logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie rysunku technicznego - dwa pliki w załączeniu

krakol 31 Gru 2005 12:02 14524 8
REKLAMA
  • #1 2133315
    krakol
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    w załączeniu są dwa pliki z rysunkeim technicznym prosilbym o sprawdzenie i ewentualne komentarze pomocy wrecz pragne aby ktos to skomentowal

ps. czy ktos ie podajemnie sprawdzenia???
    Załączniki:
    • 2.jpg (290.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (317.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2802754
    gregor1130
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    chciałbym się dowiedzieć czy są strony internetowe o rysunku technicznym chodzi o to że chcę się nauczyć rysunku technicznego - czytać a nie wykonywać - i dlatego chciałbym poznać najlepiej wszystkie oznaczenia jakie mogą być stosowane w rysunku technicznym, dokładnie opisane i ogólnie jak najwięcej chcę się conajmniej dobrze znać na rysunku (nie chcę rysować tylko jak mam skomplikowany rysunek to żebym wszystko wiedział o co w nim chodzi)

prosiłbym o podanie linków do takich stron, forum i jakieś ciekawe książki, dość zaawansowane ale konkretne czyli mało nudzenia a same konkrety i żeby obejmowały całość rysunku technicznego od podstaw po zaawansowane możliwości

z góry dzieki

może być na pm jeśli nie chcecie reklamować na przykład ksiażek
  • REKLAMA
  • #4 2802795
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Witam !
    Rzeczywiście nad estetyką warto by było popracować, szczególnie mi w oko wpadły strzałki, o ile ich kąt jest powiedzmy zachowany o tyle jedna drugiej nie równa ;-)

Pozdrawiam
    Darektbg
  • #5 2803213
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Darektbg, pytanie zostało zadane pół roku temu ;).
  • REKLAMA
  • #6 2804261
    gregor1130
    Poziom 11  
    moje pytanie jest nadal aktualne
  • REKLAMA
  • #7 2804315
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Według mnie w rys.2 powinieneś zrobić widok z boku(występuje druga oś)brak widoku z boku powoduje mniejszą czytelność rysunku.
    Załączniki:
    • Prośba o sprawdzenie rysunku technicznego - dwa pliki w załączeniu 2_233.jpg (35.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2804327
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam.
    Co do www to polecam zapytać "Google":)
    Przykładowe odpowiedzi:
    1. Teoria: http://czajek3.republika.pl/
    2. Zadania: http://graczyk.scholaris.pl/rys.html
    Ponadto polecam programy CAD. Pomagają zrozumieć przekroje kłady i inne tego typu wynalazki.
    Dodatkowo jest cała masa książek na ten temat. Obowiązkowe pozycje to wydania Igora Rydzanicza (Politechnika Wrocławska).
    Pozdrawiam.
  • #9 2804466
    gregor1130
    Poziom 11  
    Retron --> dzieki za linki

Dodano po 53 [minuty]:

po przejrzeniu pierwszej strony stwierdzam że to są tylko podstawy ale kilka rzeczy można się dowiedzieć, ja już nic się nie dowiem z tej strony bo wszystko to już wiem potrzebuję bardziej zaawansoanych materiałów, no nic trzeba będzie się wybrać do biblioteki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji użytkownik prosi o sprawdzenie załączonych rysunków technicznych i komentarze dotyczące ich poprawności. Oceniono, że rysunki są wykonane prawidłowo, jednak wskazano na potrzebę poprawy estetyki, zwłaszcza w zakresie równości strzałek. Zasugerowano dodanie widoku z boku w drugim rysunku dla lepszej czytelności, ze względu na obecność drugiej osi. Ponadto pojawiło się zapytanie o źródła internetowe i literaturę do nauki rysunku technicznego, z rekomendacjami stron zawierających teorię i zadania oraz poleceniem korzystania z programów CAD dla lepszego zrozumienia przekrojów i rzutów. Wskazano także na książki Igora Rydzanicza jako wartościowe materiały zaawansowane. Użytkownik podkreślił potrzebę bardziej zaawansowanych materiałów niż podstawowe dostępne online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA