logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża nie obraca płyty CD - czy to wina lasera? Brak widocznego światła

banmar_2005 05 Sty 2006 05:15 1569 15
REKLAMA
  • #1 2147880
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    wieża wogóle nie krcei płyty, nawet nie drgnie czy to moze byc laser przyczyną?

jeszce jedno pytanko czy laser eminuje jakies widzialne swiatło? u mnie tylko szoczewka sie wysywa a zadnego swiatła nie widac
  • REKLAMA
  • #2 2147932
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    laser jak laser powinien świecić (plamka widoczna np na przyłozonej białej kartce).
    Prawdopodobnie uszkodzony ale kto to zgadnie na odległość. Wieża to określenie bardzo ogólne.
  • REKLAMA
  • #3 2148408
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeżeli w ogóle nie startuje "kręcenie" płyty,raczej bym odrzucił laser jako przyczynę.Gdyby był uszkodzony,mechanizm powinien wystartować w poszukiwaniu płyty,a dopiero potem się wyłączyc.Szukaj na tranzystorach zasilających cały układ compaktu.Powinny być na radiatorach.Nie próbuj tylko szukać światła lasera bo możesz sobie uszkodzić oczy!!!
  • #4 2148419
    rambler_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Hmm trochę dziwne to co piszesz, bo na ogół zasada jest taka, że napęd włącza silnik napędu płyty dopiero PO rozpoznaniu laserem, że jest płyta. Jeśli laser nie działa (nie rozpozna płyty) to nie zacznie jej obracać.

Pozdrawiam, Robs.
  • #6 2148441
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

dzieki za podpowiedz bede szukał dalej a co z wyświetlaczem?
    obrucz żażenia nic nie widac na nim

Może napisz jak powstała usterka, co dziala a co nie. Jeżeli na wyświetlaczu nic nie ma (a wcześniej było), nie działa radio czy kasety (w wieży X) to trudno powiedzieć czy to układ CD czy nadrzędny.
    Napisz coś wiecej.

Cytat:

Hmm trochę dziwne to co piszesz, bo na ogół zasada jest taka, że napęd włącza silnik napędu płyty dopiero PO rozpoznaniu laserem, że jest płyta. Jeśli laser nie działa (nie rozpozna płyty) to nie zacznie jej obracać.

A jak laser ma "rozpoznać" płytę, jeżeli ta się nie kręci? Musi nią obrócić żeby stwierdzić czy jest czy nie.
  • REKLAMA
  • #7 2148444
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Robs masz rację,miałem na myśli silniczek suwaka,bo ten tak działa,ale jakoś nieszczęśliwie zredagowałem podpowiedź.Kręcenie włącza się później,najpierw "suwak" z laserem.

Dodano po 7 [minuty]:

W każdym razie,czy laser dobry czy zły,coś powinno wystartować.Najwyżej nie znajdzie płyty,tzn.nie "zobaczy" i się zatrzyma.
  • #8 2148460
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Robs masz rację,miałem na myśli silniczek suwaka,bo ten tak działa,ale jakoś nieszczęśliwie zredagowałem podpowiedź.Kręcenie włącza się później,najpierw "suwak" z laserem.

Algorytm polega na tym żeby umieścić laser na samym "początku" płyty (czyli jak najbliżej środka) bo tam znajdują się pierwsze sektory (gdzie zapisane są niezbędne do pracy informacje).
    Ale żeby je przeczytać trzeba zakręcić płytą. Wiązka lasera nie może trafić na przeciwległy koniec płyty (nie czyta na odległość) - odczytuje tylko to co znajduje się "nad nim". Do tego jest układ korekcji sterujący soczewką (może ją przesuwać w 3d).
  • REKLAMA
  • #9 2148463
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Jesli laser jest w takim stanie że wogóle nie wie czy jest płyta czy nie, to się nie zakręci!
  • #10 2148469
    rambler_
    Poziom 14  
    Nie. :-) Laser jest poruszany polem magnetycznym w którym "siedzi" - taki ruch w zupełności wystarczy, żeby rozpoznać płytę (czy jest i tylko tyle na początek) bez jej obracania i tak właśnie działa 90% napędów CD-DVD. Więc WCALE nie trzeba ruszać płyty, żeby sprawdzić czy ona jest :-). Dopiero "jak jest" to włącza się napęd płyty w celu sprawdzenia CO TO ZA PŁYTA.

Pozdrawiam, Robs.
  • #11 2148475
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    rambler_ napisał:
    Nie. :-) Laser jest poruszany polem magnetycznym w którym "siedzi" - taki ruch w zupełności wystarczy, żeby rozpoznać płytę (czy jest i tylko tyle na początek) bez jej obracania i tak właśnie działa 90% napędów CD-DVD. Więc WCALE nie trzeba ruszać płyty, żeby sprawdzić czy ona jest :-). Dopiero "jak jest" to włącza się napęd płyty w celu sprawdzenia CO TO ZA PŁYTA.

Pozdrawiam, Robs.

Pierwszo słyszę tą tezę :| A jak wytłumaczysz takie przypadki jak ten, gdzie płyta wogóle się nie obraca, a po wymianie lasera napęd śmiga jak talala?
  • #12 2148515
    rambler_
    Poziom 14  
    Chyba nie czytasz dokłądnie ;-). To oczywiste: Wymiana padniętego lasera na nowy -> Nowy laser rozpoznaje płytę i zaczyna ją obracać. Co tu jest dziwnego?

Robs.
  • #13 2148526
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Może napisz jak powstała usterka, co dziala a co nie. Jeżeli na wyświetlaczu nic nie ma (a wcześniej było), nie działa radio czy kasety (w wieży X) to trudno powiedzieć czy to układ CD czy nadrzędny.
    Napisz coś wiecej.

kupilem wieze bez transformatora zasilającego wiec nie znałem napiec(brak schematu) ale po układzie doszlem przypuszczalnie do napiec wyjsciowych z trafa wiec nie wiem czy wyświetlacz wczesniej chodził
    radio , magnetofon wszystkie funkcje sterowania tez jedynie siła głosu ma tylko 4 stopnie( brak płynnej regulacji głośnosci)> to wieża Uniwersum VTC-CD 1089 na koncówce mocy STK 4192
  • #14 2148586
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    rambler_ napisał:
    Chyba nie czytasz dokłądnie ;-). To oczywiste: Wymiana padniętego lasera na nowy -> Nowy laser rozpoznaje płytę i zaczyna ją obracać. Co tu jest dziwnego?

Robs.

Mi chodziło o tą tezę z polem magnetycznym - pierwszy raz się z tym spotkałem, że w taki sposób jest rozpoznawany stan (płyta jest lub brak). Ale nie róbmy offtopicu, bo to nie jest tematem tego problemu.
  • #15 2148855
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

wieze bez transformatora zasilającego wiec nie znałem napiec(brak schematu) ale po układzie doszlem przypuszczalnie do napiec wyjsciowych z trafa wiec nie wiem czy wyświetlacz wczesniej chodził
    radio , magnetofon wszystkie funkcje sterowania tez jedynie siła głosu ma tylko 4 stopnie( brak płynnej regulacji głośnosci)

Tzn radio / magnetofon działa czy nie?
    Jeżeli nie działa to CD napewno też nie bęzdzie. Trzeba szukać błędu "wyżej".

Odnośnie tych laserów i rozpoznawania płyt.
    Swojego czasu rozprułem troche CD-Romów - i zawsze po włożeniu płyty i zamknięciu tacki płyta zaczynała się obracać, dopiero później następowała próba przeczytania.
    Zresztą wystarczy wziąść jakąś płytkę i włożyć "odwrotnie" do CD-ROMu. Nie trzeba go rozbierać żeby usłyszeć jak płytka wiruje przez chwilkę (pomimo tego że laser nie rozpoznał jej obecności).
  • #16 2148944
    banmar_2005
    Poziom 31  
    wszystko chodzi radio magnetofon nawet cd jak wymieniłem laser tylko teraz mam problem z tym wyświetlaczem.

z tego co doszłem to żazenie 3V jest i jeszcze ulemne napiecie dochodzi do procesora i wyświetlacza 15V podawane przez diode zenera z zasilacza
    ktos mi napisał ze powinno być ujemne 30 ale to nie mozliwe u mnie bo napiecie podawane jest z diody zenera 15V

prosze o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Uniwersum VTC-CD 1089, która nie obraca płyty CD i nie wyświetla nic na wyświetlaczu. Główne pytania dotyczą przyczyn braku obracania płyty oraz czy laser emituje widzialne światło. Dyskusja wskazuje, że laser powinien emitować widoczną plamkę światła (np. na białej kartce), a jego uszkodzenie może uniemożliwiać rozpoznanie płyty i uruchomienie silnika napędu. Jednakże niektórzy uczestnicy podkreślają, że w większości napędów laser rozpoznaje obecność płyty bez jej obracania, a dopiero po wykryciu płyty włącza się silnik. W przypadku braku jakiejkolwiek reakcji mechanizmu, przyczyną może być uszkodzenie układu zasilania lub sterowania, zwłaszcza jeśli wyświetlacz i inne funkcje (radio, magnetofon) działają nieprawidłowo. Autor potwierdził, że po wymianie lasera napęd CD działa, ale problemem pozostaje wyświetlacz, który nie pokazuje nic mimo obecności napięć zasilających (3V i 15V z diody zenera). Sugerowano, że brak płynnej regulacji głośności i inne anomalie mogą wskazywać na uszkodzenie nadrzędnego układu sterującego lub zasilania. Wskazano konieczność dalszej diagnostyki układów zasilających i procesora, gdyż laser sam w sobie nie powoduje obracania płyty bez prawidłowego sterowania.
REKLAMA