logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przepalajace sie bezpieczniki w starym budownictwie

qiuve 05 Sty 2006 13:05 1926 12
  • #1 2148625
    qiuve
    Poziom 1  
    witam!
    od jakiegos miesiaca czesto wybija prad w mieszkaniu (u dziewczyny), ostatnio prawie codziennie. dzieje sie to nawet gdy w mieszkaniu nie jest wlaczone zadne urzadzenie. np. dzwonilem dzwonkiem do drzwi gdy wrocilem po 15min pradu juz nie bylo.
    w skrzynkach sa 3 bezpieczniki, bodajrze jeden glowny i dwa swiatla i gniazdek.. po wkreceniu nowego bezpiecznika glownego (16A inne chyba tam nie wchodza) od razu sie przepala..
    niewiem od czego zacząc naprawe i co mozna w tej sytuacji zrobic, bo nie mam juz kasy na nowe bezpieczniki codziennie.
    budownictwo jest stare, 2 przewody w gniazdkach.. czy cos moze byc przepalone w gniazdkach? ewentyalnie wilgoc w domu?
    prosze o pomoc!
  • #2 2148645
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    na początku wyjmij bezpieczniki zabezpieczające obw.gniazdek i obw.oświetlenia .Zostawjając glowny stwierdzisz czy do tego miejsca jest ok.W mieszkaniu nie powinno być prądu.Potem kolejno sprawdzasz na ktorym obwodzie występuje nadmierny pobor.
  • #3 2148765
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    I zrob to szybko - zeby potem nie bylo w dzienniku "powodem tragedii byla niesprawna instalacja elektryczna".
    Wszystko wskazuje na jakies zwarcie. Posprawdzaj gniazdka i puszki elektryczne na poczatku. Jesli masz wilgoc w scianacgh (np. bo kochany sasiad zalewa) to tez moze byc.

Dodano po 1 [minuty]:

