logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gra wychodzi do Windowsa po 5-20 minutach - Athlon 2400+, GF FX 5200, 256 DDR

YakkoS 28 Gru 2005 16:56 3729 35
REKLAMA
  • #31 2732164
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    YakkoS napisał:
    Logan

Byłoby fajnie gdyby przyczyną takich problemów była myszka. niestety tak nie jest..

Podmieniles czy poprostu wiesz lepiej ?
  • REKLAMA
  • #32 2732210
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    DRAM CAS Latency 2
    Bank Interleave 4-Way
    Precharge to Active(Trp) 3T
    Active to Precharge(Tras) 6T
    Active to ??? (Trcd) 3T
    DRAM Burst Length 4
    DRAM Queue Depth 4 level
    DRAM Command Rate 2T
    ----------------------------------------
    Puść MemTest-a z takimi ustawieniami - jak będzie dobrze to jeszcze spróbój ostatnią opcję DRAM Command Rate zmienić z 2T -> 1T , jest spory wzrost wydajności, ale nie wszystkie pamięci chcą tak działać (dla 2T jest wolniej ale stabilnie).
    Pozdr. :D
  • REKLAMA
  • #33 2737424
    jonnyB
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam
    na allegro ( wyprzedaże sklepowe z gwarancją) jest pare płyt do wyboru pod Socket A ja wybrałbym ASUS A7V600 , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #34 2746551
    YakkoS
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nic nie pisałem, ponieważ kombinowałem troche nad tymi ustawieniami, plus byłem trochę zajęty, ale niestety nic więcej nie wycisnąłem

Myszkę sprawdzałem, klawiaturę również, to napewno nie jest przyczyna problemu ponieważ zmiany nie przyniosły zadnego efektu.

Lzep

Wielkie dzięki za rady, jestem naprawde bardzo wdzieczny za zainteresowanie i czas jaki poświęciła każda z osob wypowiadająca sie w temacie.

Niestety zmiany ustawień pamięci nic nie dały.
    Jestem w kropce. Mam już dosyć kombinowania i grzebania przy komputerze, zwłaszcza, że temperatura coraz częsciej przekracza 30 stopni w ciągu dnia i siedzenie przed komputerem to wyczyn :)

Nie będe kupować w ciemno płyty głównej, bo moze to byc wina procesora, albo jeszcze czegos innego [pytanie tylko czego]
    Doszłem do wniosku, że oddam komputer do serwisu. Gadałem w krakowskim bit komputerze. Samo zdiagnozowanie problemu wyjdzie mnie 20-30 zł, a jeśli będą mieli procesor lub płyte główna na składzie to zapłace tylko cene podzespołu (a na składzie mają bardzo wiele starych modeli.) Chyba taki sposob bedzie najlepszy, pozwoli zaoszczędzić czas i nerwy a będe mieć gwarancję, że wiem co jest zepsute.

pozdrawiam

jak juz naprawię usterkę to napisze co bylo nie tak :)
    ------------------------------------------------------------
    23 Cze 2006 12:33
    płyta główna którą chcę zamienić obsługuje następujące magistrale fsb
    333 MHz
    266 MHz
    200 MHz

typ obsługiwanej pamięci:
    DDR PC-333
    DDR PC-266
    DDR PC-200

zadziała wogule moja aktualna pamięć na tej płycie?

Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz)

jeśli nie to chciałbym dokupić taką:
    Rodzaj pamięci: DDRAM;
    Pojemność pamięci: 512 MB;
    Częstotliwość szyny pamięci: 400 MHz;
    Tylko że 400 mhz nie ma na liscie obsługiwanych magistral fsb, ozbacza to że tej pamięci również nie uruchomie?

Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?

Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• REKLAMA
  • #35 2756540
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    400 MHz to jest max - jak ją puścisz na 333 to będzie chodzić bez problemów !
    Czy samochodem o szybkości max. 180 km/godz nie można jeździć 60, 90 czy 120 km/h ??
    Pozdr. :D
  • #36 2762925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że podczas uruchamiania gier komputerowych na konfiguracji z procesorem Athlon XP 2400+, kartą graficzną GeForce FX 5200, 256 MB pamięci DDR oraz zasilaczem 300W, gry po kilku do kilkunastu minutach wyłączają się bez błędów i wracają do Windowsa. Próby rozwiązania problemu obejmowały wyłączanie komunikatorów, zmianę ustawień detali i rozdzielczości w grach, testowanie różnych wersji DirectX, sprawdzanie temperatury karty graficznej (nie przekracza 50°C), wymianę pamięci RAM na 512 MB Kingston, testy pamięci programem MemTest bez błędów, wymianę zasilacza na Topower TOP-350P5 oraz aktualizację BIOS-u płyty głównej Shuttle AK32V(N). Pomimo tych działań problem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, testowanie karty graficznej w innym komputerze oraz wymianę płyty głównej na model kompatybilny z socketem 462, np. ASUS A7V600 lub ASRock z chipsetem VIA KT266A. Zalecano także ręczne ustawienie parametrów pamięci w BIOS-ie (częstotliwość 133 MHz, timingi 2-3-3-6) oraz podniesienie napięcia AGP o 0,2-0,5 V. Wskazano, że brak bluescreenów i błędów systemowych może wskazywać na problem sprzętowy, najprawdopodobniej z płytą główną lub procesorem. Ostatecznie autor rozważa oddanie komputera do serwisu w celu profesjonalnej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA