i za wymianę opon rachunek masz?
    Pamiętaj o dodatkowych kosztach, jakie poniesiesz, jeśli kupujący stwierdzi wadę ukrytą po założeniu w swoim aucie.
    Nie wierzę, że wymieniłeś je bez powodu, może jakbyś to zrobił w Mercedesie na jakieś sportowe, to tak, ale nie w Dacii na wielosezonowe, które, jak wiadomo, latem są do niczego.
  • #24 21949973
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Podsumujmy - auto nowe z salonu, kupione w 2026 roku na oponach miszelę z datą produkcji 51 tydzień 2025 roku. Czyli opony mają max pół roku użytkowania i przebieg około 10 do 15 tys km. Na takich oponach powinny być jeszcze bolce "kolce" i minimalne zużycie bieżnika.
    Też mnie dziwi zachcianka autora tematu, no ale w to już nie wnikam.
  • #26 21950084
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @Niuwald Na przyszłość - taką zamianę to załatwia sie w salonie, poszłyby łeb w łeb lub za niewielką dopłatą.
    A nie lepiej kupić stalowe felgi i zestaw zimówek, żadna wielosezonówka nie dorówna letniej lub typowo zimowej.
  • #27 21950096
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Aleksander_01 napisał:
    A nie lepiej kupić stalowe felgi i zestaw zimówek

Ja tak mam. Zestaw kół letnich i zestaw kół zimowych. Kilka(naście) minut u siebie i zamiana zrobiona bez wyjazdu do zakładu i ewentualnej kolejki. Wielosezonowe to mają dobry ale marketing a nie właściwości na drodze, że o zużyciu zwłaszcza latem nie wspomnę.
  • #28 21950119
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Ja tak mam. Zestaw kół letnich i zestaw kół zimowych.

Bo to najtaniej wychodzi i ma same plusy :
    -opony nie są co pół roku zdejmowane i zakładane na felgi
    -nie płacisz za takie usługi dwa razy w roku
    -szybki montaż wg pogody, brak umawiania się na jakieś terminy
    -opony zawsze dostosowane do panujących temperatur i warunków atmosferycznych
    Jedyny minus tego rozwiązania to wydatek na zakup 4 felg i opon.
    Można łatwo policzyć dla samochodu używanego przez 10 lat, czyli 20 razy demontaż i montaż opon plus wyważanie, nie wiem po ile są takie usługi ale przyjmijmy jako całość 150 zł czyli 300 zł rocznie, razy 10 lat i mamy 3000 zł, a za taką cenę kupisz porządne zimówki i stalowe felgi.
    Ja pomimo że mam wyważarkę i montażownicę to używam ich tylko przy zmianie opon na nowe, bardzo nie lubię tej roboty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedmiotem dyskusji są letnie opony Michelin Primacy 205/55 R19 zamontowane w samochodzie Dacia Bigster, których właściciel chce ustalić cenę sprzedaży. Samochód został kupiony 2 tygodnie temu na oponach letnich Michelin Primacy. Na oponach widnieje rok 2025, a ich rozmiar zapisano jako 205/55/19. Po zakupie zostały one wymienione na opony całoroczne, dlatego komplet letni stał się przeznaczony do odsprzedaży. Pytanie dotyczy wartości rynkowej takich opon oraz kwoty, za jaką można je wystawić na sprzedaż. W przedstawionej treści nie podano przebiegu, stopnia zużycia bieżnika, daty zakupu opon, liczby sprzedawanych sztuk ani dodatkowych informacji o ich stanie. Nie pojawiły się również propozycje cenowe, porównania ofert, negocjacje ani potwierdzona transakcja. Ostatecznie pozostaje otwarte, za ile wystawić letnie opony Michelin Primacy 205/55 R19 2025 z Dacii Bigster.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA