logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć trafo do przetwornicy świetlówek 18W i 36W na rdzeniu ETD 29?

Adin 19 Kwi 2003 17:31 4434 28
  • #1 192244
    Adin
    Poziom 11  
    Witam

Wiem ze temat byl juz kilkanascie razy walkowany ale w zadnym nie bylo tego czego chcialem sie dowiedziec no wiec przedstawiam moje pytania.

Krotko i na temat chce zasilic swietlowki z 12V o mocach 18W i 36W. Wiem ze jeden z kolegow przetestowal duzo takich przetwornic korzystajac z trafa ze starego zasilacza AT. Ja chce nawinac takie trafo i nie wiem ile uzwojen ma miec oraz jakie srednic drutow nawojowych uzyc (czy przyjac 4,5A/mm2??) i tu jest pierwsze moje pytanie. Doczytalem ze jeden z kolegow zastosowal pierwotne 2x11 zw. wtorne 270 zw. (mowimy o przetwornicy push pull) prosze o potwierdzenie tych danych. Posiadam rdzen ETD 29 i wlasnie na tym rdzeniu chce zrobic ta przetwornice. Nastepne pytanie to cz ten rdzen pociagnie w praktyce dwie swietlowki o mocy 36W?? Rdzen jest z materialu N67 (do 300 kHz)
    Chcialbym takze zrobic z kondensatorem do podgrzewania zarnikow ale cz po przepaleniu zarnikow beda sie zapalaly poprzez zimny start??

Oj ale naskrobalem pytan :D . Czekam na wasze propozycje oraz sugestie

Dzieki i pozdrawiam
  • #2 192296
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    No to teraz masz większy powód do zdziwienia. Właśnie zarobiłeś oficjalne ostrzeżenie. Sugeruję poczynać bardziej uważnie regulamin forum.
  • #3 192575
    Adin
    Poziom 11  
    niunieek napisał:
    ........... 8O

Oj niunieek widze ze pomogles mi ze nie ma co

Zrobiles takie oczy jakby cie ten ETD wystraszyl hmmmm a moze cie wystarszyl ?? Juz wiem pierwszy raz uslyszales cos takiego jak push-pull :D

I wszystko jasne pozdrawiam cie
  • #4 192586
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    ETD29 w konwerterze "push-pull" bez problemu powinien pociągnąć dwie świetlówki 36W, sprawdź tylko czy twój rdzeń jest bez szczeliny powietrznej, bo jeśli ma to się nie nadaje. Podaj jakie chcesz parametry konwertera to ci policzę liczbe zwojów.
  • #5 192615
    Adin
    Poziom 11  
    ElGregor napisał:
    ETD29 w konwerterze "push-pull" bez problemu powinien pociągnąć dwie świetlówki 36W, sprawdź tylko czy twój rdzeń jest bez szczeliny powietrznej, bo jeśli ma to się nie nadaje. Podaj jakie chcesz parametry konwertera to ci policzę liczbe zwojów.

Bron Boze nie ma szczeliny
    A powiedz mi jak chcesz odpalic dwie swietlowki 36W na raz??
    Dwa uzwojenia wtorne?? (bo rownolegle nie ma szans chyba ze szeregowo ale przy tej mocy sam nie wiem co o tym myslisz??)
    A co do parametrow to nap. wejsciowe od 10 do 15v a wyjscie to nie wiem jakie jest potrzebne do zaplonu swietlowki 36W i tu tez mam problem :?:
    Mysle ze nas ktos oswieci :idea:
  • #6 192735
    ElGregor
    Poziom 23  
    Jest to obojętne czy szeregowo czy równolegle, moc to moc i jeśli chcesz odbiory zasilić szeregowo to po prostu trzeba nawinąć uzwojenie na dwa razy większe napęcie, ale prąd w uzwojeniu jest dwa razy mniejszy, a przez to strumień magnetyczny ten sam.
    Jeśli nie chcesz startować świetlówki na zimno to najprościej jest zaadoptować elektronikę ze świetlówek energooszczędnych PHILIPSa (z demobilu za grosze). Jest tam kostka, która wszystkim się zajmie (podgrzewanie skrętek, wytworzenie nap. zapłonowego). Ty musisz jej dostarczyć tylko 230V zmiennego, ale i tak jest prostowane, więc łatwiej zasilić ją prądem stałym 8) . Wystarczy że zrobisz sobie prostą przetwornicę 12V/300V stałego.
  • #7 192786
    Adin
    Poziom 11  
    Ok 300v stalego to nie problem na impulsowce dla mnie
    ale czy ta elektronika np ze swietlowek o mocach od 7W do 15W pocignie mi rure 36W?? (pisze o takich mocach bo przypuszczam ze tylko takie dam rade zalatwic)
  • #8 192791
    ElGregor
    Poziom 23  
    Musisz wymienić dławik (ten na kształtce E) bo się może nasycać przy większej mocy i kondensator pomiędzy skrętkami żeby doszło do rezonansu (zapłon). Robiłem już coś takiego i dzałało. Niekiedy trzeba sparować MOSFETy bo się za bardzo grzeją.
    Jeśli chodzi o dławik to najlepiej sparować dwa równolegle i po kłopocie (nie trzeba zdobywać nowego)
  • #9 192797
    Adin
    Poziom 11  
    Ok dzieki bede szukal starych swietlowek ale jeszcze jedno pytanko czy znasz moze parametry tego dlawika np idukcyjnosc lub ilosc zwoji??
    Jak cos wykombinuje to dam znac

Dzieki jeszcze raz :)
  • #10 192885
    ElGregor
    Poziom 23  
    Oryginalny dławik w żarówkach PHILIPSa ma indukcyjność 2.1mH, zwojów nigdy nie liczyłem. Przy większej mocy potrzebujesz dławika o mniejszej indukcyjności i większym prądzie. Pomyśl nad tym co pisałem wcześniej (połączyć dwa równolegle) tanie, proste i nie trzeba szukać 8)
  • #11 193551
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    JESLI MOWA O TYCH ŚWIETLOWKACH KOMPAKTOWYCH TO TEŻ JE WYKORZYSTYWAŁEM DO TYCH CELÓW. MIANOWICIE: PRZETWORNICA DCDC 12-310 I UKŁADY ZAPŁONOWE Z ŚWIETLÓWEK
    POWIEDZMY SPOSÓB NAJMNIEJ BOLESNY :)

PRZERABIAŁEM TEŻ TE UKŁADY ZAPŁONOWE. Z 20W SWIETLOWKI KOMPAKTOWEJ ZASWIECILEM 40W RURE. Z TEGO CO PAMIETAM TO DALEM WIEKSZE TRANZYSTORY, I MNIEJSZY KONDENSATOR (SZEREGOWO Z LAMPĄ) BO ORGINALNE SIE GRZALY. POZATYM JESLI TAKI TRANZYSTOREK SIE ZJARAL TO NIE BYLO SZANS NA ZNALEZIENIE ZAMEINNIKA.

CO JAK CO ALE MI SIE WYDAJE ZE TE TRANZYSTORY TO BYŁY "ZWYKŁE" A NIE MOSFETY- WSADZIŁĘM ZAMEINNIK Z ZASIALCZA KOMPUTEROWEGO.

ADIN

NA JAKIM UKŁĄDZIE CHCESZ ZROBIC PRZETWORNICE?
  • #12 193583
    Adin
    Poziom 11  
    cze

Ja chce zrobic na ukladzie SG3525 robilem juz na nim i znam go bardzo dobrze.

bolek zapodaj symbol tego tranzystorka ktorego tam zastosowales badz zamiennik. A co z trafem dawales dwa rownolegle czy na jednym ??
    I z jakiej swietlowki miales elektronike chodzi mi o moc?? :)
  • #13 193587
    ElGregor
    Poziom 23  
    Zwykłe tranzystory są w uproszczonej wersji (badziewne żarówki z marketów wykonane jak najprościej i najtaniej), oryginalna robota PHILIPSa jest zrobiona na scalaczku UBA 2021 i steruje dwoma MOSFETami i to ta elektronika najlepiej się nadaje. Podgrzewa skrętki, reguluje czas, wytwarza impulsy zapłonowe, rurki mają przez to dużo większą trwałość.
    Załączniki:
    • UBA2021_2.pdf (102.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 193636
    Adin
    Poziom 11  
    Dzieki ElGregor spadles mi z nieba :D

Ale zeby nie bylo za fajnie to sprobowalem poszukac tego ukladziku i nie mozna kupic w naszym pieknym kraju chyba ze ktos wie gdzie to prosze o namiar. Wiem ze chyba prosciej bedzi isc do marketu kupic swietlowki rozebrac przerobic i tyle , ale ja potrzebowalbym tego dos troche wiec jeszcze poszukam.

Pozdroweczka
  • #15 193652
    ElGregor
    Poziom 23  
    Najlepiej rozebrać uszkodzone świetlówki, żarówki z marketu zrobione są bez scalaka! (wersja uproszczona). Mam PHILIPS-owskich płytek chyba z dwa tuziny jak chcesz to ci mogę podesłać.
  • #16 193657
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    ElGregor to są przetwornice z 12V czy elektroniczne zapłonniki? Skąd jesteś?
  • #17 193684
    ElGregor
    Poziom 23  
    :arrow: elektryk
    To jest tzw. "lamp ballast" czyli połączenie dławika i zapłonnika w jednym.
    Ponieważ układ pracuje na dużej częstotliwości (ok 100kHz) dławiczek jest malutki i całość mieści się w oprawce.
    Jestem z Bielska-Białej
  • #18 194576
    PAWEŁ
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Opis przetwornicy świtlówki kompaktowej 12V
    znajduje się w "Elektronice dla Wszystkich - kwiecień 2002".
    Transformator wykonany jest na rdzeniu ETD34 bez szczeliny,
    uzwojenie pierwotne 2x10 zwojów drut DNE śr. 1,00mm,
    uzwojenie wtórne 220 zwojów drut DNE śr. 0,25mm.
    Trafo można zamówić w firmie TELZAM (www.telzam.pl)
    pod nazwą: TR-708.
  • #19 196136
    Adin
    Poziom 11  
    PAWEŁ napisał:
    Witam wszystkich.
    Opis przetwornicy świtlówki kompaktowej 12V
    znajduje się w "Elektronice dla Wszystkich - kwiecień 2002".
    Transformator wykonany jest na rdzeniu ETD34 bez szczeliny,
    uzwojenie pierwotne 2x10 zwojów drut DNE śr. 1,00mm,
    uzwojenie wtórne 220 zwojów drut DNE śr. 0,25mm.
    Trafo można zamówić w firmie TELZAM (www.telzam.pl)
    pod nazwą: TR-708.

Dzieki Paweł za info , alej jak sam napisales to przetwornica do swietlowek kompaktowych a ja potrzebowalbym do zwyklych tzw. "noenówek" jak kto woli wlasnie teraz jestem nad probami ale narazie efekty sa :cry:
    Ps. (robiles ta przetwornice z EDW?? Ile dales za trafo w tej firmie?? )

Pozdrawiam
  • #20 197411
    Underhill
    Poziom 2  
    12 zloty i masz kit z jabel i jusz
  • #21 199209
    Adin
    Poziom 11  
    Underhill napisał:
    12 zloty i masz kit z jabel i jusz

Nie rozumiem troszke co napisales. Mozesz troszke rozwinac wypowiedz ?? Chodzilo ci ze jest taki kit jabela??

Ps(sprawdzalem i nie znalazlem moze slepy jestem prsze o info jesli mozna)
  • #23 199427
    Adin
    Poziom 11  
    Underhill napisał:
    jest jestposzukaj sobie

Dzieki stary pomogles mi naprawde jak umiales. Jak wszyscy na tym forum beda tacy jak ty to nazwiemy je "zgadnij o co mi chodzi i gdzie tego poszukac" czyli mowiac krotko "panu juz podziekujemy"

Ciao
  • #24 202416
    bolek
    Poziom 35  
    ja zleciłem trafa firmie zrobili mi chyba za 10zł/sztuka (zamówiłem 5 sztuk).
    było to ETD 34
    2x11zw/ 280zw. sterowane z TL494 dawało ok 300V DC na wyjsciu.

Adin proponuje Ci podejsc do jakegoś super marketu i kupić taka lampe na promocji za 5zł. Mimo iż jest to najprostrzy sposob na zaświecenie zwykłej świetlówki, to wydaje mi sie że nie jest on taki zły. też podgrzewa włukna lampy podczas zapłonu...
    Jesli kupisz takie śweitlówki energooszczędne to od razu kup sobie kondensator 2,2n/1000V i wsazd zamiast "orginalnego" 3,3n który ogranicza prad podgrzewania lampy.

z tego co pamietam to 14W elektronika z świetlówki "piły" uciągła zwykłą lampe (niebieską) o mocy 18W. nie nażekam na te układy, zrobiłem kilka bajerów na podwozie i sobie ludzie bez problemów jeżdzą... po Kętach (to info dla ELgregora- mozesz wpasć poogladać, masz nie daleko :)
  • #25 206635
    Adin
    Poziom 11  
    bolek napisał:
    ja zleciłem trafa firmie zrobili mi chyba za 10zł/sztuka (zamówiłem 5 sztuk).
    było to ETD 34
    2x11zw/ 280zw. sterowane z TL494 dawało ok 300V DC na wyjsciu.

Adin proponuje Ci podejsc do jakegoś super marketu i kupić taka lampe na promocji za 5zł. Mimo iż jest to najprostrzy sposob na zaświecenie zwykłej świetlówki, to wydaje mi sie że nie jest on taki zły. też podgrzewa włukna lampy podczas zapłonu...
    Jesli kupisz takie śweitlówki energooszczędne to od razu kup sobie kondensator 2,2n/1000V i wsazd zamiast "orginalnego" 3,3n który ogranicza prad podgrzewania lampy.

z tego co pamietam to 14W elektronika z świetlówki "piły" uciągła zwykłą lampe (niebieską) o mocy 18W. nie nażekam na te układy, zrobiłem kilka bajerów na podwozie i sobie ludzie bez problemów jeżdzą... po Kętach (to info dla ELgregora- mozesz wpasć poogladać, masz nie daleko :)

Dzieki ale lampy juz zapalam na trzy sposoby trzeba bylo troszke posiedziec i juz. Pomogl mi tez jeden z uzytkownikow forum a wszczegolnosci w skonstuowaniu przetwornicy zaporowej (fly-back).
    No wiec zrobilem przetwornice typu push-pull , fly-back oraz samodlawna
    Najlepsze efekty i parametry maja (chyba wiadomo ktore) fly-back oraz push-pull oraz sprawnosc . Najgorzej wypadla samodlawna ale tez nie ma co sie spodziewac po 3 elementach. No wiec narazie prace zakonczone teraz czekam na rdzenie aby dalej testowac i testowac
  • #26 207100
    bolek
    Poziom 35  
    ZDRADZ TE TRZY SPOSOBY! :)
  • #27 209193
    Adin
    Poziom 11  
    bolek napisał:
    ZDRADZ TE TRZY SPOSOBY! :)

Nie ma sprawy tylko jak wszystko dokoncze tak na ostatni guzik.
    Teraz jeszcze czekam na rdzenie, ale odezwe sie jak bede mial gotowe

Ps. Czy kogos interesuja schemaciki przetwornicy do stroboskopu z 12V + sterownik mikroprocesorowy oraz program do tego ??
    (to sa moje opracowania)
  • #28 209217
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    wszystkie !!! ale to wszystkie swietlowki chodza idealnie na przetwornicach od zarowek energooszczednych ! tylko pobierz te o wiekszej mocy
  • #29 257545
    bolek
    Poziom 35  
    puk puk!

jak z tymi sposobami z odpalaniem świetlówek? - chyba już wszystkie guziki pozapinane? :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania transformatora do przetwornicy świetlówek 18W i 36W na rdzeniu ETD29 (materiał N67, do 300 kHz) w układzie push-pull zasilanym napięciem 12V. Zalecane jest, aby rdzeń był bez szczeliny powietrznej, co jest kluczowe dla poprawnej pracy. Przykładowe dane z innych projektów to uzwojenie pierwotne 2x11 zwojów i wtórne około 270 zwojów. Przy zasilaniu dwóch świetlówek 36W można stosować uzwojenia szeregowe lub równoległe, przy czym moc i prąd muszą być odpowiednio dobrane. Prąd przewodzenia drutu nawojowego sugerowano na poziomie około 4,5 A/mm².

W celu podgrzewania żarników i zapewnienia zapłonu bez zimnego startu rekomendowane jest wykorzystanie elektroniki ze świetlówek energooszczędnych PHILIPS, która zawiera układ scalony UBA2021 sterujący MOSFET-ami, zapewniający podgrzewanie i generowanie impulsów zapłonowych. Takie rozwiązanie zwiększa trwałość lamp. W przypadku braku dostępu do oryginalnych układów, można rozebrać uszkodzone świetlówki i wykorzystać ich elektronikę.

Dławik w oryginalnych świetlówkach PHILIPS ma indukcyjność około 2,1 mH; przy większych mocach zaleca się stosowanie dławików o mniejszej indukcyjności i większym prądzie, np. poprzez równoległe połączenie dwóch dławików. Wykonanie transformatora na rdzeniu ETD34 (np. 2x10 lub 2x11 zwojów pierwotnych i około 220-280 zwojów wtórnych) jest również popularne, a takie transformatory można zamówić w firmie TELZAM (model TR-708).

Autorzy dyskusji testowali różne topologie przetwornic: push-pull, fly-back oraz samodławne, z najlepszymi efektami i sprawnością dla push-pull i fly-back. Do sterowania przetwornicami często wykorzystywano układ SG3525. Wskazano również na konieczność wymiany lub odpowiedniego doboru tranzystorów (często MOSFET-ów) oraz kondensatorów w układzie zapłonowym, aby uniknąć przegrzewania i uszkodzeń.

Podsumowując, do zasilania świetlówek 18W i 36W z 12V najlepiej wykonać transformator na rdzeniu ETD29 lub ETD34 bez szczeliny powietrznej, stosować uzwojenia pierwotne około 2x10-11 zwojów i wtórne około 220-280 zwojów, używać drutu nawojowego dobranego do prądu około 4,5 A/mm², a do zapłonu i podgrzewania żarników wykorzystać elektronikę ze świetlówek energooszczędnych PHILIPS z układem UBA2021 i MOSFET-ami. Alternatywnie można rozebrać świetlówki z marketu i wykorzystać ich elektronikę. Dławiki należy dobierać pod kątem indukcyjności i prądu, często łącząc je równolegle.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA