logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Freeway w Golfie 3 - czujniki wstrząsów i ultradźwięki nie działają po montażu

jurek22a 28 Gru 2005 18:18 1434 6
  • #1 2123548
    jurek22a
    Poziom 2  
    Witam
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mego problemu.
    Montuję Freeway-a w Golfie 3. Gdy instalacja wykonana była próbnie wszystko działało bez zarzutu. Jedynie centralny podłączyłem odwrotnie, ale to wymagało tylko zamiany przewodów. Po zamontowaniu zaczeły się problemy. Przestały działać cz. wstrząsów i ultradzwięki (podłączone do jednego gniazda). W jakiej sytuacji diody czer. i ziel. które są na czuj. ruchu powinny świecić. U mnie nie reagują. Dodatkowo przy wyłączaniu alarmu syrena wydaje dwa ciche sygnały (plus kierunki) -czyli O.K. a potem włącza się pełny sygnał z syreny na ok. 1 s. Według mnie nie jest to sygnał spowodowany chwilowym brakiem + 12 na syrenie gdyż z wewnetrznego zasilania brzmi duzo ciszej. Czy może uszkodziłem nadajnik lub odbiornik i np zrobiłem zwarcie? PO odpięciu czujników od centralki nie ma zmian. Pomiar napięć na cz. ruchu wykazał poza 12V i masą po ok. 5-6 V na dwóch pozostałych końcówkach.
    Z góry dziękuję.
  • #2 2123682
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1054
    Prawdopodobnie brakuje zasilania dla czujników, sprawdź +12V i masę. Napisz czy alarm reaguje na pilota?
  • #3 2123767
    jurek22a
    Poziom 2  
    Pomiar na wtyczce z przewodami wychodzącymi do czujników wskazuje istnienia zasilania, alarm reaguje na pilota.
  • #4 2123798
    carrier
    przetestuj czujniki podłaczone bezpośrednio do aku., jeżeli nadal nie będą działać to pewnie są uszkodzone
  • #5 2123810
    jurek22a
    Poziom 2  
    Jaki sygnał powinienem dostać na wyjsciu pełny plus czy masę. A co z dziwnym zachowaniem syreny?
  • #6 2123973
    carrier
    Czujnik powinien wystawić masę, nie znam alarmu freway, ale może dodatkowym wyciem przy wyłączaniu alarmu sygnalizuje pamięć alarmu
  • #7 2124407
    jurek22a
    Poziom 2  
    Jutro spróbuję sprawdzic jeszcze czujniki. Alarm Freeway jast podobno odmianą Magicar z identycznymi wyprowadzeniami. Na razie dziękuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie montażu alarmu Freeway w Volkswagenie Golf 3 pojawiły się problemy z działaniem czujników wstrząsów i ultradźwiękowych, które są podłączone do jednego gniazda. Po instalacji czujniki nie reagują, a diody na czujnikach ruchu nie świecą. Syrena alarmu po wyłączaniu wydaje dwa ciche sygnały potwierdzające dezaktywację oraz dodatkowy, około sekundowy sygnał pełnej głośności, co może wskazywać na sygnalizację pamięci alarmu lub problem z zasilaniem. Pomiar napięć na czujnikach wykazał obecność +12 V i masy oraz napięcie około 5-6 V na pozostałych przewodach. Sprawdzenie zasilania czujników potwierdziło obecność napięcia, a alarm reaguje na pilota. Zalecane jest przetestowanie czujników podłączonych bezpośrednio do akumulatora, aby wykluczyć ich uszkodzenie. Czujniki powinny na wyjściu podawać masę. Freeway jest podobny do alarmu Magicar pod względem wyprowadzeń, co może pomóc w diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA