logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie średniotonowe i zwrotnice do kolumn z głośnikami JVC 300W?

Kristopherus 09 Sty 2006 15:26 1311 6
REKLAMA
  • #1 2162831
    Kristopherus
    Poziom 12  
    Witam, szukam osoby ktora pomogla by m zkompletowac moje kolumny.
    Zaczelo sie od tego ze kupilem od kumpla uszkodzone glosniki niskotonowe JVC 300W o srednicy 30cm, prawdobodobnie sa to 150, tak mi sie wydaje.
    Odnowilem go, wsadzilem w pudla trzydrozne. Dokupilem gwizdki 150W 8Ohm (nieznana marka ale mam wszystkie parametry).
    Brakuje mi tylko sredniotonowego i zwrotnic. Dobrze by bylo jak by sredniotonowy mial 20cm srednicy bo takie mam dziury w kolumnach. Wiem ze nie powinienem wybierac glosnika po dziurze no ale coz, dobrze by bylo.
    Co do zwrotnic to nie mam pojecia, moze jest osoba lub firma ktora robi takie zaczy.
    Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

Jesli chodzi o zwrotnice, to moze cos z tego: http://www.conrad.pl/index.php?gr=1&deep=1
    slyszalem ze dobrzy by bylo jak by zwrotnica byla zbudowana z kondensatorow polipropylowych i z cewki tlenowej co wy na to ??

A moze ....http://www.janbo.com.pl/zwrot_tr.html
    Pomozcie, nie mam do tego glowy !!!!
  • REKLAMA
  • #2 2163321
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    hmm jak piszesz ze nieznana marka to wsadz na sredniaka tesle ARZ 6608, nic innego wymyslec nie moge...
    _
    a zwrotke ktora chcesz i tak roznicy nie bedzie
    trzeb bedzie tylko pare rezystorow na tego arzta dac bo on glosny bedzie w porownaniu do niskich tonow. W sumie mozna by sie pokusic o 2.5 drogi, ale to juz samemu trzeba robic zwrotnice... chyba ze zechcesz sie pobawic, to bedzie tylko kilka czesci, polutowac to nie problem. Cewki kupisz od stxa chocby. TVM ARZ znajdziesz np na www.empire.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 2163459
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    już niema co przesadzać z tymi zwrotkami-dobież tylko moc i gitara. średniotonowe może z tąd www.stx.com.pl
  • REKLAMA
  • #4 2166019
    Kristopherus
    Poziom 12  
    Ok, moze sformuluje pytanie tak ...
    Co Wy byscie sobie dokupilil aby ulepszyc ten zestaw co mam ???
    jeszcze konkretniej...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2171378
    de Virez
    Poziom 24  
    osbie bym nie szukał sredniotonowych co maja 20 cm, poza tym nie kupil bym piszczalek po 5 zl sztuka... Czego oczekaujesz? Wstaw te ARZty co pokazałem, zwrotnice tnij na takich smiesznych czestotliwosciach jak 150Hz/12kHz moze byc 6 db.
  • #6 2172518
    Kristopherus
    Poziom 12  
    Ok, dzieki za wszystkie rady, ale prosze o jeszcze jedna. Wybierz mi jakas dobrą zwrotnice do tej tesli ok.
    Pozdrawiam.

Dlaczego akurat tesla ARZ 6608 ?? Mam jescze cos do wyboru ???
  • #7 2177682
    de Virez
    Poziom 24  
    nikt nie ma takiej gotowej zwrotnicy do sprzedania. Jeśli potrafisz sam zlutowac częsic na zwrotke poproś o na akustyce o projekt zwrotnicy ciętej na powiedzmy 500/10kHz do tych głośników, i do teog tłumiki rezystorowe na srednie tony, bo zapewne za głośne będą z 2-3 db. Na elektornice sie nie znam więc nie powiem nic o zwrotkach. A jak chcesz gotowe, to one srednio będą pasować, bierz byle jakie, bo tutaj akuratk sie zdadzą, aby mialy rozsuniete ciecie i nisko ciety bas (stromość nieważna), chocby taka: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=273&vItemDB=itemdb
    albo http://www.janbo.com.pl/zwrot_tr.html ta najtansza z gory.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy doboru średniotonowego głośnika oraz zwrotnicy do kolumn z niskotonowymi głośnikami JVC 300W o średnicy 30 cm (prawdopodobnie model 150). Autor posiada również wysokotonowe gwizdki 150W 8 Ohm nieznanej marki i szuka średniotonowego o średnicy około 20 cm, dopasowanego do otworów w kolumnach. W dyskusji polecono zastosowanie średniotonowego Tesla ARZ 6608, który jest głośniejszy i wymaga zastosowania tłumików rezystorowych, oraz ewentualne wykonanie zwrotnicy 2,5-drożnej z częstotliwościami podziału około 150 Hz i 12 kHz przy nachyleniu 6 dB. Zwrotnice powinny być wykonane z kondensatorów polipropylenowych i cewek tlenowych dla lepszej jakości. Nie ma gotowych zwrotnic idealnie dopasowanych do tego zestawu, więc zaleca się samodzielne lutowanie i projektowanie zwrotnicy, np. z częstotliwościami podziału 500 Hz i 10 kHz z tłumikami na średnie tony. Jako alternatywę podano linki do gotowych zwrotnic ze stron STX i Janbo, które można zastosować, choć nie będą idealne. Wskazano, że dobór głośników powinien uwzględniać parametry mocy i impedancji, a nie tylko rozmiar otworów w kolumnach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA