logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć naukę lutowania? Kurs dla początkujących krok po kroku

paweusz 30 Gru 2005 20:22 16031 5
REKLAMA
  • #1 2131648
    paweusz
    Poziom 11  
    W związku z licznymi pytaniami poczatkujących [w tym i mnie:D] prosze "starych wyjadaczy" o pomoc w utworzeniu w tym temacie porządnego kursu lutowania dla początkujących, jesli taki temat już istniejeto przepraszam bardzo szukałem ale nie znalazłem dlatego proszę również o wklejanie tu kursów tego typu i moderatora o przyklejenie tematu, który bardzo przydałby się poczatkującym[szukają oni zazwyczaj informacji na samej górze].
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2131791
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    NA początek kilka podstawowych zasad w tym BHP
    1. Pierwsze kroki w lutowniu najlepiej jest stawiać za pomocą grzałkowej lutownicy elektrycznej z podstawką do jej odkładamia, pojemniczkiem z kalafonią ( lub unnym topnikiem) i szpulka lutowia o gr ok 1,5 -2 mm.
    2. Nigdy nie podawaj lutownicy koledze, szczególnie grzejnikiem-grotem do przodu. Odkładaj na podstawkę a kolega z niej zabiera na swoją odpowiedzialność.
    3. Lutownica bez transformatora obnizającego napiecie musi być bezpieczna- sprawdzona przez elektryka z uprawnieniami pomiarowymi i dopuszczona do użytku. Skrajnym hororystycznym przypadkieem jest podanie komuś lutownicy z przebiciem na obudowę grotem do przodu. Kolega łapie za gorący grzejnik-grot i porażony prądem zaciska na nim dłoń.....
    4. Aby zrozumieć pojęcie zimnego lutu należy poćwiczyć na lutowaniu drutów miedzianych; najpierw skręconych ze sobą, później złożonych zna zakładkę ( wcześniej pobielonych- pocynowanych ) końcówek.
    Lut musi byc błyszczący,nie nadmiernie pokryty kalafonią.
    5. Dla ćwiczenia nmozna w czasie zastygania lutu poruszyć koncówki względem siebie- powstanie zmatowiały, kaszkowaty lut- gwarancja kłopotów.
    6. Dla ćwiczeń można później próbować wylutowywywać elementy z płytek drukowanym- dobra szkoła przed montażem układów drukowanych.
    7. o zastosowamiu odsysacza, gorącego powietrza, stacji lutowniczych i tygielka w nastepnych odcinkach lub u innych forumowiczów
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2131969
    methodx
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jak dla mnie ten temat to jest bicie piany .
    wszystkiego dobrego w nowym roku życzę
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2135047
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    paweusz napisał:
    W związku z licznymi pytaniami poczatkujących [w tym i mnie:D] ... proszę również o wklejanie tu kursów tego typu i moderatora o przyklejenie tematu

Czuję się więc niejako wywołany do odpowiedzi :
    moim zdaniem nie da się opanować tych umiejętności teoretycznie , dlatego uważam że nie ma to sensu , a stosowanie filmów edukacyjnych zapcha serwer i będzie obciążać łącze podczas ściągania , co prawdopodobnie spowolni działanie forum.
    Przede wszystkim myślę jednak że korespondencyjnie , "na sucho" nie da się tego nauczyć . Trzeba po prostu wziąć lutownicę w rękę i ... lutować . A jeżeli chodzi o teorię , zasady BHP i inne związane z tym zagadnieniem problemy , dużo opisów jest w internecie więc po co zaśmiecać to forum , zwłaszcza że nie spotkałem się niestety z owymi licznymi pytaniami początkujących - to jest pierwsze.
    Pozdrawiam.
  • #6 2140335
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    witam choć chyba wszystko zostalo powiedziane w tym temacie
    dobrze bedzie lutował ten kto ma palce "trochę poparzone" w tych sprawach nie ma litości .lutownica odizolowana+ cyna z kalafonią + kawał starej
    płyty z drukiem ,pobielenie i wyluty. pamiętajmy że nie grot do cyny z kalafonią tylko do druku plus pręcik z elementem ikrótko podgrzewane
    bo można druk odkleic .więcej nie piszę bo to nie temat tutaj
    i będę ochrzaniony, pozdrawiam
REKLAMA