logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra 2.0 C20NE 1992 - gaśnie na ciepło, problem z odpalaniem i jazdą

Przem75 28 Gru 2005 11:06 2308 10
REKLAMA
  • #1 2122122
    Przem75
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mój problem: Vectra 2.0, 92r C20NE bez gazu miała problem z odpalaniem na ciepło. Trzeba było trochę pokręcić rozrusznikiem. Teraz jak ciepła to nie odpala w ogóle, bądź po bardzo długim kręceniu odpali ale przy daniu gazu, nawet delikatnie, gaśnie. Denerwujące, ale można wytrzymać, jednak ostatnio zaczęła gasnąć podczas jazdy tak do ok. 3000 obr. (dodam, że siłą rozpędu nie odpala trzeba kluczykiem) najczęściej przy ruszaniu i zmiany z 1 na 2 (staje wtedy na środku skrzyżowania) Potrafi zgasnąć też na wolnych obrotach. Kodów nie pokazuj żadnych, czujnik temp. wymieniony, czujnik poł. przepustnicy sprawdzony(napięcie książkowe) nie wiem jak sprawdzić przepływomierz (kostka ma 5 pinów ale kable są w od 2 do 5 , 1 jest pusty)
    Co jeszcze zrobić i co to może być.
    Aha, jak zgaśnie to kluczykiem pali od razu dopiero jak postoi 10-20 min. jest problem
  • REKLAMA
  • #2 2122185
    daro78
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    zapytam gasnie na gazie czy na bezynie?? bo to zsadnicza roznica.
    Mialem podobny problem ze swoja vectra gasla na gazie i odpala dopiero po 20 minutach jak postala a z zaciagu palila odrazu.
  • REKLAMA
  • #3 2122226
    Przem75
    Poziom 11  
    Sorki, zabrakło kilku znaków inerp.
    Autko jest bez gazu.
  • #4 2122522
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Sprawdz silnik krokowy i przewody paliwowe.
  • REKLAMA
  • #5 2122813
    Przem75
    Poziom 11  
    Przewody sprawdzę( załamane nigdzie nie są, paliwo nie kapie, ale zobaczę dokładnie połączenia), silnik krokowy czyszczony, uchyla się ładnie.
  • REKLAMA
  • #6 2128007
    Przem75
    Poziom 11  
    Byłem w warsztacie. Po sprawdzeniu wielu różnych rzeczy, mechanik założył inną cewkę. Mam jeździć tak parę dni i zobaczyć co się dzieje, ale już widać, że jest lepiej, auto nie gaśnie na wolnych ani w trakcie jazdy i nie szarpie przy przyspieszaniu. Jednak ciągle jest problem z odpaleniem jak gorący postoi z 15-20 min.( załapuje po 3-4 dość długim kręceniu). Zaznaczam, że przed ruszeniem cewki odpalał gorzej.
    Mechanik dał używaną, czy na nowej problem z odpalaniem może minąć?
    Jak sprawdzić cewkę i czy warto kupować używaną ? Dziękuję za zainteresowanie !
  • #7 2128277
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Wskazałbym raczej na pompę paliwa.
  • #8 2169714
    mores82
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam !
    proponuje odpiąć przewody paliwowe i sprawdzić czy pompa podaje paliwo i jak podaje, bo to może być przyczyna przy okazji sprawdż filtr paliwa , miałem podobny problem w innym aucie i nie potrzebnie wymieniłem pół samochodu a zatkany był filtr , raz podawał raz nie
  • #9 2464770
    prezess201
    Poziom 2  
    ja bym sprawdzil cisnienie w cilindrach w razie malego cisnienia do wymiany panewki mi pomoglo klopot z glowy
  • #10 2464828
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Prezesssie201 nowatorstwo z tymi panewkami w cylindrach!
  • #11 2464971
    Tarpi
    Poziom 11  
    prezess201 napisał:
    ja bym sprawdzil cisnienie w cilindrach w razie malego cisnienia do wymiany panewki mi pomoglo klopot z glowy

O matko 8=O

Dodano po 3 [minuty]:

Stanisław Chwalisz napisał:
    Wskazałbym raczej na pompę paliwa.

Ja bym się przychylił. Sprawdź ciśnienie paliwa przed i za filtrem paliwa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z odpalaniem i gaśnięciem na ciepło w Oplu Vectra 2.0 C20NE z 1992 roku obejmują trudności z uruchomieniem silnika po rozgrzaniu, gaśnięcie przy dodawaniu gazu oraz gaszenie się podczas jazdy, zwłaszcza przy niskich obrotach i zmianie biegów. Wymieniono czujnik temperatury i sprawdzono czujnik położenia przepustnicy, który wykazuje prawidłowe napięcie. Sugerowano kontrolę silnika krokowego oraz przewodów paliwowych, które nie wykazują uszkodzeń. Po wymianie cewki zapłonowej na używaną zauważono poprawę – auto nie gaśnie na wolnych obrotach ani podczas jazdy, jednak problem z odpalaniem na gorąco utrzymuje się. Wskazano również na możliwe problemy z pompą paliwa oraz zatkanym filtrem paliwa, które mogą powodować nieregularne podawanie paliwa i trudności z rozruchem. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa przed i za filtrem oraz ewentualne sprawdzenie ciśnienia sprężania w cylindrach, co może wskazywać na zużycie panewek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA