logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fornirowanie płyty wiórowej – jak uniknąć kruszenia i uszczerbków forniru?

bakss 27 Cze 2006 20:42 4814 8
REKLAMA
  • #1 2769360
    bakss
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam mam pytanie odnosnie fomirowania.. wiedząc że zaraz przekierujecie mnie do opcji szukaj na tej stronie powiem że juz z niej korzystałem i nieznalazłem tego czego szukam.

Moje pytanie dotyczy fonirowania , jednak z innej paki
    co to ścinania pozostałości forniru po przyklejeniu ... to jest chyba najgorsze co możę być jak fornir kruchy jak batonik z przeceny kruszy się i rwie.
    Po czym powstają uszczerbki w forniru który jest przyklejony.
    Szlifowanie też... strasznie się pierniczy przez te rwanie siefoniru
    Jezu szlak człowieka trawia , ma ktoś... z was pomysł na ten problem.

Kleić raczej dobrze kleje...
    korzystam z kleju moment henkela. i narzucam go na płyte wiórową kilka warstw bo drewno pije klej.. potem max obciażenia ze siłki:p

Problem bejcowania.... to już szkoda gadaĆ !
    ofornirowalem i po tych pieruńskich uszczerbkach postanowiłem zabejcować, majać na mysli że bejca pokryje te uszczerbki.
    Koniec był taki że fornir... zkręcił się .. jak robaczek.co gorsza niewyprostowal się... zaraz mnie skrzyczycie że nadaliłem tej bejcy ile się da i ściagnoł wilgoć i sie skręcił , nie robiłem to bardzo ostrożnie dwie malusienkie warstwy...
    Ale to już załatwiłem, Jak ktoś mi wytłumaczy łądnie jak ominac robienie się tej tragedji ze ścinaniem pozostałosci forniru , poprostu ładnie wyjdzie i pomaluje samym lakierem , choć po stwierdzeniu że i tak wszystko .. piorón szczelił postanowilem poexperymentować... [dałem jedna cieniutkawarstwe lakieru.. bejca... i jeszcze raz dwie warstwy lakieru -] efekt fonir przestał sięmarzsczyć EFEKT jest naprawde rozbrajajacy- tzw ... będe zrywał cały fonir... wszystko ładnie wyszlifować z pozostałości kleju.,.... i jescze raz połorzyć fonir..- MOJE KOLUMNy muszą być jak Marzenie :)

Prosze o pomoc w rostrzygnięciu problemu odnosnie tego skrawania po brzegach.

Pozdrawiam Przemo
  • REKLAMA
  • #2 2769604
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Niestety marszczenie forniru spowodowane jest niewłaściwym przyklejeniem!
    Klej moment nadaje się do klejenia wąskich pasków i niewielkich powierzchni.
    Do klejenia dużych powierzchni np boki kolumn stosuje się klej"rakol,wikol"
    Smaruje się jedną powierzchnię cienko i szybko dociska,najlepiej jak na rysunku.Co do obcinania:kładziemy na równej powierzchni (twardej) może być kawał płyty meblowej lub sklejki,fornirem do dołu i obcinamy od lewej strony nożykiem do tapet (musi być ostry) przeciągamy kilka razy nie naciskając mocno! ok. 4-5 razy aż do przecięcia,po odcięciu nadmiaru krawędź szlifujemy papierem ściernym o gr.ok.80-100,pod papier podkładamy coś twardego ,np.kawałek deseczki.EWentualne ubytki należy zaszpachlować i wyrównać papierem.Bejcowanie najlepiej zrobić bejcą nitro (nie powoduje puchnięcia forniru),to samo z lakierem (nitro).Po nałożeniu każdej warstwy bejcy,lakieru,należy powierzchnię przetrzeć drobnym papierem 160-200 zgodnie ze słojami.Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało.

Ps.Pochwal się efektami twojej pracy :D
    Załączniki:
    • Fornirowanie płyty wiórowej – jak uniknąć kruszenia i uszczerbków forniru? bez tytułu.JPG (7.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2769748
    bakss
    Poziom 13  
    Nie ja jestem CKM - cięzko kapujaca muzgownica

na wstępie moja kolumna żadna wielka płachta tylko z 20 cm razy 90 :p a co do kleju moment słyszałem całkiem inne opinie- zaleta żę nie trzeba czekać ... tygodnia zanim wyschnie klej tak jak chyba w przypadku twojego kleju.

Dobra a wracajać do obróbki ręcznej :P

teraz proszę o zerkniecie na moje arcydzieło.
    Czy tobie chodziło o ...

Fornirowanie płyty wiórowej – jak uniknąć kruszenia i uszczerbków forniru?

teraz nic na własnaręke nie będe kimbinował mam ostatni forniru wiedz pytam dalej...

1. kleju mam jeszcze jedną puszkę .. to wkońcu może być ?:>
    2 czy dobry szkic ... ciecia zrobiłem
    3. co z cięciem otworów

ps. o produkty nitro - czyli bez zawartości wody :> ii tym podobnych:>

z góry dzięki zazainteresowanie postem , napewno sieodwdzięcze [i sorka za ortografy i inne = dyslekcja a i brak offisa]przemcio
  • REKLAMA
  • #4 2769827
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zbędne krawędzie obcinałem nożykiem do obierania ziemniaków. Nie może być tępy, ale też niedobrze gdy jest za ostry.

Ważny jest kierunek odcinania - tak aby słoje wychodziły na zewnątrz, a nie w kierunku forniru przyklejonego. Nie wiem czy jasno to opisałem.

Doświadczalnie trzeba dobrać kąt ustawienia noża względem każdej ze ścianek. Nie ciągnąć noża wzdłuż długimi odcinkami, lecz po jakieś 2-3cm - kierunek nacisku tak jak strzałka na fotce.
    Załączniki:
    • Fornirowanie płyty wiórowej – jak uniknąć kruszenia i uszczerbków forniru? krawędź.jpg (117.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2769847
    bakss
    Poziom 13  
    tak trzeba odpowiednio ulorzyć nóż.. w przypadku gdy kierunek wchodzenia słojów do przyklejonego kawałku. Kumam - jupi

a odnośnie cięcia otworów?
    i cięcia nie wzdłóż słojów.. tylko w przekrój ? - czy jak to tam nazwać- rozumiecie mnie ?
    i czy ten klej moment możę być...

wsjo- z góry dziękuje Przemo
  • #6 2769874
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Moment może być.

Cięcie w poprzek słojów jest łatwiejsze. Tylko wyczuć odpowiedni kąt i kierunek nacisku noża.

Otwory wycinałem najpierw zgrubnie tzn. zostawiając około 1cm forniru a potem dokładnie, zgodnie z tym co napisałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2769941
    Qbuś
    Poziom 38  
    O.K. co do rakolu,schnie ok 1 godzinę ale jak masz moment to nim możesz przykleić ale musisz stosować się do opisu na puszce czyli odczekać 15 -20 minut przed złączeniem,przy tym kleju ważny jest docisk! Najlepszy efekt uzyskuje się dosiskając kawałkiem gładkiego(oszlifowanego) twardego drewna tzw.kostka,dociskanie trzeba zaczynać od środka na boki (zgodnie ze słojami) rys.Trzeba trzeć dość mocno dociskając całą powierzchnię żeby nie powstawały pęcheże.Bejcę polecam tą http://www.sopur.com.pl/page.php?cat=8
    Jest dostępna w większości sklepów,churtowni na terenie całego kraju
    Klejem moment smaruje się cienką warstwę.
    Otwory wycina się tym samym nożykiem tylko na prawej stronie(tak jak byś kroiłchleb) :D
    Rysunek jest dobry (trochę go zmodyikowałem) ale chyba wiesz o co chodzi :D
    Załączniki:
    • Fornirowanie płyty wiórowej – jak uniknąć kruszenia i uszczerbków forniru? 54_1151439679.JPG (26.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2770011
    bakss
    Poziom 13  
    dzięki Qbuś ale ja i tak mam jeszcze parę pytań - mam nadzieje że mi pomożęsz:)

Przy kleju moment zauwarzyłem jedno że strasznie go wchłania drewno czyli
    -jesli zostawie go na 15-20 minu + cienka warstwa = fornir wogóle się nie przmocuje.
    Przy moim statnij fornirowaniu duzy całkiem inaczej to wyglądało- ale tym razem posłucham Ciebie.
    Tylko boje się że się krawędzie po odklejają- wspomniałeś również.. o tym aby po przyłorzeniu forniru do poklejonej warstwy [kleimy tylko płyte wiorową czy płytę wiórową i fonir?] to trza uwazać na pęcherze ja przy większej warstwie niemiałem problemów z pęcherzami - one się tworzyły dopiero po bejcowaniu- zmoczeniu forniru- taka energia że fornir się odklejał.

Mam plan powiedz czy może być -albo jakie poprawki.

wezme wałeczkiem do malowania równomiernie pokryje warstwą.. płyte mdf i fornir... fornir.. wcześniech zwilrze i przytne go na wymiar pozostawiajac po pól cm po bokach- te pół cm potem zeszlifuje- omije mnie przy tym te skrawania- oczywiście przy zwilrzeniu i przycięciu odczekam dzeń... aby to dokłądnie wyschło- niemm zamiaru kłaść Rodzynka. a no i po przyklejeniu tego plata... oczywiście 15 minut ponałorzeniu warstwy kleju... przykłądam go... i narzucam na niego obciążęnie np100 kg równomierniena desce dociskajacej fornir do... kolumny.

ZGadzasz się ?:>
  • #9 2772229
    Qbuś
    Poziom 38  
    W większości się zgadza,ale co do obciążenia nie,To jest,jak sama nazwa wskazuje klej kontaktowy a obciążając całość nie zapewnisz dobrego kontaktu na całej powierzchni dla tego napisałem ci żeby dociskać kawałkiem drewienka (tak jak byś prasował żelazkiem) tylko mocniej trzeba dociskać równomiernie raz koło razu a na brzegach mocniej.Wątpliwe też jest moczenie i suszenie forniru,to nic nie da.Oczywiście smarujemy obie powierzchnie jeżeli klej się bardzo wchłania to po wyschnięciu pierwszej warstwy smarujemy jeszcze raz i czekamy aż wyschnie 15-20 min.i dopiero kleimy.Dobrze przyklejony (podociskany) fornir nie ma prawa się marszczyć po bejcowaniu.Bejcę najlepiej nakładać kawałkiem szmatki (gałgankiem).Jeżeli gdzieś się zmarszczy trzeba od razu docisnąć ,powinno złapać.Możesz mi wierzyć,robię to prawie co dziennie(jestem stolarzem) :D :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów związanych z fornirowaniem płyty wiórowej, zwłaszcza kruszenia i uszczerbków forniru podczas cięcia i szlifowania. Główną przyczyną marszczenia i uszkodzeń forniru jest niewłaściwe klejenie. Klej Moment Henkela, choć wygodny ze względu na szybkie wiązanie, jest zalecany do wąskich pasków i małych powierzchni, natomiast do większych powierzchni lepiej stosować kleje kontaktowe typu Rakol lub Wikol. Klej należy nakładać cienką warstwą na obie powierzchnie, odczekać 15-20 minut do wyschnięcia i dociskać równomiernie twardym, gładkim drewnianym elementem, zaczynając od środka na boki zgodnie ze słojami drewna, aby uniknąć pęcherzy powietrza. Cięcie forniru powinno odbywać się ostrym nożykiem (np. do tapet lub obierania ziemniaków) na twardej, równej powierzchni, przeciągając nóż kilka razy bez nadmiernego nacisku, najlepiej w kierunku zgodnym ze słojami drewna, a krawędzie szlifować papierem ściernym o gradacji 80-100 na twardym podłożu. Otwory wycina się najpierw zgrubnie, pozostawiając margines, a następnie dokładnie. Bejcowanie najlepiej wykonywać bejcą nitro, która nie powoduje puchnięcia forniru, nakładając ją kawałkiem szmatki i szlifując drobnym papierem (160-200) między warstwami. Moczenie forniru przed klejeniem nie jest zalecane, gdyż może powodować odklejanie się forniru po bejcowaniu. Prawidłowe klejenie i dociskanie zapobiega marszczeniu i uszkodzeniom forniru podczas dalszej obróbki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA