logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Philips 107T - dioda zmienia kolor, brak obrazu po włączeniu

rafal17 07 Mar 2006 16:59 1232 8
REKLAMA
  • #1 2386056
    rafal17
    Poziom 11  
    Po 5 latach uzytkowania mój monitor 'padł'. Wyłaczyłem go normalnie na drugi dzien nie chce sie włączyc. W czym jest problem gdy go włanczam dioda świeci sie przez kilka sekund na zielono a nastepnie na czerwono. Monitor nic nie wyswietla, nie słychać pyknięcia które zawsze towarzyszyło włanczaniu mu.
  • REKLAMA
  • #2 2388233
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    no z reguły problem z psukacymi sie urzadzeniami polega na tym ze jak sie spsuja to niedzialaja..
    ta usterka co opisujesz to moze byc cokolwiek. ciezko na odleglosc wyrokowac na temat przyczym i konkretow co moglo ja spowodowac. gdybys podal wiecej danych, np. czy wychodza napiecia z zasialcza, czy jest WN, czy nie ma podejzranych elementow na plyce zjaranych czy wywalonych kondów itd to moze cos by sie dalo doradzic.
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2388594
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Myślę że na dzień dobry będzie to kosztować ok 100zł - 120zł czy się opłaca - Oceń sam ile jest warty dla Ciebie ten monitor (czy przed uszkodzeniem jeszcze dobrze świecił itp.
    Zawsze Możesz zanieść do serwisu i powiedzieć do jakiej kwoty Zdecydujesz się na naprawę. Jeśli będzie więcej i nie Zdecydujesz się na naprawę Zapłacisz ze 20 zł za sprawdzenie.
    Pozdrawiam.
  • #4 2390409
    rafal17
    Poziom 11  
    Dzieki. dodam jeszcze że z 2 dni przed usterką moja siostra właczyła jakąs gre i wtedy monitor zaczał piszczeć z jakies 15 min tak grała, może to sie przyczyniło do jego uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2392333
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    alez oczywiscie ze to moglo byc przyczyna uszkodzenia. padlo pewnie trafo i ew. jego okolice. w tym przypadku nalezy pokryc siostre kosztami :D
    pozdrawiam!
  • #6 2392718
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    witam najlepiej sprawdzic czy wogole przetwornica pracuje wpinajac sie zarowka i wtedy bedzie bewnosc a co do trafa mnie piszczy ale tylko czasami jak wezme ustawie odswiezanie na np 75Hz lub na 85Hz na 72Hz ustaje
  • REKLAMA
  • #7 2395667
    rafal17
    Poziom 11  
    Dzisiaj odebrałem monitor z naprawy podłanczam a tu nic, dalej to samo zapłaciłem 20 zł a monitor dalej nie działa. Jedyne co zauwazyłem to to ze po właczeniu dioda nie przełancza sie na czerwono tylko świeci cały czas na zielono.
  • #8 2395701
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Wnioski sa dwa:
    - albo serwis pokpil robote
    - albo masz cos nie tak z kompem/karta graficzna.

Sprawdz monitor na innym kompie ewentalnie Twoj komp z innym monitorem.
  • #9 2395749
    rafal17
    Poziom 11  
    U mnie wszystko jest ok obecnie uzywam moje go starego monitora.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 107T po pięciu latach użytkowania przestał się włączać – dioda zmienia kolor z zielonego na czerwony, ale ekran pozostaje czarny, a brak jest charakterystycznego dźwięku włączania. Możliwą przyczyną usterki jest uszkodzenie transformatora lub przetwornicy, co potwierdza piszczenie monitora podczas pracy na niektórych częstotliwościach odświeżania. Koszt naprawy szacowany jest na około 100-120 zł, jednak po serwisie monitor nadal nie działa, a dioda świeci się stale na zielono. Zalecane jest sprawdzenie monitora na innym komputerze lub testowanie innego monitora na tym samym komputerze, aby wykluczyć problem z kartą graficzną lub komputerem. Brak widocznych uszkodzeń elementów elektronicznych na płycie oraz pomiar napięć zasilacza mogą pomóc w diagnozie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA