logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza stereo na TDA7294 - koszty, zasilanie, zestawy AVT

Spritzer 07 Sty 2006 14:38 1473 9
REKLAMA
  • #1 2155725
    Spritzer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chce zbudować wzmacniacz stereo jednak moja wiedza jest znikoma ale cały czas się ucze i zbieram info myśle że dam rade nie ukrywam że potrzebna mi pomoc:]
    Projekt będzie się opieral o układy scalony TDA7294 (dwa mono bloki) Kity ze sklepu avt.pl

http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=33270
    Czy to dobry wybór? jak wysokie będą koszty budowy?
    Czy kupić zestaw z płytką drukowana i dokumentacja czy z + kompletem elementów? <ktoś mówił że taniej mnie to wyniesie jak sobie kupie w sklepie osobno elementy>
    i co z zasilaniem co będe musiał kupić??dodam że kolumny będą na 4? ale sub juz na 8? ale to może ulec jeszcze zmianie...
    To tyle na początek dodam że później (jak to się uda;)) skusze się o rozbudowe o przedwzmacniacz z regulacją dźwięku... wskaźniki wysterowania itp.
    z góry Dzięki ( przeglądałem to forum są ciekwe projekty ale i tak zdecydowałem się na założenie tego postu bo chce tu zamieszczać wszystki pytania odnośni tego projektu itp.)
  • REKLAMA
  • #2 2156053
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Proponuję kupić elementy na allegro:

TDA7294 - ok.13zł/szt.
    Płytka + dokumentacja 6zł/szt.
    Reszta elementów jest warsztacie każdego elektronika ;)
    No może oprócz trafa.

Pozdrawiam.

PS: A w AVT mają drogo !!!
  • REKLAMA
  • #3 2160988
    Spritzer
    Poziom 11  
    Ok zamówiłem płytki o części postaram się w tygodniu... na początek taka konstrukcja powinna mnie zadowolić... Czym mam to zasilić?? nie oczekuje mocy 100W wystarczy mi 60W
  • #4 2161120
    dee jay G
    Poziom 26  
    Będzie 60W :D Te 100W Jest troszkę przesadzone :)
    Teraz potrzebujesz trafo 2x30V/200W, mostek prostowniczy i ze 4 kondensatory po 4700uF i wszystko :D
  • REKLAMA
  • #5 2161421
    Spritzer
    Poziom 11  
    OK:D
    200W To nie za mało? A i jeszcze jedno (troche wstyd zapytać ale ja się ucze i uzupełnie tą wiedze) Jakie zadanie spełniają kondensatory i dlaczego 4700uF a nie większe np: 10000uF?
  • Pomocny post
    #6 2161966
    dee jay G
    Poziom 26  
    200W przy napięciu 2x30V to minimum.
    Możesz oczywiście zastosować mocniejszy np. 300W.
    Kondensatory służą do wygładzenia tętnień napięcia, bo z trafa dostajesz napięcie zmienne, mostek je prostuje i jest stałe, ale impulsowe, a kondensatory muszą je jeszcze "wygładzić".
    Oczywiście, że możesz dać np. 2 po 10000uF, poprostu tak tylko napisałem.
  • REKLAMA
  • #7 2165819
    Spritzer
    Poziom 11  
    hmm a jak bym chciał zainstalować jeszcze jedną końcówke mocy? (Chciałem jeden tda mieć na aktywnym filtrze dolnoprzepustowym do suba bo mam pasywny w dodatku bez filtra a drugi jest w trakcie prac więc tez bym go zrobił bez filtra:]) To co z zasilaniem musi być większe tzn. jakie?
  • #8 2165863
    dee jay G
    Poziom 26  
    Czekaj, bo już się pogubiłem :P
    Chcesz zrobić wzmacniacz mono, stereo, czy 2+1 (stereo+sub) ?
  • #9 2165877
    Spritzer
    Poziom 11  
    to sie nazywa szybka odpowiedź;)
    Chce stereo+sub 2.1 ale jeżeli to dużo problemu to ja podziękuje:]
  • #10 2165918
    dee jay G
    Poziom 26  
    Nie, to nie dużo problemu, bo ten TDA to prosty wzmacniacz ;) Tylko trzeba mocniejsze zasilanie, a to znów podnosi koszta o parę zł :D

OK, czyli wzmacniacz trzy kanałowy...
    Hmm. Proponował bym zasilić kanały stereo z jednego zasilacza np 2x24V/200W, a kanał sub z osobnego, ale wycisnąć z TDA ostatnie poty :D Zasilanie na granicy 42V, czyli trafo do kanału SUB powinno mieć 2x35V/150W!
    Sam chcę zbudować taki wzmacniacz :D
    Tyle, że mój będzie miał 4 kanały i z tego 2 w mostku !!
    Czyli 2x150W SUB. i 2x70W SAT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza stereo opartego na układach scalonych TDA7294, z wykorzystaniem zestawów dostępnych w sklepie AVT. Zalecane jest samodzielne kupowanie elementów, gdyż zestawy AVT są droższe. Do zasilania wzmacniacza o mocy około 60W wystarczy transformator 2x30V o mocy 200W, mostek prostowniczy oraz kondensatory filtrujące o pojemności około 4700µF, które wygładzają tętnienia napięcia po prostowaniu. Można zastosować kondensatory o większej pojemności, np. 10000µF, dla lepszego wygładzenia. Przy planowanej rozbudowie do konfiguracji 2.1 (stereo + subwoofer) konieczne jest mocniejsze zasilanie, np. osobny transformator 2x35V/150W dla kanału subwoofera oraz 2x24V/200W dla kanałów stereo. Układ TDA7294 jest prosty w konstrukcji, a rozbudowa o przedwzmacniacz z regulacją dźwięku i wskaźnikami wysterowania jest możliwa. Koszty można ograniczyć poprzez zakup elementów osobno, a zasilanie i dobór kondensatorów są kluczowe dla stabilnej pracy wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA