logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica głośności między kolumnami Mildton 70 a Altus 75 w wzmacniaczu Merkury

postiga 29 Gru 2005 20:18 1353 16
REKLAMA
  • #1 2127843
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Witam, Po podlaczeniu do merkurego 2 kolumn mildton 70 i 2 kolumn altus 75. Przod gra moceniej, a tyl znacznie ciszej, dlaczego tak jest ?
  • REKLAMA
  • #2 2127876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2128061
    postiga
    Poziom 25  
    Zgadza sie, jest, ale to i tak nie jest wystarczajace. Gdy balans ustawie na prawo badz lewo wtedy oba glosniki graja jednakowo, ale gdy znow wezme na srodek wtedy przod gra ciszej
  • REKLAMA
  • #4 2128208
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    Zdecyduj sie w końcu co gra ciszej - tył czy przód? Bo różnie piszesz w postach.
    Tył powinien grać ciszej, bo sygnał dla głośników tylnych jest wytwarzany matrycowo poprzez odejmowanie sygnału kanału P z L i odwrotnie. Wytworzone sygnały róznicowe nie powinny dominować , a jedynie poszerzać scenę dźwiekową wytwarzaną prze kanały przednie.
  • #5 2128478
    postiga
    Poziom 25  
    no wiec jeszcze raz postaram sie wyjasnic. Mam podlaczone 4 kolumny, balans ustwiony jest na srodku= wtedy przod gra glosno, tyl cicho, Kiedy ustawie balans na lewy badz prawy kanal. wtedy LEWY/PRAWY PRZOD i LEWY/PRAWY TYL gra rownomiernie glosno, kumasz ? :)
  • #6 2128863
    tomektoon
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Tak ma być i tyle. Wpisz w wyszukiwarkę "ambiofonia"..
  • #7 2129042
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    a sprawdź czy przypadkiem jakoś sie nei stało ze zamiast potencjometra od balansu o charakterystyce M+N znalazł sie tam typu A.. i jeszcze czy to ma byc balans przód-tył czy prawo-lewo?? jezeli ta kwestja jest OK to zastosuj sie do postu Tomka.."tak ma byc"
  • #8 2129077
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    merkury to radio z układem pseudo Qadro czyli tam kanały są zasilane przednie a tyły grają z rużnicy sygnałów między kanałem lewym a prawym jak nie ma rużnicy to na tyłach jest cisza tak że tak ma być tak jest DOBRZE moża to trochę poprawić podłączając na tyły dłośniki 4omy a na przody 8om
  • #9 2129126
    postiga
    Poziom 25  
    No to wiem ze wysztko jest z nim ok..... i moge go odstawiac bo absolutnie nie nadaje sie do efektywnego podlaczenia 4 kolumn :)
  • #10 2129320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2129944
    postiga
    Poziom 25  
    Dlatego sie dla mnie nie nadaje bo przod i tyl gra nie rownomiernie na moich glosnikach i slysze "tylko" przod
  • REKLAMA
  • #12 2131299
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    ambiofonia to nie kwadro, tylne glosniki odtwarzaja roznice!!! lewego i prawego przodu, czyli jesli dasz sygnal mono, to tyl bedzie milczal bo nie ma roznic miedzy kanalami.
  • #13 2131749
    postiga
    Poziom 25  
    Olaf wporzasiu...wiem do czego i co jest od czego:) Ja tylko wyrazalem swoja opinie na temat podlaczania 4 kolumn :)
  • #14 2131774
    olaf x
    Poziom 34  
    a to spoko:D
    faktycznie tyl nie sluzy do naglasniania, tylko poszerzenia sceny, mam w pracy radmora 5102 z tym bajerkiem i przednie glosniki mam na zapleczu , a tylne wyrzucilem do klientow, gra ciszej, nie absorbuje i nie zaglusza, saczy sie w tle i do takiego celu jest wystarczajace:D
  • #15 2131826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2131973
    olaf x
    Poziom 34  
    nigdy w zyciu:D
    rok temu wymienilem ze znanym tam gosciem(allegro) czolowki z doplata slona, juz wyplowiala na miedziano na ideal nowke czarna, a ze stoi w dosc ciemnym miejscu- przez nastepne 20 lat nie wyplowieje:D
    a w domu mam tez ramora, wieze, z tych ostatnich z wyswietlaczami juz flourescencyjnymi i tez nie oddam za chiny:D zreszta tych bylo jak sie orientuje duuuuzo mniej niz takich jakze nobilitujacych 5102. wystarczy porownac na allegro...
  • #17 2132895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Merkury wykorzystuje układ pseudo Qadro, w którym głośniki tylne odtwarzają sygnał różnicowy między kanałami lewym i prawym, co powoduje, że przy braku różnicy sygnałów tył gra znacznie ciszej niż przód. Potencjometr "ambifonia" służy do regulacji balansu przód-tył, jednak jego działanie nie zawsze pozwala na wyrównanie głośności między kolumnami. Przy ustawieniu balansu na środek przód gra głośniej, a tył ciszej, natomiast przesunięcie balansu w lewo lub prawo wyrównuje głośność obu par kolumn. Tylne głośniki mają za zadanie poszerzać scenę dźwiękową, a nie pełnić funkcję głównego nagłośnienia. Dla poprawy efektu można zastosować głośniki o różnych impedancjach (np. 4 Ω na tył i 8 Ω na przód). Dyskusja podkreśla, że takie działanie jest zgodne z konstrukcją wzmacniacza Merkury i nie jest usterką, choć nie każdemu użytkownikowi odpowiada efekt końcowy przy podłączeniu czterech kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA