logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[OpenBeken] Inteligentna wtyczka Silvergear CB2S – nagle zaczęła działać nieprawidłowo. Może trzeba

arjen2 20 Sie 2026 19:43 132 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21958085
    arjen2
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Czy istnieją jakieś testy pozwalające sprawdzić, czy urządzenie z oprogramowaniem Openbeken działa nieprawidłowo lub dziwnie?

Mam „inteligentną wtyczkę” marki Silvergear. Kilka lat temu zhakowałem ją i zaprogramowałem za pomocą Openbeken. Monitoruje ono mój podgrzewacz prysznicowy (bojler), a także działa jak timer dla podgrzewacza, dzięki czemu podgrzewa wodę tylko w ciągu dnia (mam panele słoneczne).

Niedawno nagle po prostu przestało działać —> Zimny prysznic, brrrrr.

Próbowałem je zresetować. Udało mi się wgrać bezprzewodowo (OTA) najnowszą wersję oprogramowania 1.18.300. Zajęło to kilka prób, zanim w końcu nawiązało połączenie.

Następnie ustawiłem wszystkie parametry konfiguracyjne tak, jak były wcześniej.
    Jednak nadal zachowuje się nieprzewidywalnie. Losowo się wyłącza i ponownie włącza. W tej chwili nie można na nim polegać.

Może pamięć flash jest uszkodzona? Czy mogę to jakoś sprawdzić? Gdzie mogę sprawdzić ilość wolnego i zajętego miejsca w pamięci flash? Czy mogę wykonać pełny reset pamięci flash, oczywiście bez uszkodzenia oprogramowania OpenBeken?

A może po prostu wymienić moduł sterujący? To moduł CB2S. Mam moduł TYLC5, czy mogę go użyć?

Będę wdzięczny za wasze opinie.
    AI: Jaki to dokładnie model inteligentnej wtyczki Silvergear i jakie jest obciążenie kotła/grzejnika w watach/amperach? Ponadto: czy wtyczka, przekaźnik lub zasilacz nagrzewają się, gdy kocioł pracuje?
    Brak dokładnego numeru modelu
    Grzejnik pobiera około 700 W
    Przekaźnik nieco się nagrzewa, ale nie jest to niepokojąco gorąco
    AI: Czy możesz opublikować wyjście konsoli/logu OpenBeken z momentu wyłączenia/włączenia, a także aktualną konfigurację pinów, polecenia autoexec/startup, timery/reguły oraz informację, czy MQTT/Home Assistant lub inny kontroler nadal może wysyłać do niego polecenia?
    Ponieważ urządzenie losowo się wyłącza i włącza, nie mam żadnych logów. Może się to zdarzyć tylko raz na dwie godziny.
    Wygląda na to, że urządzenie wysyła raporty do mojego serwera Home Assistant.
  • REKLAMA
  • #2 21958108
    arjen2
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21958087 Dobrze, spróbuję to otworzyć. Robiłem to już wcześniej i wtedy do zamknięcia użyłem zwykłego kleju (nie superkleju). Pamiętam to rozwiązanie (wymiana kondensatora) z wcześniejszych usterek, które miałem. Być może już go wymieniłem, ale nie zapisałem tego.

Nie jestem pewien, czy korzystałem z trybu oszczędzania energii. Pamiętam, że wcześniej miałem problemy i włączałem ten tryb, ale ponieważ zresetowałem system, nie wiem dokładnie, z jakich plików .bat korzystałem wcześniej. Obecnie nie ma tego w plikach .bat, więc prawdopodobnie nie.

Czy mógłbyś wyjaśnić w szczegółach technicznych, jak dokładnie działa tryb oszczędzania energii?
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 21958116
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 457
    Polecenie „Powersave” działa dokładnie tak, jak sugeruje jego nazwa – włącza funkcje oszczędzania energii układu scalonego i wewnętrznego modemu Wi-Fi, co znacznie zmniejsza pobór mocy przez moduł. Podobno zmniejsza to obciążenie kondensatora, przedłużając jego żywotność.
REKLAMA