No i moze warto zainwestowac w bezpieczniki automatyczne?
  • #4 2149245
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Sprawdź też użądzenia pracujące okresowo takie jak lodowka, pralka lub bojler pralka gdyż to one mogą powodować przepięcia w sieci.
  • #5 2149388
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Kable dożyły juz swojego wieku i albo coś się gdzieś "zwulkanizowało" albo grzeją się w ścianach i to powoduje wyrzucanie bezpieczników. Kolega u góry ma rację: pora na mały remoncik, abyś nie musiał gościć swej Pani i teściowej w swoim domku ;-)
  • #6 2149671
    adjar
    Poziom 24  
    Nie strasz chlopaka, bo zamiast brac sie za naprawy zaciagnie sie do Legii:)
    A zreszta moze nie bedzie tak zle. Jesli to nie w scianie, tylko np. cos zwiera w gniazdku czy w puszce, lub (co nieglupio zauwazyl harlejowiec urzadzenia o ktorych sie nie pamieta, choc tez sa caly czas podlaczone. Moze warto je wszystkie odlaczyc i zobaczyc czy problem sie powtorzy) to moze obejdzie sie bez prucia scian. napewno dobrze najpierw za rada nikifora ograniczyc obszar poszukiwan, a potem sprawdzac po kolei. No a jesli jednak w scianach - to klasc nowe kable i tak lepiej po wierzchu chyba , pod jakas listwa, bedzie latwiejszy dostep.
  • #7 2149842
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Wtam.
    Można by też było sprawdzić sąsiadów, czy przypadkiem ktoś nie podłączył się za Twoimi bezpiecznikami.
    Najlepiej wyłączyć dosłownie wszystko i zobaczyć czy licznik się kręci.
  • #8 2150560
    adjar
    Poziom 24  
    Jesli bezpieczniki sa w mieszkaniu (a tak zrozumialem) - to ciezko mi sobie wyobrazic jakby to mozna bylo zrobic (chociaz z drugiej strony polak potrafi :) ) Jesli sa poza mieszkaniem - jak najbardziej jest to mozliwe i warto sprawdzic.
  • #9 2156191
    rar
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    [quote="adjar"]Jesli bezpieczniki sa w mieszkaniu (a tak zrozumialem) - to ciezko mi sobie wyobrazic jakby to mozna bylo zrobic (chociaz z drugiej strony polak potrafi :) ) Jesli sa poza mieszkaniem - jak najbardziej jest to mozliwe i warto sprawdzic.[/ W praktyce jest to możliwe i przy sprzyjających warunkach[niedoróbki fachowców] wcale nie takie trudne.
  • #10 2159254
    adjar
    Poziom 24  
    To mnie rar "zastrzeliles" - moglbys rozwinac temat? Bo wydawalo mi sie, ze jak licznik w mieszkaniu, to nie ma mocnych - zeby sie podlaczyc, trzeba jakos sie dostac do mieszkania (no chyba ze pijany majster wyciagal kable na zewnatrz zeby je potem spowrotem do mieszkania wciagnac :) ) Mam liczniki w domu i czulem sie raczej bezpiecznie - dotad... Zaburzyles moje poczucie bezpieczenstwa, moglbys wiec wyjasnic, jak to jest mozliwe (oczywiscie zeby sie zabezpieczyc potem, a nie podlaczac do sasiadow :) )
  • #11 2159395
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Mam uprawnienia sep,więc miałem do czynienia z czymś takim.Koniecznie należy wezwać fachowca z miernikiem izolacji,po zdjęciu napięcia z obwodów i wyłaczeniu wszelkich odbiorników(żarówki też)należy zmierzyć obwody wyjściowe(za bezpiecznikami).Miernik może być na 500V,1000V.2500V.Jeżeli kable wyjdą dobrze(minimum 1000Ω/V) to trzeba szukać w odbiornikach.Robota raczej dla fachowca z doświadczeniem.Powodzenia.
  • #12 2162082
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Zobacz czy w puszkach nie są połączone przewody miedziane z aluminiowymi. Z doświadczenia wiem, że taki mix lubi się palić. U mojej babci też tak cały czas wywalało bezpieczniki i okazało się, że właśnie przez takie iskrzenie jarały się styki.
  • #13 2187592
    Bronko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem taki problem gy miałem terme elektryczną i zjadło mi grzałke wtedy było "bum" gdy się załączała.

Podsumowanie tematu

✨ W starym budownictwie często przepalające się bezpieczniki mogą być spowodowane zwarciami w instalacji elektrycznej, uszkodzeniami przewodów, wilgocią w ścianach lub wadliwymi połączeniami, np. między przewodami miedzianymi a aluminiowymi. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od wyjęcia bezpieczników obwodów gniazdek i oświetlenia, pozostawiając tylko bezpiecznik główny, aby sprawdzić, czy problem występuje na poziomie głównym. Następnie należy kolejno sprawdzać poszczególne obwody, gniazdka i puszki elektryczne pod kątem zwarć i uszkodzeń. Warto również odłączyć wszystkie urządzenia elektryczne, w tym te pracujące okresowo (lodówka, pralka, bojler), aby wykluczyć ich wpływ na przepalanie bezpieczników. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń przewodów lub połączeń, szczególnie w starych instalacjach z dwoma przewodami, może być konieczna wymiana okablowania, najlepiej z zastosowaniem nowych przewodów prowadzonych pod listwami, co ułatwi dostęp i konserwację. Zaleca się pomiar izolacji przewodów miernikiem o napięciu testowym 500-2500 V, co powinno wykonać wykwalifikowane SEP, aby dokładnie zlokalizować miejsce zwarcia. Możliwe jest także sprawdzenie, czy nie doszło do nieautoryzowanego podłączenia do instalacji przez sąsiadów, zwłaszcza jeśli bezpieczniki znajdują się poza mieszkaniem. Warto rozważyć wymianę bezpieczników topikowych na automatyczne dla większej wygody i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA