logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gra wychodzi do Windowsa po 5-20 minutach - Athlon 2400+, GF FX 5200, 256 DDR

YakkoS 28 Gru 2005 16:56 3816 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego gra po kilku–kilkunastu minutach wyrzuca mnie do Windowsa na komputerze z Athlonem XP 2400+, GF FX 5200 i 256 MB DDR?

Najpierw sprawdziłbym nie kartę graficzną ani zasilacz, tylko ustawienia płyty głównej i pamięci: na Shuttle AK32V(N) z chipsetem VIA KT266A trzeba zainstalować sterowniki VIA 4in1 i ustawić RAM ręcznie na 133/266 MHz (synchronicznie z procesorem), zamiast Auto/SPD, z timingami 2-3-3-6 [#2731903][#2732210] Jeśli po tym dalej będą wychodziły gry, warto przetestować stabilność MemTestem oraz obejrzeć kondensatory na płycie głównej, bo uszkodzenia płyty lub CPU nadal pozostają realnym podejrzanym [#2124256][#2124525] W podobnym przypadku podobne objawy powodowała niezgodność płyty głównej z kartą graficzną, więc jeśli masz możliwość, zrób jeszcze próbę na innej płycie albo innym egzemplarzu procesora [#2728744][#2124256]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2123247
    YakkoS
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    zacznę od tego, iz szperając po internecie [również po elektrodzie], spotkałem się z wieloma podobnymi sytuacjami do moich, niestety większośc rad podawana w tych tematach nie skutkowała w moim przypadku, albo przynosiła odwrotny skutek.
    teraz do rzeczy:
    Problem: Pojawia się podczas właczania gry w jakieś gry, czasami dłuższej pracy na jakichs programach. Polega na tym, iż podczas gry bez rzadnych zapowiedzi, ani błędów ląduje spowrotem w windowsie [od 5-15-20 minut po rozpoczęciu gry]. Gra wychodzi do wina, przeważnie bez rzadnych zawieszeń komputera czy bluescreenów.
    Konfiguracja komputera:
    athlon 2400++
    256 ddr
    gf fx 5200[wiem że bardzo słaba, ale nie potrzebuje nic lepszego :) ]
    sb live 1024
    2 x 80 Gb dysku twardego
    zasilanie 300w.
    Żadnego z podzespołów nie podkręcałem, jedyna modyfikacja to zainstalowanie dodatkowego wiatraczka na grafice [orginalna wersja posiadała jedynie radiator :| ]
    Moje zdanie itp :
    Zaczne od pierwszej rzeczy, która pewnie każdy by poruszył, a mianowicie sterowniki. Wydaje mi się, że wyczerpałem juz wszelkie mozliwości ich konfiguracji, różne odmiany, instalacje service packów, łatek krytycznych itp, nie w tym problem.
    Sprawdzałem komputer pod 2 różnymi zasilaczami, niestety nie przyniosło to efektu. [dodatkowo podczas sprawdzania możliwości zasilania, odpiąłem napędy optyczne, dysk, kartę dźwiękową i stacje dyskietek, żeby zminimalizować pobór mocy].
    Kilka razy pojawiał mi się błąd "pamięć nie może być read" [najczęsciej po instalacji sp2], dlatego sprawdzałem na 512 ddr od kolegi, niestety to również nie poskutkowało.

Karta graficzna do wymiany? Czy jest jakies inne wyjście, a może coś pominąłem? Dodam że rok temu karta przegrzewała się i chyba nawet ktoś z tego forum zasugerował by zakupić wiatrak, zamontowałem solidne chłodzenie, temperatura grafiki jest teraz naprawde niska [niestety sytuacja nie uległa poprawie]. ta grafika wystarcza mi w zupełności, ponieważ nie jestem żadnym fanem gier ftp i innych wymagających produkcji, czasem lubie zagrać w jakąs gre sportowa czy menadżera, dlatego nie zabardzo chciałbym pakować 300 zł w nowa grafikę...

jesli ktoś ma chwilke czasu spotkał się z podobnym problemem, byłbym wdzięczny za jakieś rady/sugestie.

w najbliższym czasie będe sprawdzać tą konfigurację na nowej grafice, bo chyba tylko to może byc przyczyną?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2123298
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zacznijmy może od najprostszych rzeczy, które również należałoby wyeliminować. Otóż czy nie używasz przypadkiem komunikatorów, które jak uruchamiasz grę pracują sobie w tray`u? Jeśli tak to przy następnym uruchomieniu jakiej kolwiek gry wyłącz komunikator i zobacz czy nadal Cię wywali spowrotem do Windows.
    Kolejne pytanie, w jakich grach dzieje się tak najczęściej? Próbowałeś zmniejszych detale tej gry?
    Próbowałeś uruchomić grę w innym trybie zgodności np. Windows98SE/ME/2000?
    Oczywiście sprawdzaleś również na kilku wersja DirectX?
    To narazie byłoby tylę.
  • #3 2123310
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A ja bym prosil zebys sprawdzil komputer pod katem wirusow.
    One czasem rzadaja dostepu do zastrzezonego obszaru pamieci, i pojawiaja sie wlasnie takie bledy.
  • #4 2123333
    YakkoS
    Poziom 11  
    Gdy gram mam wyłączone komunikatory, tray jest przeważnie pusty [czasem jest tam tylko daemon tools]. moje preferencje co do gier są raczej montotematyczne: gry typu NBA, NHL, FIFA roczniki 05 i 06, w GTA SA było podobnie. Zmiana detali nic nie daje, rozdzielczości również. Bawiłem sie zgodnościa swojego czasu, przeważnie powodowała znaczne pogorszenie się wydajności gry, plus nie powodowała poprawy. Tak przerabiałem różne direct x'y od 8 przez 9 9b 9c, bez zmian...

to na 95% nie jest wina oprogramowania tylko sprzętu, nawet gdy system jest czysty zaraz po formacie jest dokładnie to samo...
  • #5 2123358
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Co do grafiki. Jak mierzysz jej temperaturę?
    To że radiator jest zimny wcale nie musi oznaczać że grafika się nie grzeje. Zwłaszcza jeśli jest firmy Prolink.
    Zobacz czy między radiatorem a chipem nie ma szpary. Mówię poważnie widziałem już dwie takie karty, obie ww producenta. Zdejmij radiator i zobacz czy pasta jest równo rozprowadzona.
    Sprawdź też pamięć memtestem. To że na innej pamięci było tak samo może oznaczać uszkodzenie na płycie a nie w pamięci.
    Podczas grania zmierz napięcia na zasilaczu MIERNIKIEM.
  • REKLAMA
  • #6 2123493
    YakkoS
    Poziom 11  
    Temperature grafiki mierze dotykając ją, po przeciwnej stronie radiatora i jej temperatura napewno nie przekracza 50 stopni... Nakładałem nawet samemu pastę. Testowałem tą konfiguracje na kilku zasilaczach, również tzw markowych, o czym zreszta pisałem wcześniej zawsze było to samo, więc po co mierzyć napięcia....

ile czasu trwa sprawdzenie pamięci memtestem?
  • #7 2123746
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    YakkoS napisał:
    ile czasu trwa sprawdzenie pamięci memtestem?
    Jeden przebieg to ok 1-3 godz.
    A tak w ogóle to program działa w pętli więc póki nie przerwiesz.
  • #8 2124256
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Wydaje mi sie ze pozostaly tylko 3 czesci, ktore nie zostaly sprawdzone: karta graficzna, plyta glowna, procesor (wydaje sie malo prawdopodobne). Przeloz swoja karte graficzna do innego kompa i sprawdz czy tam cos takiego sie dzieje jak u Ciebie. Jednoczesnie pozycz od kogos inna grafe i wloz do swojego kompa. Jesli problem dalej bedzie wystepowal to pozostaje plyta glowna lub procesor...
  • #9 2124525
    mat_ed
    Poziom 43  
    Sprawdziłbym również kondensatory na płycie głównej czy nie są przypadkiem napuchnięte/wylane.
    Co do testu memtestem jeśli w przeciągu 2godzin testowania nie znajdzie błędu to pamięć jest OK. Właśnie ściągnij jakąś najnowszą wersję.
  • #10 2124542
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Panel sterowania-narzędzia administracyjne-podgląd zdarzeń,zobacz czy tam masz jakieś błędy.
  • #11 2124641
    YakkoS
    Poziom 11  
    zarzuciłem test na własnej pamięci 4 godzinki błedów brak. Kondensatorki na płycie sprawdzałem dawno temu i zawsze były dobre. mam nadzieje że jutro sprawdze całość na jakiejś dobrej grafice.

tronic1 błędy są: już piszę jakie;
    system: praktycznie 2 błedy, źródłem którego jest cd rom [ miał on miejsce tylko jednego dnia
    w32 time [też tylko jednego dnia]
    i 2 lub 3 błedy przeglądarki

aplikacje:
    błedy bez źródła oraz numeru [ich czas jak i częstotliwośc zgadza się chyba z moimi powrotami do wina podczas grania :) ]
  • #12 2124666
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...Kondensatorki na płycie sprawdzałem dawno temu i zawsze były dobre...

A skąd wiesz,że teraz będą Ok? Sprawdź. Napisz może jeszcze na jakim zasilaczu do tej pory pracowałeś?
  • #13 2728352
    YakkoS
    Poziom 11  
    po upływie wielu miesięcy i nadejściu upragnionych wakacji, postanowiłem poraz kolejny naprawiać komputer.

Problem jest taki jaki opisałem na górze, tzn w przypadku włączenia gry po kilku chwilach, minutach gry ląduje w windowsie.

Wymieniałem pamięć ram, na kośc 512 mb, nic nie pomogło. [swoją testowałem w memtescie i innych tego typu programach nie było błędów]

Założyłem nową grafikę, wszystko chodziło ładniej płynniej, grafika działała poprawnie, ale dajel wylatywałem do windowsa.

Sporo czytałem o zasilaczach, problemach ze stabilnym napięciem itp, kupiłem zasilacz który otrzymał dobre oceny w wielu testach a mianowicie: Topower TOP-350P5 , za 220 zł . Wygląda fajnie, jest solidny cichy i wogule o niebo lepszy od poprzedniego, tylko że dalej nie mogę włączyć na dłuższy czas żadnej gry.

Zasilacz mogę zwrócić w piątek, mam do dyspozycji około 500 zł. Chce za te pieniądze dokonać takich zmiań abym mógł włączyć jakieś gry i mieć świadomośc, że komputer na którym pracuje jest sprawny?

jakieś sugestie? naprawde nie mam pojęcia co robić.... byłem przekonany że zmiana zasilacza da efekty
  • #14 2728480
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Masz na płycie głównej karte dźwiekową zintegrowaną ? .Jesli tak to zdemontuj SB,odinstaluj,w biosie włącz zintegrowaną i zainstaluj sterowniki.Wyeliminujesz w ten sposób nastepny element.Jesli dalej bedzie to samo to powrócisz do pierwotnego stanu.
  • #15 2728506
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Spróbuj podwyższyć napięcie dla AGP o 0,2 lub 0,5 V być może karta graficzna nie jest dożywiona prądowo.
  • #16 2728623
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Czy gdyby wystąpił błąd grafiki lub inny sprzętowy to system nie wywaliłby bluscreena? Mi się wydaje to podejrzane że żadnych błędów winda nie wykrywa. Zakończenie procesu bez zadnych oznak i ostrzeżeń ze strony systemu? Dziwne tymbardziej że XP!
  • REKLAMA
  • #17 2728744
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Ja miałem podobny problem, też gry wychodziły ni z tego ni z owego do windowsa, co ja nie robiłem, jedynie kiedy mogłem pograć to po instalacji systemu instalowałem service packa 2 i tam był sterownik do karty graficznej, Family radeon czy coś tam i wtedy można było grać, instalacja jakichkolwiek innych sterowników kończyła się fiaskiem, problem ustał po wymianie płyty głównej z MSI kt6delta na AsusA7v880, po prostu ta płyta za nic nie chciała współpracować z tą kartą graficzną, została wymiana albo karty albo płyty, wymieniłem płytę i się bardzo cieszę, zero problemów, jak nigdy przedtem, wydaje mi się że u Ciebie także płyta albo karta grafiki.
  • #18 2729864
    YakkoS
    Poziom 11  
    1. dzięki za odzew :)

@ tronic1

Wydaje mi się że kilka miesięcy temu próbowałem tego chwytu, jutro w sumie moge wypróbować ten patent na nowym zasilaczu....... może coś sie stanie

@Damnian

W biosie chyba nie ma takiej opcji......... należy skorzystać z programu do podkręcania kart nvidi? czy poprostu coś podpiąc na płycie głównej?

@Fyszo

No właśnie. Gdyby był bluescreen to już byłoby coś :|. Gry a nawet niektóre programy [w tym nawet opera!] wyłączają się bez powodu, tak poprostu.

@lowermann

Płytę główną mogę kupić bez problemu, tylko nie wiem czy podejdzie pod mój procesor. Nie wiem czy jeszcze takie produkują. Mam athlona xp sprzed 2 lat [czytałem gdzieś ze teraz wszedzie montuja inne podstawki ?]. Nigdy nie montowałem procesora ani płyty głównej, ale myśle że to nie byłoby problemem, zwłaszcza gdyby miały pojawić się efekty.
    znajdzie się tutaj coś pod mój model procesora o którym wiem tylko tyle że jest athlonem xp 2400++ :) ??

Grafikę wymieniłem. wziąłem od kumpla jakąs solidną kartę ati. działała porządnie bo grafika była znacznie ładniejsza oraz była widoczna zwiększona liczba klatek na sekunde, ale problemu to nie wyeliminowało.

nie chciałbym odkładać, a potem wydawać 1500 zł na większy remont komputera [zasilanie grafika pamiec procesor obudowa], szczegolnie ze sa wakacje, a nie zależy mi na tym by grać w najnowsze gry, tylko na tym by wogule móc coś włączyć :)

byłbym wdzięczny za jakieś informacje odnośnie ewentualnej kompatybilności mojego procka z jakimiś ciągle produkowanymi płytami głównymi [albo takimi ktore jeszcze mozna dostac nowe].
    Kupując nową płyte główną chyba lepiej kupić dodatkowo nową obudowe, niż męczyć się z demontażem?

pozdrawiam
  • #19 2729913
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Napisz w końcu jaką masz tą płytę i pamięć , bo tak to dalsza dyskusja jest bez sensu !
    Mam taki sam procesor XP 2400+ i chodzi b.dobrze, tylko trzeba wiedzieć jak ustawić jego parametry (i pamięci ) w BIOS-ie.
    Być może płyta jest w porządku i nie ma po co ją zmieniać.
    Pozdr.:D
  • #20 2729929
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm Objawy jak przy zbyt mocnym podkreceniu procesora. Jaka jest temperatura procesora w czasie grania? Czy wyczysciles wiatrak/radiator procesora z kurzu ktory mogl tam osiasc? Czy pamieci wdzialaja wg ustawien z SPD?
  • #21 2730411
    YakkoS
    Poziom 11  
    Lzep

Pamięc to jakiś noname: 256 mb

Ale testowałem też dobrą 512 kingstona pracującą samotnie bez mojej 256, na obu slotach i nic to nie dało.
    [sprawdzałem również memtestami itp]

Płyta główna to też jakiś kiepski producent.
    Nazwa płyty głównej Shuttle AK32V(N)

Kiedyś próbowałem zmieniac ustawienia pamieci, ale nie zauważyłem korzystnych zmian, więc powróciłem do pierwotnych ustawień.]

Byłbym wdzięczny gdybyś napisał co i jak należy zmienić, chętnie sprawdze te nowe ustawienia.

Platon

Czyściłem, przy pomocy odkurzacza, przedmuchując powietrzem itp. Gdybym wiedział jak zdemontować procesor i poprawnie go założyć, mógłbym to również zrobić.
    Nie zabardzo wiem czym są ustawienia spd :oops:. sprawdziłem w biosie......... jest SPD

Chętnie dokonam modyfikacji w biosie, tylko chciałbym wiedzieć co i w mniej więcej którym miejscu należy przestawić.

Jest sens zrobić update biosa?
  • #22 2730635
    mat_ed
    Poziom 43  
    Tutaj masz opis jak zamontowac procesor:
    http://komputery.wp.pl/kat,12721,wid,1669806,porady_2.html?ticaid=11ca4
    Musisz pamietac o tym,ze przed nalozeniem nowej warstwy pasty termoprzewodzacej musisz dokladnie oczyscic rdzen (np. wacik+spirytus).
    Paste najlepiej rozprowadzic za pomoca karty telefonicznej.

Sprawdzilbym wyglad kondensatorow na plycie glownej czy nie sa napuchniete/wylane.
  • #23 2730702
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Ciezki przypadek prosze Panstwa 8=O Podobne obiawy (zamykanie sie aplikacji, otwieranie sie roznych okienek itp) wystepuje przy uszkodzony kablu od myszki. Moze warto podmienic gryzonia ?
  • #24 2730804
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Warto też sprawdzić na stronie producenta płyty czy istnieje nowa wersja BIOS i jakie zmiany, poprawki do niego wprowadzono. Druga sprawa to sprawdziłbym jak na grach działa komp bez kontaktu z internetem (odłączyć kabel)
  • #25 2730826
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    YakkoS napisał:
    W biosie chyba nie ma takiej opcji......... należy skorzystać z programu do podkręcania kart nvidi? czy po prostu coś podpiąc na płycie głównej?
    W biosie powinna być opcja AGP voltage tam gdzie możesz ustawiać wartości magistrali FSB itp. Jeśli nie ma czegoś takiego to najwidoczniej bios nie oferuje takich opcji.
  • #26 2731651
    YakkoS
    Poziom 11  
    Logan

Byłoby fajnie gdyby przyczyną takich problemów była myszka. niestety tak nie jest..

gacekm

Zrobiłem sobie update na najnowszą wersję biosu do mojej płyty. Wszystko wgrane poprawnie, pojawia się większy numerek podczas czytania pamięci przed załadowaniem systemu i na tym kończa sie zmiany :|
    A z tą wtyczką już kiedyś próbowałem.

Nieważne......

Wymieniłbym tą płytę główną.
    Moje gniazdo to 462. W krakowskich sklepach znalazłem 4? płyty główne podchodzące pod ten typ:
    http://dekanex.pl/?Subsection2=62
    oraz
    http://bitcomputer.pl/catalogue.php?category=113
    którą najlepiej wybrać??
  • REKLAMA
  • #27 2731671
    mat_ed
    Poziom 43  
    Z tych dwoch, ktore przedstawiles lepiej wziac ASrock`a.
  • #29 2731903
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    @YakkoS
    Ponieważ płyta ( AK32V(N) ) jest na chipsecie VIA KT266A to do poprawnej pracy wymagane jest wgranie sterowników VIA 4IN1, mogą być jakieś starsze 4.43 , 4.51 , lub co tam znajdziesz w sieci.
    Poza tym ponieważ masz pamięć PC2700 na 166/333 MHz, to dla najlepszej współpracy z CPU (15x133 MHz) należy w Bios-ie ustawić pamięć nie na Auto czy SPD tylko jako User/Manual na częstotliwość 133/266, czyli jako PC2100 - synchronicznie z procesorem.
    Timingi - tak jak podaje SPD dla 133 -> 2-3-3-6.
    Pozdr. :D
  • #30 2732094
    YakkoS
    Poziom 11  
    Lzep

Dzięki.
    Sterowniki zainstalowane.

Prosze powiedz mi jakie wartości ustawić w poszczególnych kolumnach. Dałem na manual i ustawiłem pierwszą 2kę. i Dalej nie jestem pewny co ustawić.

jakośc obrazu nie najlepsza ale mam nadzieje że da się doczytać.

dzieki za zainteresowanie

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że podczas uruchamiania gier komputerowych na konfiguracji z procesorem Athlon XP 2400+, kartą graficzną GeForce FX 5200, 256 MB pamięci DDR oraz zasilaczem 300W, gry po kilku do kilkunastu minutach wyłączają się bez błędów i wracają do Windowsa. Próby rozwiązania problemu obejmowały wyłączanie komunikatorów, zmianę ustawień detali i rozdzielczości w grach, testowanie różnych wersji DirectX, sprawdzanie temperatury karty graficznej (nie przekracza 50°C), wymianę pamięci RAM na 512 MB Kingston, testy pamięci programem MemTest bez błędów, wymianę zasilacza na Topower TOP-350P5 oraz aktualizację BIOS-u płyty głównej Shuttle AK32V(N). Pomimo tych działań problem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, testowanie karty graficznej w innym komputerze oraz wymianę płyty głównej na model kompatybilny z socketem 462, np. ASUS A7V600 lub ASRock z chipsetem VIA KT266A. Zalecano także ręczne ustawienie parametrów pamięci w BIOS-ie (częstotliwość 133 MHz, timingi 2-3-3-6) oraz podniesienie napięcia AGP o 0,2-0,5 V. Wskazano, że brak bluescreenów i błędów systemowych może wskazywać na problem sprzętowy, najprawdopodobniej z płytą główną lub procesorem. Ostatecznie autor rozważa oddanie komputera do serwisu w celu profesjonalnej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA