logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy włącznik z regulacją w wiertarce Celma PRCr 10/6 II L?

wisz 05 Sty 2006 23:48 16048 10
REKLAMA
  • #1 2151024
    wisz
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Mam wiertarkę Celma-Bosch (stary typ) PRCr 10/6 II L (2 biegi, bez regulacji prędkości obrotowej i kierunku prawo-lewo). Chciałem w niej wymienić stary włącznik (2 styki; jeden na fazie drugi na zerze) na nowszy od Celmy 2 biegowej z regulacją prędkości obrotowej (ale nadal bez zmiany kierunku obrotów). Niestety na nowym włączniku oznaczenia zacisków podłączenia są inne niż na starym. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak należy podłączać nowy włącznik z regulacją prędkości obrotowej w tej wiertarce?
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3224071
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    sprawa jest prosta a mianowicie w wyłączniku z regulacją dwa wejścia te po przeciwnej stronie przycisku to jakby jeden zacisk na dwa przewody wewnątrz zmostkowany gdzie przychodzi jeden przewód z sieci a drugi od silnika pozostałe dwa wejścia od spodu to wejście zasilania i odpływ na silnik
  • REKLAMA
  • #3 4898638
    tom-tom
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Pytanie do znawców tematu
    Mam starą (ale całkiem jarą) wiertarkę Celma PRCr 10/6S - sprzed 20 lat.

Czy do niej będzie pasował włącznik z regulatorem obrotów od obecnej Celma PRCr 10/6ES występujący w katalogu jako: "Łącznik elektron mod. 35-35; 6/6A" nr kat. 1115-293-128.

Pytanie się właściciwie prowadza do tego czy obudowa w tym czasie (ostanich 20 lat) była modyfikowana, bo jak domniemuję obudowa dla obecnje wesji S i ES niczym się nie różni.

Pozdrawiam Tomasz
  • #4 4898929
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    tom-tom napisał:
    Pytanie do znawców tematu
    Mam starą (ale całkiem jarą) wiertarkę Celma PRCr 10/6S - sprzed 20 lat.

Czy do niej będzie pasował włącznik z regulatorem obrotów od obecnej Celma PRCr 10/6ES występujący w katalogu jako: "Łącznik elektron mod. 35-35; 6/6A" nr kat. 1115-293-128.

Pytanie się właściciwie prowadza do tego czy obudowa w tym czasie (ostanich 20 lat) była modyfikowana, bo jak domniemuję obudowa dla obecnje wesji S i ES niczym się nie różni.

Pozdrawiam Tomasz

Oczywiście . Nawet gdyby coś minimalnie nie pasowało mechanicznie a da się jakoś wmontować to pod względem elektrycznym bez problemu musi pracować.
  • REKLAMA
  • #5 4900636
    tom-tom
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    elektromechanik napisał:

Oczywiście . Nawet gdyby coś minimalnie nie pasowało mechanicznie a da się jakoś wmontować to pod względem elektrycznym bez problemu musi pracować.

Co do możliwości elektrycznego podłączenia to nie miałem nigdy wątpliwości.
    Pytanie dotyczyło dopasowania mechanicznego - czasami dopasowanie mechaniczne sprawia duży problem lub staje się niemożliwe bez znacznej ingerencji w obudowę.
    Jakieś małe podpiłowanie to żaden problem. :D
  • REKLAMA
  • #6 9196985
    mattai
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Może któryś z kolegów podać oznaczenie tego włącznika regulowanego?
    Przekopałem siec ale bez tego nie udało mi sie znaleźdź. Te włącz/wyłącz trafiłem, ale regulacji nie.
  • #7 9198277
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Ocena: 367
    Włącznik z regulacją obrotów do Celma PRCr10/6AEO ma kod fabryczny C-46928
  • #8 9200737
    mattai
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Podziękował, bo juz rozważałem AVT-1007, ale jak sobie policzyłem ile to wyniesie i ile z tym sie wiaże komplikacji dałem spokój. pomimo sympatii do samodzielnych prac , gra nie warta świeczki :D
  • #9 13882675
    bc30se
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam, identyczny problem, odziedziczyłem nową małą zieloną celmę, czy na przycisku o którym mowa, czyli C-46928, będą również działały obroty prawo/lewo?
  • #10 13882722
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6508
  • #11 13882739
    bc30se
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Dobra bardzo Tobie dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany starego włącznika dwustykowego w wiertarce Celma-Bosch PRCr 10/6 II L na nowszy włącznik z regulacją prędkości obrotowej, bez zmiany kierunku obrotów. Nowy włącznik ma inne oznaczenia zacisków, co budziło wątpliwości dotyczące prawidłowego podłączenia. Wyjaśniono, że włącznik z regulacją posiada dwa zaciski po przeciwnej stronie przycisku, które są zmostkowane i służą do podłączenia przewodu zasilającego oraz przewodu do silnika, natomiast pozostałe dwa zaciski to wejście zasilania i wyjście do silnika. Poruszono także kwestię kompatybilności mechanicznej i elektrycznej włączników z różnych wersji wiertarek Celma PRCr 10/6S i 10/6ES, gdzie elektrycznie włączniki są kompatybilne, a ewentualne różnice mechaniczne można skorygować drobną obróbką. Podano kod fabryczny włącznika z regulacją obrotów do modelu Celma PRCr 10/6AEO jako C-46928. Włącznik ten nie posiada funkcji zmiany kierunku obrotów prawo/lewo, co jest zgodne z wymaganiami dla starszych modeli wiertarek Celma. Podano również linki do źródeł z częściami i dyskusjami technicznymi dotyczącymi tych włączników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA