logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SVM58N50EU97 E20 - jak wymienić łożyska ślizgowe w pompie 12019637?

garcija2 07 Sie 2026 07:50 138 6
REKLAMA
  • #1 21951432
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam. Zmywarka Bosch SVM58N50EU/97 wyświetla E20. Okazało się, że w pompie myjącej jedna faza miała przerwę.
    Mam stare uzwojenie z innej pompy, ale w pompie były również wybite łożyska ślizgowe, a sam wałek jest w dobrym stanie. Mam pytanie do kolegów:
    czy jest jakiś sposób wymiany tych ślizgów, bo turbinka jest chyba wklejona na wałek?
    BTW na pompie jest napis 1BS3610-6AA, a numer serwisowy pompy to 12019637. Dodam, że nowa pompa to około 390 zł.

AI: Możesz wrzucić zdjęcia rozebranej pompy, szczególnie turbinki na wałku, łożysk ślizgowych i strony wirnika?
    Chwilowo nie.
    AI: Czy masz drugą kompletną pompę-dawcę z dobrymi ślizgami, czy chodzi o dobranie/dorobienie nowych tulejek do tej pompy 12019637?
    Chodzi o dobranie tulejek do tej pompy.
  • REKLAMA
  • #2 21951460
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    garcija2 napisał:
    Dodam, że nowa pompa to około 390 zł.

I kilka lat świętego spokoju, nad czym się tu zastanawiać.
    Ja kupiłem oryginał i zestaw naprawczy żeby się pobawić (pewnie i tak bym jej nigdy nie włożył ) Turbinkę zdejmuje się na gorąco, ale jak dla mnie założenie tego idealnie w osi (także na gorąco) jest mało realne.
    Jest sporo filmów jak to zrobić np:
    https://www.youtube.com/watch?v=yAkNvLckwCY

Jak dla mnie rzeźba w gównie.Tym bardziej jeśli zmywarka jest w zabudowie.
  • REKLAMA
  • #4 21951486
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    BSH spuścili z tonu z cenami, te pompy z grzałkami (myślałem że jest bez) kiedyś były dużo droższe.

Ja tyle płaciłem za pompę bez grzałki do WIRPOOL.
  • REKLAMA
  • #5 21951490
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3759
    płetwa napisał:
    BSH spuścili z tonu z cenami, te pompy z grzałkami (myślałem że jest bez) kiedyś były dużo droższe.

Ja tyle płaciłem za pompę bez grzałki do WIRPOOL.

Dokładnie. I do Beko bywają droższe bo są zestawy tylko czyli pompa z grzałką choć to 2 osobne elementy.
  • REKLAMA
  • #6 21951542
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1611
    Kolega z Katowic ... a zatem moje okolice xD

Jak chcesz puszczę Ci nową pompę za 330 zł, a i podjechać możesz osobiście.
  • #7 21951924
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Klient zrezygnował z naprawy z racji, że zmywarka miała ok. 12 lat i nie chciał ładować kasy w starego rupcia.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Bosch SVM58N50EU/97 wyświetla błąd E20. Przyczynę powiązano z pompą myjącą, w której jedna faza miała przerwę. W pompie stwierdzono również wybite łożyska ślizgowe, natomiast wałek zachował dobry stan. Do dyspozycji jest stare uzwojenie z innej pompy, lecz pozostaje kwestia przełożenia lub dobrania tulejek ślizgowych. Podniesiono wątpliwość, czy turbinka jest wklejona na wałek, co mogłoby utrudniać jej demontaż. Na pompie znajduje się oznaczenie 1BS3610-6AA, a numer serwisowy pompy to 12019637. Nowa pompa kosztuje około 390 zł, dlatego rozważane jest odtworzenie zużytych ślizgów przez dobranie tulejek do istniejącej pompy. Rozważano także wykorzystanie elementów z innej pompy, jednak aktualnie chodzi o dopasowanie nowych tulejek, a nie o kompletną pompę-dawcę. Końcowo pozostawiono otwartą kwestię sposobu wymiany lub doboru tulejek; nie potwierdzono jeszcze demontażu turbinki ani przywrócenia działania zmywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA