logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tefal X-Force Flex - elektroszczotka nie działa, brak napięcia na pinach?

agd_o_mar 11 Sie 2026 10:02 57 3
REKLAMA
  • #1 21953332
    agd_o_mar
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć. Mam problem z odkurzaczem Tefal X-Force Flex. Przestała działać elektroszczotka.
    Wymieniłem akumulator, założyłem nowe gniazdo akumulatora, bo styki były już zaśniedziałe, sprawdziłem silniczki i kable w elektroszczotce (wszystko wydaje się być w porządku) i w dalszym ciągu elektroszczotka nie działa.
    Czy po włączeniu odkurzacza na pinach wychodzących z odkurzacza powinno pojawić się napięcie?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Jaki jest dokładny model odkurzacza z tabliczki znamionowej, np. TY…, oraz czy sam odkurzacz normalnie się uruchamia i ciągnie, tylko elektroszczotka nie startuje?
    Odkurzacz uruchamia się normalnie, ale elektroszczotka nie startuje. Niestety nie mam już tabliczki znamionowej, więc nie wiem, jaki to dokładnie model. Oznaczenie akumulatora: P5 Auto T(4Q3).
    AI: Jakie napięcia mierzyłeś multimetrem: na akumulatorze, na pinach wyjściowych do rury/szczotki po włączeniu odkurzacza oraz ewentualnie na końcu rury przy elektroszczotce?
    Napięcie mierzyłem na pinach wychodzących z odkurzacza.
  • REKLAMA
  • #2 21953345
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Jeżeli napięcia nie ma już bezpośrednio na wyjściu z korpusu odkurzacza, mimo że główny silnik pracuje, problemu szukałbym w elektronice sterującej elektroszczotką, przede wszystkim w tranzystorze/MOSFET-cie załączającym jej zasilanie, układzie pomiaru prądu albo samych stykach i połączeniach na płycie. Jeżeli napięcie jest przy korpusie, trzeba sprawdzić je jeszcze na końcu rury – wtedy szybko wyjdzie, czy uszkodzona jest rura lub jej styki.
  • REKLAMA
  • #3 21953366
    agd_o_mar
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Czyli po załączeniu odkurzacza, kiedy silnik normalnie pracuje, na pinach wychodzących z korpusu powinno pojawić się napięcie, mimo że elektroszczotka nie jest podpięta?
    Elektronika akumulatora nie dostaje sygnału z elektroszczotki?
  • #4 21953369
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Co to znaczy, że silnik i kable sprawne? Najlepiej by było podłączyć szczotkę pod jakiś zasilacz. Często łamią się kable w tej ruchomej części. Co do napięcia na wyjściu odkurzacza, to np. w Dysonach pojawia się dopiero, jak elektronika odkurzacza wykryje na wyjściu obciążenie. Nie wiem, jak to jest w Tefal.
REKLAMA