logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocieplić stropodach betonowy wełną pod blachę trapezową przy spadku 15°?

peter2906 05 Sie 2026 22:18 135 3
REKLAMA
  • #1 21950846
    peter2906
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie. Chciałbym zasięgnąć opini w zakresie pokrycia stropodachu blachą trapezową. Sytuacja dotyczy niewielkiego budynku gospodarczego ze stropodachem betonowym o spadku około 15°. Chciałbym przykryć budynek blachą trapezową dając pod nią jakąś choćby niewielką izolację termiczną bo wewnątrz pomieszczenie będzie ogrzewane. Myślę o zrobieniu konstrukcji drewnianej mniej więcej w typie tej ze szkicu czyli łaty i między nie wełnę i na nie łaty w poprzek już pod montaż blachy. Czy takie rozwiązanie ma prawo bytu ? Jeżeli nie to proszę o porady jak to najprościej zrobić bez pakowania się w duże koszty 👍
    Jak ocieplić stropodach betonowy wełną pod blachę trapezową przy spadku 15°?
  • REKLAMA
  • #2 21950865
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 232
    No, przy tym zamyśle trzeba dodać minimum membranę między ociepleniem a pokryciem.
  • REKLAMA
  • #3 21950869
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    Rozstaw łat, to elementy montażu blachy i w to nie wnikam, ale grubość wełny mineralnej to według mnie jest zbyt "skromna". dałbym przynajmniej 100 mm, bo jeśli masz zamiar to pomieszczenie ogrzewać, to trzeba zadbać, by ciepło nie uciekało....
    Dodałby, pomimo małego spadku dachu -membranę pod blachą, by w przypadku przeciekania woda była odprowadzona na zewnątrz.
  • #4 21951321
    peter2906
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Nie chcę za bardzo podnosić tego stropodachu ale faktycznie te 5 cm izolacji to trochę mało. Pomyślałem że dam 10 cm wełny. Zamysł mam taki że kolejno na istniejący stropodach dam folię paroizolacyjną , na nią co 80cm legary 100x50, pomiędzy które dam wełnę 10cm. Na to dam membranę paroprzepuszczalną , następnie przybiję kontrłaty o wysokości 3cm wzdłuż legarów i już pod samą blachę łaty 40×40 w rozstawie około 40cm. Czy taka konstrukcja będzie ok ? Wiem , że dobrze by było dać 20-30 cm izolacji ale niestety nie chcę tak mocno podnosić całości.
REKLAMA