logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego?

servgsm 08 Sty 2006 16:57 1734 12
REKLAMA
  • #1 2159757
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam!
    Mam system Windows xp home edition SP2 i wczoraj włożyłem do swojego komputera dysk kumpla zainstalowałem mu ten sam windows i wyjołem dysk. Ale teraz wygląda na to że mam dwa windowsy (patrz załacznik) no i w załączonym pliku pokazuję co mi się pokazuje jak uruchamiam komputer... Jak zrobić żeby komputer widział tylko jednego windowsa (drugiego od góry) i żeby uruchamiał mi się juz bez żadnych problemów (bez wybierania żadnych systemów poprostu ten co jest to ma mi się od razu uruchamiać)
    Proszę o pomoc!
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? o lol D 006.jpg (29.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2159770
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Temat wielkrotnie omawiany na forum i to nie tylko tym, a wiec uszyj szukaj!
    W szukaj wpisz "boot.ini", nie zaszkodzi tez poczytac przyklejony post!
  • Pomocny post
    #3 2159779
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    w konsoli odzyskiwania fixboot /mbr
    lub Start -> uruchom -> msconfig

zakładka boot.ini
    przestaw czas na 0s

Ewentualnie można jeszcze zaingerować w boot.ini i wyciąć linię odpowiadającą za ten drugi "system"
  • Pomocny post
    #4 2159780
    aro_s-c
    Poziom 13  
    prawdobodobnie to jest zapisane w 1 pliku (tylko teraz ci nie powiem dokładnej nazwy---> boot.ini albo jakoś tak). wiem że na 90% da się to zrobić ale serio nie pamiętam jak.

ale przynajmniej wiesz że już się tak nie robi jak ty to zrobiłeś :D
    1. troche bez sensu jest instalowac komus system na swoim kompie (no chyba ze 3/4 podzespołów w kompie ma identyczne)
    2. jak już musisz tak zrobić to pamiętaj o wyłączeniu swojego dysku....

pozdraiwam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2159871
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Witam . mój komp > właściwosci> zawansowane > uruchamianie odzyskiwanie >ustawienia .( wskaz ten drugi i ustaw czas ) pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2160042
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    daj start i w uruchom wpisz msconfig nastepnie zakladka boot.ini i tam masz opcje sprawdz sciezki wszystkie rozruchu kliknij to i sam sie system skontroluje i poprosi o uwusniecie wpisu ktory jest odwolaniem do czegos czego nie ma
  • REKLAMA
  • #7 2160340
    servgsm
    Poziom 23  
    mrrudzin napisał:
    w konsoli odzyskiwania fixboot /mbr
    lub Start -> uruchom -> msconfig

zakładka boot.ini
    przestaw czas na 0s

Ewentualnie można jeszcze zaingerować w boot.ini i wyciąć linię odpowiadającą za ten drugi "system"

Tutaj wszystko ok wszyscy po trochu naprowadzili mnie na trop i przyznam ze jest o wiele lepiej :) ale wybór nadal się wyświetla na niecałą sekundę. i właśnie chciałem wyciąć tą linijkę z niedziałającym systemem o którym wspomniał kolega powyżej (patrz: cytat) ale nie mogę znaleźć samego pliku boot.ini czy ktoś mógłby podać mi jego lokalizację?
    Pozdrawiam!
  • #8 2160421
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

czy ktoś mógłby podać mi jego lokalizację?

C:\

Plik jest ukryty

Dlatego Mój komputer (2*lewym) -> narzędzia (menu na górnym pasku) -> Opcje folderów -> widok (zakładka) -> pokaż ukryte pliki i foldery (zaznaczyć).
    Później zastosuj / ok

I Na C powinno już być widać wszystko.

Później możeszy wyłączyć widoczność plików ukrytych w taki sam sposób (tylko zmienić opcje na nie pokazuj plików i folderów ukrytych)
  • #9 2160473
    servgsm
    Poziom 23  
    mrrudzin napisał:
    Cytat:

czy ktoś mógłby podać mi jego lokalizację?

C:\

Plik jest ukryty

Dlatego Mój komputer (2*lewym) -> narzędzia (menu na górnym pasku) -> Opcje folderów -> widok (zakładka) -> pokaż ukryte pliki i foldery (zaznaczyć).
    Później zastosuj / ok

I Na C powinno już być widać wszystko.

Później możeszy wyłączyć widoczność plików ukrytych w taki sam sposób (tylko zmienić opcje na nie pokazuj plików i folderów ukrytych)

No cały czas mam pokazane pliki ukryte a nie widze tego pliku na żadnej z partycji (na C tez nie ma)
  • Pomocny post
    #10 2160618
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Spróbuj tego co proponuje oleq_30 czyli uruchom msconfig (Start->Uruchom wpisz msconfig) i w zakładce BOOT.INI wciśnij Sprawdź wszystkie ścieżki rozruchu

Jeżeli system jest zainstalowany na C:\ to plik boot.ini musi być na głównej ścieżce. Patrz zrzut ekranu
    Sprwdź jeszcze raz czy masz takie ustawienia w Opcjach folderów jak pokazuję na zrzucie ekranu.
    Już prościej się wytłumaczyć chyba nie da ...
    Załączniki:
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? Opcje_folderow.jpg (37.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? Boot.jpg (40.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2163197
    servgsm
    Poziom 23  
    Witam!
    No przyznam ze jest coraz lepiej :) Tyle że został mi jeden system operacyjny, ale i tak mam ten ekran wyboru przez 3 sekundy podejrzewam że przyczyną tego jest ustawienie na 3 sekundy w boot.ini (patrz pysunek poniżej) ale nie mogę tego zmienić na 0s! A no i nie mogę się doszukać w dalszym ciągu pliku boot.ini na C go nie widać! PATRZ RYSUNEK PONIŻEJ a i dołączam jeszcze screen z moimi ustawieniami co do plików ukrytych...
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? ust1.JPG (44.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? ust2.JPG (48.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? ce.JPG (24.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć drugi wpis Windows XP z menu startowego? conf.JPG (38.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 2163586
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Na zrzucie ust1.JPG odznacz opcję "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane)".

Plik boot.ini jest plikiem ukrytym, systemowym i chronionym.
  • #13 2166664
    servgsm
    Poziom 23  
    paweliw napisał:
    Na zrzucie ust1.JPG odznacz opcję "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane)".

Plik boot.ini jest plikiem ukrytym, systemowym i chronionym.

Ok wszystko jest już ok :) Wszystkim dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam!
    !!!TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system Windows XP Home Edition SP2 i po podłączeniu dysku z inną instalacją Windows XP zauważył podwójny wpis systemu w menu rozruchowym. Problem polegał na wyświetlaniu dwóch opcji systemu podczas startu komputera oraz konieczności ręcznego wyboru systemu. Rozwiązania obejmowały edycję pliku boot.ini, który jest ukrytym, systemowym i chronionym plikiem na partycji C:, zawierającym wpisy dotyczące dostępnych systemów operacyjnych. Aby go zobaczyć, należało włączyć wyświetlanie ukrytych i chronionych plików systemowych w opcjach folderów. Następnie w msconfig, w zakładce boot.ini, można było sprawdzić i usunąć nieaktualne wpisy oraz ustawić czas oczekiwania na 0 sekund, co powodowało automatyczne uruchamianie jednego systemu bez wyświetlania menu wyboru. Alternatywnie sugerowano użycie konsoli odzyskiwania i polecenia fixboot /mbr. Po zastosowaniu tych kroków problem został rozwiązany, a ekran wyboru systemu przestał się pojawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA