logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatory Delco Remy 100A 12V - połączenie uzwojeń w gwiazdę czy trójkąt?

submariner 10 Sty 2006 21:01 9950 14
REKLAMA
  • #1 2167608
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    czy sa takie ktore maja wspolny punkt łaczenia uzwojeń w gwiazdę najlepiej dostepny,np po rozlozeniu alternatora?
    Wlasnie dobralem sie do stojana alternatora Delco Remy 100A 12v i okazuje sie , ze uzwojenia polaczone sa w trojkat -tego wlasciwie nie jestem pewien ale nigdzie nie ma srodka gwiazdy .
    Mial ktos moze podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 2167809
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    wyprowadzenie punktu neutralnego z układu gwiazdy może być , ale nie koniecznie podobnie jak silnikach 3f
    które alternatory mają połączenie w gwiazdę to najszybciej dowiesz się w warsztacie elektromechanicznym
  • #3 2168819
    submariner
    Poziom 32  
    Wlasnie jestem po rozmowach z fachowcami ktorzy powiedzieli ze nie ma srodka gwiazdy bo jest inaczej nawiniety i nic sie nie da zrobic , odnioslem wrazenie ze alternator mozna zastosowac tylko w samochodzie inaczej nie bedzie dzialac :) .
    Mam jeszcze jeden typ o ktorym niewiele wiem a oni stwierdzili ze to jakis ruski co jest totalna bzdura , ma byc od jakiejs ciezarowki wojskowej , opisany jest po polsku , ma 2 duze ok M10 wyprowadzenia srubowe i 3 cienkie M5 opisane W , D , oraz zamazane F lub P, zalaczam jego fotke moze ktos spotkal sie z podobnym , a interesuje mnie czy ma wyprowadzony srodek gwiazdy i jaki prad generuje lub gdzie szukac informacji ?
    Załączniki:
    • Alternatory Delco Remy 100A 12V - połączenie uzwojeń w gwiazdę czy trójkąt? alternator.gif (39.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2168961
    marcinpie
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Na pewno w gwiazdę łączony był alternator od dużego fiata.Chociaż dostęp do punktu wspólnego może być dopiero po rozebraniu alternatora.
  • REKLAMA
  • #5 2169583
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    odnioslem wrazenie ze alternator mozna zastosowac tylko w samochodzie inaczej nie bedzie dzialac

raczej mizerni to fachowcy skoro tak stwierdzili , każda prądnica i alternator może pracować poza silnikiem , wystarczy podać prąd wzbudzenia i oczywiście mieć układ który będzie ją napędzał
    jedno pytanie dlaczego tak zależy Ci na alternatorze z uzwojeniem połączonym w gwiazdę ?
    co do zdjęcia to nie wiele daje zobacz czy da się ściągnąć osłonę od stony tych śrub i zobaczyć coś więcej , chyba że ktoś rozpozna co to za typ na podstawie tego zdjęcia
  • REKLAMA
  • #6 2170149
    submariner
    Poziom 32  
    Dlaczego zalezy mi na srodku gwiazdy - poniewaz na bazie tego alternatora mam ladowarke do baterii akumulatorow ok 500ah 24v i chcialem poprzez chwilowe podanie pradu z pseudofalownika ( mozfety zwieraja-podlaczaja w odpowiedniej sekwencji uzwojenia do masy a na srodek gwiazdy chcialem podac napiecie) odpalic silnik spalinowy , co prawda nie wiem czy to wystartuje ale w najgorszym wypadku pomoze wystartowac recznie.
  • #7 2170848
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Na zdjęciu jest alternator 24V od Autosana. M10 to plus i minus zwarty zworą z obudową, pozostałe to środek gwiazdy i wzbudzenie oraz niekture mają wyprowadzenie do szczotki. Starszy typ Fiata ma wyprowadzony środek gwiazdy do lampki ładowania poprzez przekaźnik.
  • #8 2170960
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    chcialem poprzez chwilowe podanie pradu z pseudofalownika ( mozfety zwieraja-podlaczaja w odpowiedniej sekwencji uzwojenia do masy a na srodek gwiazdy chcialem podac napiecie) odpalic silnik spalinowy ,

moje zdanie to jest to bez sensu , a od czego jest rozrusznik ?
    jeżeli już tak kombinujesz to lepiej poszukaj odpowiedniej prądnicy , przez podanie napięcia zrobisz z niej silnik , odpadają kombinacje z pseudofalownikiem
    a falowniki bez problemu obsługują układy połączeniowe trójkąt
  • #9 2171469
    submariner
    Poziom 32  
    Dzieki Jan Nojszewski czy wiesz ktory przewod to srodek gwiazdy?
    mam literki P lub F (moze B nie wiem dokladnie bo sa zatarte)
    potem na srodku W i D lub0 ale raczej D .

Bogdan w moim przypadku to jest najwygodniejsze rozwiazanie .
    Załączniki:
    • Alternatory Delco Remy 100A 12V - połączenie uzwojeń w gwiazdę czy trójkąt? spod alternatora.jpg (160.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2182585
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Witam.Bardzo rzadko naprawiam te alternatory więc pamięć zawodzi. "W" chyba środek gwiazdy, ale od czego omomierz, końce uzwojenia widać na zdjęciu.
  • #11 2184944
    submariner
    Poziom 32  
    dzieki juz go mam wiec zaraz bede meczyl na wszystkie sposoby , strasznie ciezki ale solidnie wyglada.
    niestety chyba gwiazde trzeba wyprowadzic jeszcze nie znalazlm srodka gwiazdy , jesli wirnik ma 8 zamiast 6 "pazorow" -thch wypustkow ktore tworza bieguny to procentowo mniejsze obroty wystarczaja do wytworzenia tegosamego pradu???
    Poza tym niesamowicie precyzyjnie wykonany, szczelina miedzy wirnikiem a stojanem najwyzej na kartke papieru do drukarki:)
  • Pomocny post
    #12 2460765
    hanzi17
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam. Jest to alternator właśnie od autobusu AUTOSAN.
    To duże wyprowadzenie z prawej to +, a z lewej -.
    Te mniejsze u dołu:
    -od lewej DF do regulatora napięcia
    -w środku W połączony z jednym z uzwojeń stojana (ten czerwony przewód z prawej strony zdjęcia) do obrotomierza
    -z prawej D+ do regulatora napięcia
    Żeby alternator dawał napięcie wystarczy połączyć DF i D+ razem.
    Środek gwiazdy jest dostępny po rozłożeniu alternatora.
    Pozdrawiam.
  • #13 2461934
    submariner
    Poziom 32  
    Dzieki za informacje , co prawda srodka gwiazdy nawet porozlozeniu nie znalazlem ale przerobilem elektronike sterujaca ( alternator ten pracuje w agregacie spalinowym i chcialem dorobic rozrusznik kluczujac uzwojenia srodek gwiazdy+ i mosfetami zwierac domasy ) tak aby mogla pracowac przy trojkacie , wlasciwie temat powinienem zamknac ale dzieki za cenne informacje dodatkowe.
  • #14 3710152
    janekw
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Co dalej w tym temacie?
    Idzie wiosna, może jakiś "gokard elektryczny dla syna?"
    :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy alternatora Delco Remy 100A 12V i problemu rozpoznania sposobu połączenia uzwojeń stojana – czy są one połączone w gwiazdę z dostępnym punktem neutralnym, czy w trójkąt bez wyprowadzonego środka gwiazdy. Użytkownik potwierdził, że w jego egzemplarzu uzwojenia są połączone w trójkąt, a punkt neutralny nie jest dostępny nawet po rozłożeniu alternatora. Wskazano, że niektóre alternatory, np. od dużego Fiata, mają połączenie w gwiazdę z wyprowadzonym środkiem, ale dostęp do tego punktu wymaga demontażu. Alternator z dyskusji jest identyfikowany jako model 24V od autobusu Autosan, gdzie wyprowadzenia oznaczone są jako plus, minus, DF (do regulatora napięcia), W (do obrotomierza, połączony z uzwojeniem stojana) oraz D+ (do regulatora napięcia). Środek gwiazdy jest dostępny po rozłożeniu alternatora, jednak w praktyce użytkownik nie znalazł go w swoim egzemplarzu. Poruszono także temat wykorzystania alternatora do ładowarki akumulatorów 24V 500Ah oraz próby uruchomienia silnika spalinowego poprzez chwilowe podanie prądu na środek gwiazdy za pomocą kluczy MOSFET, co wymagało modyfikacji elektroniki sterującej, aby działać z połączeniem w trójkąt. Wskazano, że alternator może pracować poza samochodem, pod warunkiem odpowiedniego wzbudzenia i napędu. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące pomiarów omomierzem oraz uwagi o precyzyjnym wykonaniu alternatora i różnicach w konstrukcji wirnika (np. liczba biegunów). Ostatecznie użytkownik dostosował elektronikę do pracy z połączeniem trójkątnym, rezygnując z konieczności wyprowadzenia środka gwiazdy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA