logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop OS-352 - brak synchronizacji, poszukuję schematu i typowych usterek

QuakeBass 07 Sty 2006 13:17 1663 8
  • #1 2155418
    QuakeBass
    Poziom 13  
    Witam, od wczoraj jestem posiadaczem oscyloskopu OS-352 (sprzęt polikwidacyjny z uczelni), nie działa synchronizacja, przydałby się schemat, jeśli ktoś chciałby się podzielić, to będe wdzięczny. Cenne będą też informacje, co najczęściej pada w tym modelu.
  • Pomocny post
    #2 2155520
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie.Posiadam oscyloskop OS352 i OS351 i wiem że budowa są bardzo do siebie zbliżone .Posiadam schemat oscyloskopu OS-351 ,kiedyś posługiwałem się nim przy naprawie OS 352 .Posiadam również schemat OS 350.Jeżeli jesteś zainteresowany posiadaniem tego schematu to mogę ci go wysłać .Jest on kserowany wiec nie będzie rewelacji co do jakości ale to zawsze coś.Może ci pomoże w naprawie musisz mi podać adres swojej poczty to ci postaram się wysłać .Pozdrawiam
  • #3 2155537
    QuakeBass
    Poziom 13  
    Będe bardzo wdzięczny :) mail: quake_bass(_at_)wp.pl

Tak w ogóle to czym się te 2 modele od siebie różnią? Pasmo chyba to samo, wyglad ten sam...
    Jeden miły facet na wydziale wspomniał, że najczęściej lecą scalaki (nie powiedział które dokładnie) ale że są na 20V a w oscylu zasilane są z 22V, albo na odwrót. Pierwsi kandydaci to chyba UL1102.
  • Pomocny post
    #4 2180437
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    -gdzieś na elce są schematy do OS351 - to prawie to samo
    standardowo sprawdź napięcia z zasilacza czy są prawidłowe
    -potem pod lupę układ synchronizacji - do tego potrzebny jest drugi oscyloskop do badania przebiegów
  • #5 2180985
    QuakeBass
    Poziom 13  
    Nie dziala stabilizator +12V w zasilaczu - tetnienia sie przedostaja, dlatego mial problemy z synchronizacja. Zmiejszylem napiecie do 10,5V to tetnienia staly sie prawie nieodczuwalne (wiec tranzystor mocy powinien byc ok), ale to nie rozwiazuje problemu. Jesli nie znajde przyczyny to chyba wstawie tam 7812 :) W sumie to wystarczy doczepic V+ i Vout, poniewaz jest przykrecony do chassis oscyla to mase bedzie mial z radiatora, wystarczy wkrecic bez podkladki ;)
    Ale najpierw sprawdze jeszcze fabryczny stabilizator.
    Co do drugiego oscyla - mam OS 150 i wkladke 4 kanalowa. Do pelni szczescia potrzebna jeszcze wkladka samplingowa :)
  • Pomocny post
    #6 2182386
    rubens
    aby poprawnie działała synchronizacja w tym oscyloskopie MUSI być ustawione dokładnie 12 V
    -wymień elektrolit filtrujący w gałęzi , sprawdź półprzewodniki i rezystory
    Co do uszkodzeń układów scalonych to nigdy nie miałem z nimi problemów
  • #7 2182984
    QuakeBass
    Poziom 13  
    Dobrze wiedzieć :)
    A jak byś skomentował pomysł wstawienia 7812?
  • Pomocny post
    #8 2184005
    rubens
    -jeśli obciążenie na zasilaniu 12V jest mniejsze niż 1A to można włożyć stabilizator ( o ile jest to tylko napięcie "pojedyńcze" )
    Sprtawdż czy gdzieś z tego oryginalnego układu stabilizacji nie jest brane jakieś napięcie odniesienia dla innych stabilizatorów ( jeśli nie to można śmiało wstawiać 7812).
  • #9 2188898
    QuakeBass
    Poziom 13  
    Dzis w koncu mialem czas zajac sie malenstwem. Próbowałem znaleść usterke w orginalnym stabilizatorze, ale w końcu nie znalazłem i wsadziłem 7812 - daje napięcie 12,08V - obraz jest stabilny jak żyletka - ani drgnie :) Po prostu rewelacja :)
    Jedyne co jest troche dziwne to linia ma różne natężenie w czasie rysowania (nie są to duże zmiany ale zauważalne) - może już lampa mi sie kończy? Przed wymianą stabilizatora chyba ten problem też był.
    Generalnie problem rozwiązany więc zamykam temat. Wszystkim bardzo dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz oscyloskopu OS-352 zgłosił problem z brakiem synchronizacji. Wskazano, że modele OS-351, OS-352 i OS-350 mają zbliżoną budowę, a schematy do OS-351 i OS-350 mogą pomóc w naprawie OS-352. Najczęstszą usterką są problemy z zasilaniem, zwłaszcza stabilizatorem +12V, który w oryginale może mieć napięcie niezgodne z wymaganiami układu synchronizacji. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza, wymiana elektrolitów filtrujących oraz kontrola półprzewodników i rezystorów w układzie synchronizacji. W przypadku uszkodzenia stabilizatora +12V skutecznym rozwiązaniem jest zastąpienie go popularnym stabilizatorem 7812, pod warunkiem, że obciążenie nie przekracza 1A i nie jest wykorzystywane napięcie odniesienia z oryginalnego układu. Po wymianie stabilizatora 7812 uzyskano stabilne napięcie 12,08V, co przywróciło stabilną synchronizację i poprawiło działanie oscyloskopu. Drobne zmiany natężenia linii podczas rysowania mogą wskazywać na zużycie lampy oscyloskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA