logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] A-Trend ATC 1425B - monitor usypia po POST, DOS nie startuje z WD Caviar 4,3GB

K!lleR 08 Sie 2026 13:40 321 23
  • #1 21952080
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Moje uszanowanie.

Kolejny temat. Tym razem brak (wizualny) ładowania systemu DOS. Monitor przechodzi w stan uśpienia po procedurze POST.

Płyta główna A-Trend ATC 1425B o której w internecie zbyt wiele informacji nie ma. Jest oczywiście manual, lecz nic nie wspomina jakie pojemności dysków płyta obsługuje.

W obudowie zamontowałem dysk Western Digital Caviar 4,3GB z 1999 roku. Parametry trzyma fabryczne, żadnych BAD-SECTOR-ów. Czy może być tak, że pojemność dysku jest za duża i płyta sobie z tym nie radzi. Utworzyłem jedną partycję aktywną 850MB (reszta nieprzydzielona) lecz jest bez zmian.

Kupiłem dwa kontrolery na złącze ISA (ponieważ pomyślałem, że może kontroler na płycie jest padnięty) (oba kontrolery 100% sprawne) dysk wykrywają (tak samo jak kontroler zintegrowany), ale jest to samo. Monitor przechodzi w stan uśpienia.

Gdzie tutaj tkwi problem?

Dziękuję za zainteresowanie tematem, z góry dziękuję za okazałą pomoc.

Artur
  • Pomocny post
    #2 21952100
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Napisz normalnie model w tresci i temacie: A-Trend ATC-1425B, jak masz programator to uzyj BiosPatchera na biosie i bedziesz wiedzial jaka ma obsluge po uzyciu. Ale dysk wykrywa jak widac to powinno dzialac, jesli nie to pewnie wieszalby sie juz przy wykrywaniu.

Tutaj masz nowszy bios: https://theretroweb.com/motherboards/s/a-trend-atc-1425b

Bez dysku przechodzi dalej? Po odlaczeniu tych wszystkich stacji i napedow cos sie zmienia?
  • Pomocny post
    #3 21952104
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Cytat:
    A-Trend ATC-1425B

My experience with two different revisions of Lucky Star LS-486E boards is that trying to load XTIDE will hang the system
    - I don't believe the built-in HDD controller for SiS496/497 will allow itself to be taken over by XTIDE.
    Your best bet is to use a PCI Promise HDD controller, but that has the downside in that you can't set up a portable Win9x system.
    - FreeDOS, MS-DOS and Win3.11 are perfectly fine for swapping between systems, even if MS-DOS does practically limit you to 8GB in total partition size.

https://www.vogons.org/index.php
    Link_ ATC-1425B
  • #4 21952110
    K!lleR
    Poziom 39  
    Kolobos napisał:
    Bez dysku przechodzi dalej? Po odlaczeniu tych wszystkich stacji i napedow cos sie zmienia?

Bez dysku (samego) przechodzi dalej.

Oczywiście co jest najzupełniej zrozumiałe prosi o system.

Niestety nie posiadam programatora aby podbić wersję na płycie na wyższą. BIOS oczywiście pobrałem nowszy już jakiś czas temu. Do tej płyty są tylko dwa wydania.

Czy z samej dyskietki (bez systemu) da się zaktualizować BIOS?
  • Pomocny post
    #5 21952160
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Usun partycje z dysku, uruchom z dyskietki z dosem i utworz nowa przy instalacji systemu.

Z bootowalnej dyskieki mozesz aktualizowac bios.
  • #6 21952213
    K!lleR
    Poziom 39  
    Kolobos napisał:
    Usun partycje z dysku, uruchom z dyskietki z dosem i utworz nowa przy instalacji systemu.

Zrobione, ale bez zamierzonego efektu.

Podpiąłem nawet dysk przez kontroler ISA i również nic.

Partycje fdisk-em robi się normalnie, DOS instaluje się normalnie, ale po procedurze POST dysk lekko mruknie i monitor idzie spać :(

Tak po prawdzie zastanawiam się, czy aby płyta główna jest w pełni sprawna.
  • #7 21952242
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1113
    To wygląda tak, jakby Kolegi monitor nie obsługiwał występującej tu rozdzielczości.
    Teoretycznie można się spodziewać kompatybilności "w dół", ale tę kwestię warto sprawdzić.
  • #8 21952251
    K!lleR
    Poziom 39  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    To wygląda tak, jakby Kolegi monitor nie obsługiwał występującej tu rozdzielczości.

Na innej płycie z tą samą karta graficzną "Trident" PCI wszystko odbywa się normalnie.
  • #9 21952257
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Jaki dokładnie system Kolega uruchamia?
    Nie ma tam modyfikacji: ekranów powitalnych i dodanych grafik?
  • #10 21952264
    K!lleR
    Poziom 39  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Jaki dokładnie system Kolega uruchamia?

Najprostszy z możliwych, czysty, oryginalny DOS 6.22
  • #11 21952269
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Sprawa mocno zagmatwana, więc dopytam.
    Tenże DOS jest instalowany z oryginalnych dyskietek, czy też jest to wgrywanie tzw. obrazu dysku?
    W jaki sposób udaje się uruchomić program fdisk?
  • #12 21952279
    K!lleR
    Poziom 39  
    Tak, DOS jest oryginalny na oryginalnych dyskietkach z certyfikatem autentyczności.

Normalnie po wyjściu z instalatora DOS A:/fdisk (rzecz banalna i oczywista).

Albo płytę szlag trafił, albo pojemność dysku za duża :/

Jutro wykonam jeszcze Clear CMOS
  • Pomocny post
    #13 21952304
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Ja bym raczej obstawiał za duży dysk lub źle skonfigurowany w BIOS. Teoretycznie ta płyta wspiera LBA - trzeba sprawdzić czy jest włączona opcja IDE HDD Block Mode w zakładce CHIPSET FEATURES SETUP. Ewentualnie spróbować do testu wziąć mniejszy dysk, rzędu 500MB - 2,1GB i zobaczyć czy uda się uruchomić. Jeśli tak, to problem jest z barierą pojemności w Bios i trzeba będzie użyć programu DDO np. Ontrack Disk Manager.
  • Pomocny post
    #14 21952315
    jackfinch
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Sprawdź jeszcze w BIOS-ie, czy ten dysk ma poprawnie wykrywane: ilość cylindrów, głowic i sektorów na ścieżkę (czy wartości z dysku zgadzają się z wartościami w BIOS-ie)?
  • #15 21952321
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @cinepi @jackfinch
    W takich przypadkach byłby komunikat w stylu "None system disk or disk error", a nie wyłączanie się monitora.

@K!lleR
    Proponuję spróbować z zainstalowaniem systemu komendą "sys a: c:".
    Nawet niepowodzenie tej operacji może dać nam cenne wskazówki.
  • Pomocny post
    #16 21952353
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Na tym forum co pisalem w #3 podano, ze dyski sa mniejsze jak 1GB (730 MB)

Ustawiales w Bios wartoci : cyl., head, sector z etykiety dysku.
    Załączniki:
    • atc-1425b-manual_.pdf (142.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21952360
    K!lleR
    Poziom 39  
    lisek napisał:

Ustawiales w Bios wartoci : cyl., head, sector z etykiety dysku.

Tak ustawiałem i nic to nie zmieniło :(

Sprawdzę jeszcze ustawienie wspomniane przez kolegę cinepi IDE HDD Block Mode

Posiadam jeszcze dwa mniejsze dyski 2,5 oraz 850MB również Caviar-a lecz mają Bad-Sector-y i nie dają się sformatować a ceny małych, sprawnych dysków dzisiaj to porażka :(

Mój obecny 4,3 WD Caviar wygląda następująco.

A-Trend ATC 1425B - monitor usypia po POST, DOS nie startuje z WD Caviar 4,3GB

Clear CMOS nic nie dał

Zdjęcia z BIOS-u poniżej

Ustawienia dysku

Chipset Features Setup

Pozostaje jedynie zakup sprawnego mniejszego dysku

Zostaje jeszcze opcja zmiany BIOS-u, lecz szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłem. Może ktoś z Państwa pokieruje?

Zmieniam rozmiar partycji spod instalatora DOS. Sam wskazał 472MB - Zobaczymy.

Czy wystarczy nowy BIOS zgrać na dyskietkę, przestawić zworkę oraz A/C i odpalić sprzęt?

• Pomocny post
    #18 21952472
    jackfinch
    Poziom 21  
    Potrzebna ci będzie dyskietka startowa i nowy bios do wgrania i program do wgrania biosu np. Award Flash. Jeżeli masz programator to najłatwiejszą opcją jest wyjęcie układu z podstawki, zgrania starego wsadu i wgranie nowego.
  • #19 21952481
    K!lleR
    Poziom 39  
    Utworzyłem dyskietkę bootowalną programem DRD. Wrzuciłem na nią plik BIOS-u .ROM oraz Flashera Awdflash 8.69, wypiąłem dysk Cavia-a z płyty głównej, odpaliłem komputer zaczął bootować z dyskietki i monitor poszedł spać :(

Myślę, że ta płyta nadaje się już tylko do gabloty na wystawkę jako relikt przeszłości :(

• #20 21952500
    jackfinch
    Poziom 21  
    Sprawdź jakie wartości mają napięcia na złaczu zasilania HDD (5V i 12V). Sprawdź wzrokowo stan kondensatorów na płycie głównej pod kontem czy nie mają korozji lub nie są spuchnięte.
  • #21 21952509
    K!lleR
    Poziom 39  
    Coś poszło do przodu, nie odpuszczam.

Mianowicie na jednej kości pamięci 8MB kanapka, komputer uruchomił się poprawnie. 2x32MB również kanapki wypiąłem. Dziwne ponieważ płyta obsługuje max 256MB

I co dziwne na samych 2x32 = 64MB komputer po starcie sygnalizuje błędy bip-kami

Coś jest nie tak z tymi pamięciami poniżej

• Pomocny post
    #22 21952514
    jackfinch
    Poziom 21  
    Pamiętaj, że tam wszystko - CPU i RAM - ustawia się jumperami, w manualu masz wszystko ładnie opisane, jak ustawić konfigurację.
  • #23 21952518
    K!lleR
    Poziom 39  
    Te pamięci "CENTON" są sprawne,. ale być może one są serwerowe. Nie wiem.

2x32MB CENTON odstawiłem na boczek

Teraz mam 32MB

I tak to startuje. BIOS-u nie tykam bo różnie z tym może być ze względu na wiek dyskietek i samych napędów. Niestety nie mam programatora i nie kupię tylko dla jednego programowania.

Dodano po 4 [minuty]:

jackfinch napisał:
    Pamiętaj, że tam wszystko - CPU i RAM - ustawia się jumperami, w manualu masz wszystko ładnie opisane, jak ustawić konfigurację.

Dokładnie tak, ale nie wszystkie Jumpery są opisane :/
  • #24 21952718
    K!lleR
    Poziom 39  
    Reasumując, głównym problemem i blokadą płyty były pamięci EDO ;) Jedyne działające poprawnie, które mi zostały to 8MB FPM (kanapka) i z takim typem pamięci ta płyta działa bez problemów.

Oczywiście EDO są sprawne w 100%, ale niestety nie do tej płyty :(

Tak, że zostały mi:

2x32 = 64 MB EDO (kanapka)
    4x8 = 32 MB EDO (kanapka)
    2x4 = 8 MB EDO (jednostronna)

Temat uważam za rozwiązany.

Dziękuję wszystkim za okazałą pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
ATC A-Trend 1425B to płyta główna, na której monitor przechodzi w stan uśpienia po procedurze POST, a DOS nie rozpoczyna ładowania. W obudowie zamontowano dysk Western Digital Caviar o pojemności 4,3GB, wyprodukowany w 1999 roku, zachowujący fabryczne parametry i bez BAD-SECTOR-ów. Manual płyty nie określa obsługiwanych pojemności dysków, dlatego rozważano, czy 4,3GB nie przekracza możliwości płyty. Utworzono jedną aktywną partycję o pojemności 850MB, pozostawiając resztę dysku nieprzydzieloną, lecz nie zmieniło to zachowania. Dwa sprawne kontrolery podłączane przez ISA wykrywały dysk, podobnie jak kontroler zintegrowany z płytą główną, jednak po POST monitor nadal przechodził w stan uśpienia. Objaw występował więc zarówno przy użyciu kontrolera zintegrowanego, jak i obu dodatkowych kontrolerów ISA. Wątek kończy się na etapie poszukiwania przyczyny, bez potwierdzonego rozwiązania problemu z uruchomieniem DOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA